laupäev, 24. detsember 2011

vähima pingutuse seadus


Edu neljas vaimne seadus on vähima pingutuse seadus. See seadus põhineb faktil, et looduse arukus toimib pingutuseta kerguse ja hoogsa muretusega. See on vähima teo, vähima vastuseisu printsiip. Seepärast on see harmoonia ja armastuse printsiip. Õppides selgeks selle õppetunni looduselt, täidame kergesti oma soove.
 
Jälgides loodust töötamas, näed, et see toimub vähima jõupingutusega. Rohi ei püüa kasvada, ta lihtsalt kasvab. Kalad ei püüa ujuda, nad lihtsalt ujuvad. Lilled ei püüa õitseda, nad õitsevad. Linnud ei püüa lennata, nad lendavad. See on nende igiomane loomus. Maa ei püüa pöörelda omaenda telje ümber; maa loomuseks on pöörelda peadpööritava kiirusega ja tuhiseda läbi maailmaruumi. Beebide loomuseks on olla õndsuses. Päikese loomuseks on paista. Tähtede loomuseks on vilkuda ja sädelda. Ja inimese loomuseks on avaldada oma unistusi füüsilises vormis kergelt ja pingutuseta.
 
Veedateaduses, India ajastutevanuses filosoofias, tuntakse seda printsiipi pingutuse kokkuhoiu printsiibina ehk "tee vähem ja saavuta rohkem". Lõpuks jõuad seisundisse, milles sa ei tee midagi ja saavutad kõik. See tähendab, et on vaid nõrk idee ja siis see idee avaldubki pingutuseta. See, mida üldiselt nimetatakse "imeks", on tegelikult vähima pingutuse seaduse väljendus. Looduse arukus toimib pingutuseta, hõõrdumisteta, spontaanselt. Ta on ebalineaarne; ta on intuitiivne, holistlik ja toitev. Ja kui oled loodusega harmoonias, kui tunned kindlalt oma tõelist Mina, siis võid kasutada vähima pingutuse seadust.
 
Vähim pingutus rakendub, kui su tegusid põhjustab armastus, sest loodust hoiab koos armastusenergia. Kui taotled võimu ja kontrolli teiste inimeste üle, siis raiskad asjata energiat. Kui taotled raha või võimu oma ego jaoks, siis kulutad energiat, jälitades õnne-illusiooni, selle asemel, et nautida antud hetke õnne. Kui taotled raha ainult oma isikliku kasu huvides, siis lõikad katki energiavoolu enda juurde ja sekkus looduse arukuse väljendumisesse. Aga kui su tegusid põhjustab armastus, siis ei toimu energia raiskamist. Kui su tegusid põhjustab armastus, siis su energia mitmekordistub ja koguneb - ja ülemäärase energia, mida kogud ja naudid, võib suunata looma kõike, mida tahad, kaasa arvatud ka piiramatut rikkust.
 
Võid pidada oma füüsilist keha energia kontrollimise seadmeks: ta suudab genereerida, talletada ja tarvitada energiat. Kui tead, kuidas genereerida, talletada ja tarvitada energiat tõhusalt, siis suudad luua ükskõik kui suure rikkuse. Su egole osutatav tähelepanu tarbib suurima hulga energiast. Kui su sisemine toepunkt on ego, kus otsid võimu ja kontrolli teiste inimeste üle või teiste heakskiitu, siis raiskad energiat.
 
Kui see energia vabastada, siis võib suunata selle teise kanalisse ja kasutada millegi niisuguse loomiseks, mida tahad. Kui su sisemiseks toepunktiks on su vaim, kui oled kriitika suhtes immuunne ega karda ühtegi väljakutset, siis võid rakendada armastusejõudu ja kasutada energiat loovalt külluse ja arengu kogemiseks.
 
Raamatus "Unenägemise kunst" ütleb Don Juan Carlos Castanedale: ".... enamus meie energiast läheb meie enesetähtsuse ülalhoidmisele... Kui suudaksime kaotada natukenegi sellest enesetähtsusest, toimuks meiega kaks ebatavalist asja. Üks on see, et vabastaksime oma energia püüdest säilitada seda meie illusoorset suurust; ja teine, et varustaksime end küllaldase energiaga, et... heita pilk universumi tegelikule suurusele."
 
Vähima pingutuse seadusel on kolm komponenti - kolm asja, mida võid teha, et teostada printsiip "tee vähem ja saavuta rohkem". Esimeseks komponendiks on vastuvõtmine. Vastuvõtmine tähendab lihtsalt seda, et teed otsuse: "Täna võtan vastu inimesed, olukorrad, tingimused ja sündmused, nii nagu kõik toimub." See tähendab, et ma tean, et praegune hetk on just nii, nagu see peabki olema, sest kogu universum on nii, nagu ta peab olema. Praegune hetk - see, mida sa just nüüd koged - on kõikide nende hetkede kulminatsioon, mida oled kogenud minevikus. Praegune hetk on nii, nagu see on, sest kogu universum on nii, nagu ta on.
 
Kui võitled praeguse hetke vastu, siis võitled tegelikult kogu universumi vastu. Selle asemel võid teha aga otsuse, et täna ei võitle sa kogu universumi vastu, võideldes antud hetke vastu. See tähendab, et praeguse hetke võtad vastu täielikult ja lõplikult. Võtad asjad vastu nii, nagu need on, mitte aga nii, nagu sa tahaksid, et need praegusel hetkel oleksid. Sellest on tähtis aru saada. Sa võid soovida, et asjad oleksid tulevikus teisiti, aga praegusel hetkel tuleb sul asjad vastu võtta nii, nagu need on.
 
Kui tunned end ühe inimese või olukorra poolt petetuna või ärritatuna, siis pea meeles, et tegelikult ei reageeri sa sellele inimesele või olukorrale, vaid selle inimese või olukorra poolt tekitatud tunnetele. Need on sinu tunded, ja sinu tunded pole kellegi teise viga. Kui tunned selle ära ja mõistad seda hästi, siis oled valmis vastutama selle eest, kuidas sa tunned, ja oled valmis seda muutma. Ja kui suudad asjad vastu võtta nii, nagu need on, siis oled nõus vastutama ka oma olukorra ja kõikide sündmuste eest, mida pead probleemideks.
 
See viib meid vähima pingutuse seaduse teise komponendi juurde; milleks on vastutus. Mida tähendab vastutus? Vastutus tähendab seda, et sa ei süüdista oma olukorra pärast kedagi ega midagi, sina ise kaasa arvatud. Kui oled võtnud vastu selle olukorra, selle sündmuse, selle probleemi, siis tähendab vastutus sulle võimet reageerida olukorrale loovalt, reageerida olukorrale nii, nagu see on praegu. Kõik probleemid sisaldavad võimaluseseemneid ja selle teadvustamine lubab sul võtta praeguse hetke ja muundada see paremaks.
 
Kui sa kord juba teed nii, siis muutub iga niinimetatud ärritav olukord sulle võimaluseks luua midagi uut ja ilusat, ja iga niinimetatud piinaja või türann muutub su õpetajaks. Tegelikkus on tõlgendamine. Ja kui otsustad tegelikkust tõlgendada sel viisil, siis saab su ümber olema palju õpetajaid ja palju arenguvõimalusi.
 
Alati, kui oled vastamisi türanni, piinaja, õpetaja, sõbra või vaenlasega (nad kõik on üks ja seesama), tuleta endale meelde: "Praegune hetk on just niisugune, nagu see peab olema." Ükskõik milliseid suhteid oled tõmmanud oma ellu, on need praegusel hetkel just need, mida vajad oma elus praegusel hetkel. Kõikide sündmuste taga on varjatud mõte, ja see varjatud mõte teenib sinu enda arengut.
 
Vähima pingutuse seaduse kolmas komponent on kaitsmatus, mis tähendab, et oled teadvustanud endale kaitsmatuse ja oled loobunud vajadusest panna teisi uskuma või neid veenda oma seisukoha õigsuses. Kui vaatled inimesi enda ümber, siis näed, et nad veedavad üheksakümmend üheksa protsenti oma ajast kaitstes oma seisukohti.
 
Kui sa vaid loobud vajadusest kaitsta oma seisukohta, siis selle loobumisega saavutad ligipääsu tohutule energiale, mille varem raiskasid ära.
 
Kui asud kaitsele, süüdistad teisi, ja ei võta vastu antud hetke ega allu sellele, siis kohtab su elu vastuseisu. Iga kord, kui kohtad vastuseisu, tea, et kui pingestad olukorda, siis vastuseis vaid suureneb. Sa ei taha ju jäigalt seista nagu üks kõrge tamm, mis raksatab tormis ja langeb maha. Selle asemel tahad olla elastne nagu pilliroog, mis paindub tormis ja jääb ellu.
 
Loobu täielikult oma seisukoha kaitsmisest. Kui sul pole kaitsta ühtegi punkti, siis ei lase sa vaidluselgi sündida. Kui teed seda järjekindlalt - kui lõpetad võitlemise ja vastuseismise - , siis koged täiel määral olevikku, ja see on kingitus. Keegi ütles mulle kord: "Minevik on ajalugu, tulevik on saladus ja praegune hetk on kingitus. Seepärast nimetataksegi praegust hetke (inglise k. present) "kingituseks" "(inglise k. present).
 
Kui võtad omaks oleviku ja saad sellega üheks, siis koged tuld, hõõgust, ekstaasisädelust, mis tuksub igas elavas aistivas olendis. Kui muutudes sellega lähedaseks, hakkad kogema seda vaimu juubeldamist kõiges elavas, siis sünnib sinus rõõm, ja sa võtad endalt kohutavad kaitsmise, pahameele ja haavumise koormad ning takistused. Alles siis muutub lõbusaks, muretuks, rõõmsaks ja vabaks.
 
Selles rõõmsas, lihtsas vabaduses tead sa igasuguse kahtluseta südames, et see, mida tahad, on sulle kättesaadav, alati kui tahad seda, sest su tahtmine tuleb õnnetasemelt, mitte aga mure- ja hirmutasemelt. Sul pole vaja õigustada; lihtsalt teata endale oma tahe, ja sa koged oma elu igal hetkel täitumist, meelehead, rõõmu, vabadust ja iseseisvust.
 
Tee otsus käia vastupanutut teed. See on tee, mille kaudu looduse arukus avaneb spontaanselt, hõõrdumise ja pingutuseta. Kui sul on juba oivaliselt kombineeritud vastuvõtmine, vastutus ja kaitsmatus, siis koged, et elu voolab pingutusetu kergusega.
 
Kui jääd kõikidele seisukohtadele lahti - ega ole jäigalt kiindunud ainult ühte - , siis voolavad su unistused ja soovid koos looduse soovidega. Siis võid kiindumuseta vabastada oma tahtmised, ja lihtsalt oodata õiget aastaaega, mil su soovid õilmitsevad tegelikkusesse. Võid olla kindel, et kui aastaaeg on õige, siis su soovid tõesti tulevad avaldumisele. See on vähima pingutuse seadus. 
 
Kui võitled praeguse hetke vastu, siis võitled tegelikult kogu universumi vastu.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.