Kui kiiresti mesi loomulikul teel kristalliseerub,
sõltub sellest, millistelt taimedelt see on korjatud. Poes müüdavad vedelad või
kreemjad meed on kõik enne väiksematesse purkidesse pakendamist uuesti
vedeldatud.
Kui kiiresti mesi kristalliseerub, sõltub peamiselt
glükoosi ja fruktoosi vahekorrast mees. See vahekord sõltub omakorda, mis
taimedelt on õietolm korjatud, selgitab mesinik Aleksander Kilk. Kui mees on
rohkelt fruktoosi, seisab see kauem vedel. Kui ülekaalus on glükoos, tahkub mesi
kiiresti. Kiirelt tahkuvad näiteks võilille- ja rapsimesi.
"Neis on isegi nii palju glükoosi, et kui mesinik
tarust mett ruttu välja ei võta, on mesi juba kärgede sees kristalliseerunud,"
teab Kilk.
Suve esimesel poolel õitsevate taimede – paju,
võilill, vaarikas – õietolmust saadud mesi on üldiselt hele ja kiiremini tahkuv.
Suve teisel poolel hakkab tarudesse jõudma metsalillede mesi, mis on tumedam ja
seisab kauem vedel. Näiteks põdrakanepi mesi püsib suhteliselt kaua vedel. Poest
võib leida Ungari akaatsia-mett, mis seisab täiesti töötlemata 2-3 aastat
vedel.
Kreemjas mesi tekib kiusamise
tulemusel
Kärgedest eraldatud mesi kristalliseerub täielikult
umbes kuuga. Kui mesi on kärgedest välja vurritatud, panevad need mesinikud, kes
oma saaki ka jaekaubanduses müüvad, selle suurtesse tünnidesse. Sealt võetakse
ja villitakse seda vajaduse järgi ümber väikestesse purkidesse. Poodides müügil
olevad kreemjad või täiesti vedelad meed – nagu oleks eile tarust tulnud – on
kõik vahepeal olnud tahked.
Selleks, et mesi kõigepealt suuremast hoiunõust
kätte saada, tuleb see panna paariks päevaks vesivanni aeglaselt soojenema.
Mõnikord võib selline soojendatud ja vedelaks sulatatud ning ümber villitud mesi
uuesti tahkudes muutuda jämekristalseks. "Jämekristalliseerumine sõltub esiteks
taimedest, kust mesi on korjatud, teiseks võib see näidata, et mesi on üle
kuumutatud," räägib Kilk. Jämekristalliseerunud mee puhul on glükoos ja fruktoos
teineteisest eraldunud: meepurgi ülaosas on vedelam fruktoosirikas kiht, allpool
aga kõva glükoosikiht. Mee kasulikke omadusi jämekristalliseerumine ei kahjusta,
küll aga kaubanduslikku välimust.
Kreemja mee saamiseks kasutavad eri tootjad natuke
erinevaid protseduure, kuid oluline on, et mett pidevalt segataks. Üks suuremaid
Eesti meemüüjaid Meveda kasutab oma kreemja mee saamiseks Saksa päritolu
tehnoloogiat. Mesinik Jaanus Tulli sõnul on kreemjas mesi eriti populaarne
Saksamaal ja Skandinaavias. Pärnumaa meetootja Aare Jõumees nimetab kreemjat
mett kiusatud meeks: spetsiaalsetes suurtes nõudes, nn mikserites segatakse mett
paari nädala vältel iga päev 10–15 minutit. Nii ei saa mesi kristalliseeruda ja
mõne aja pärast kiusatud mesi enam ei kristalliseerugi.
Vedel mesi saadakse Tulli sõnul kristalliseerunud
mett kuumutades. "Aga kindlasti mitte üle 40 kraadi, et mitte hävitada mees
leiduvaid kasulikke aineid," täpsustab Olustvere teenindus- ja majanduskoolis
mesindussaaduste lektorina tegutsev Tull. Jahedas ruumis vedel mesi tahkub taas
kiiresti.
Kilgi sõnul kasutatakse suurtes
meepakendamiskeskustes vedela mee saamiseks ka nn välksulatusmeetodit: mesi
soojendatakse spetsiaalsete vahenditega kiiresti 70–75 kraadini ja jahutatakse
samuti väga kiiresti. Kõik kokku võtab aega vaid paar minutit. "See protsess
kahjustab mee omadusi, aga mitte palju," kinnitab Kilk.
Uuringute kohaselt on Eesti ostjate lemmik vedel
mesi. Samas on Kilk märganud, et mõni inimene soovib just tahket mett, pidades
seda kõige turvalisemaks valikuks.
Poes on Eesti mee purkidel kindlasti kirjas tootja:
mesinik või talu nimi. Samuti on kirjas parim enne. Kilk märgib, et selles osas
lähtuvad Eesti ja välismaa meetootjad eri põhimõtetest. Importmeel hakkab parim
enne jooksma pakendamise hetkest: see tähendab, et enne seda võis mesi päris
mitu aastat kusagil suures hoiunõus oma aega oodata. Eesti mesinikud arvestavad
seda mee korjamise ajast.
Lõuna-Eestis saab tatra-, Saaremaal
tüümianimett
Põhjamaal õitsevad taimed lühikest aega ja sageli
kõik korraga, seepärast on enamik kodumaist mett segumesi. Juunikuus saab
eristada võilillemett, aga seda tuleb nii vähe ja jääb suures osas veel
mesilastele endale söömiseks, et poodidesse see praktiliselt ei jõua. Kui
mesinikul on läheduses suured raiesmikud, kuhu tarud viia, on võimalik saada ka
puhast vaarikamett. Lõuna-Eestis on mõni suur tatrapõld, kust saab selgelt
eristatava mõrkja maitsega tumedat tatra-mett.
"Leedus toodetakse päris palju tatramett," mainib
Kilk. Saaremaa mesinikud saavad mõnikord natuke ka tüümiani- ehk
nõmm-liivateemett.
Lõunapoolsemates maades õitsevad taimed pikemat
aega ja tänu sellele on lihtsam saada kindlate taimede mett. Viimati Hispaanias
käies ostis Kilk kaheksat eri sorti mett: valge akaatsia, mägikanarbiku-,
tüümiani-, rosmariini-, kastani- jt mett.
"On tõesti selgelt erineva maitsega," kinnitab
Kilk. Tihti räägitakse veel pärnaõiemeest, aga Kilk on selles asjas pigem
skeptiline ja kaldub reklaami kahtlustama: "Pärnaõiemesi kõlab ju hästi, aga
meie oludes saab puhast pärnaõiemett koguda väga vähe ja harva."
Kilk sai eelmisel suvel ühest oma tarust huvitavat
mett, mille päritolu jäigi saladuseks. "Igas tarus on omad pioneerid: mesilased,
kes lendavad ringi ja otsivad uusi korjekohti. Selle taru pioneerid olid ilmselt
mingi huvitava taime leidnud, teistes tarudes sellist isesuguse maitsega mett
polnud," räägib mesinik.
Poest saab osta ka mahemett. Mahemeetarudest 3 km
raadiuses ei tohi olla tavatootmist, samuti tohib mesilasi talveks toita vaid
mahesuhkruga.
Poes võib leida mõne silmatorkavalt odavama
meepurgi või -potsiku. Enamasti on sel juhul etiketil kirjas: toodetud Euroopa
Liidus ja väljaspool ELi. "Kui Hiina meele pannakse kas või 10% mõne ELi riigi
mett sisse, on juriidiliselt kõik korrektne," ütleb Kilk.
Hiina meel iseenesest ei ole häda midagi muud, kui
sama eelmainitud hirm, et tegu võib olla mitu aastat vana meega, mille
bioaktiivsus on langenud. Hiinas toodetud mees on leitud ka keelatud ravimi
jääke.
Poestki ostetakse põhiliselt kohalikku
mett
Odavaks saab pidada mett, mille kilohind poes on 5
€ või vähem. Mesinikult käest kätte ostes maksab kilo 5-6 €. "Eestis ostetaksegi
poest vähe mett, ostavad peamiselt mitmendat põlve linnainimesed ja venekeelsed
elanikud, kellel ei ole oma tuttavat mesinikku," selgitab Kilk. Mesinike liidu
andmetel ostetakse tervelt 70% meest Eestis otse mesinikult.
Kuigi sissetoodud mesi on kauplustes kodumaisest
mõnevõrra odavam, on riiulitel ülekaalus siiski kodumaine ning sellele jätkub ka
ostjaid. Selveri kommunikatsioonijuhi Annika Vilu sõnul moodustab nende poeketi
meemüügi käibest 70% kodumaise mee müük. Prismades moodustab Eesti mesi koguni
95% müügist. "Välismaisest meest müüme vaid väikestes pudelpakendites mett, mida
pakutakse näiteks kohvikutes tee kõrvale," märgib ostujuht Marge
Saluste.
Parim hoiukoht: hämar
kapp
Tahkunud mett võid kodus ise vesivannil soojendada,
aga vesi ei tohi olla üle 40 kraadi. Purgitäis saab määrimiseks piisavalt
pehmeks poole päevaga.
Mikrolaineahjus sulatamine kahjustab mee omadusi,
kasulikud aktiivained lõhustuvad.
Ära sulata üles rohkem mett, kui korraga ära
tarvitad.
Mett ei tohi hoida liiga soojas ega päikese käes.
Külmikus läheb mesi kõvaks. Parim on mett hoida 20–22 kraadi juures hämaras
kapis.
Võimalusel osta mett väiksemates
purkides.
Allikas: Aleksander Kilk, Eesti Mesinike Liidu
juhatuse esimees
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.