neljapäev, 2. jaanuar 2014

Eckhart Tolle raamat "Meelerahu hääl"




        Mare Pork http://et.wikipedia.org/wiki/Mare_Pork , psühholoogiaprofessor ja koolitaja: "Tolle on sellise elufilosoofia esindaja, mis mitmel viisil ühendab iidseid idamaiseid õpetusi ja tänapäeva tervisepsühholoogiat. Ta õpetab oma elus üleni kohalolekut, sisemise aja taju. Tema lausetel on piisavalt all- ja pealttekste ja nauditav poeetiline osa. Kui Tolle raamatut "Stillness Speaks" lugesin alul inglise keeles, mõtlesin, et seda on üliraske tõlkida. Aga Janika Kuusik oskas "Meelerahu hääle" https://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?24982 tõlkida nii, et inimesed loevad seda ja paljusel päriselt tekibki meelerahu." 

________________ 

MEELERAHU HÄÄL 

Sissejuhatus 

Tõelisel vaimsel õpetajal pole teile midagi õpetada selle sõna tavapärases tähenduses, pole teile midagi anda ega lisada, ei uut informatsiooni, uskumusi ega käitumisjuhuseid. Vaimse õpetaja ainus ülesanne on "aidata" teil jõuda selleni, kes te sügaval sisemas juba niigi olete ja mida juba niigi teate. Tema ülesanne on tuua teis esile see sisemise sügavuse mõõde, millega kaasneb rahu.

Kui pöördute vaimse õpetaja - või ka käesoleva raamatu - poole, otsides virgutavaid mõtteid, teooriaid, uskumusi, intellektuaalseid arutlusi, siis pettute. Teisisõnu, kui otsite mõttetoitu, ei leia te seda, ning teil läheb kaduma selle õpetuse, selle raamatu peamine sisu, mis ei seisne mitte sõnades, vaid teis endas. Lugedes on hea seda meeles pidada, seda tunda. Sõnad pole enamat kui kõigest teetähised. Millele nad osutavad, seda ei leia mõtete maailmast, vaid teie enda sisemisest mõõtmest, mis on mõtetest lõputult avaram. Selle mõõtme üheks iseloomulikumaks jooneks on ärgas ja elavaloomuline meelerahu. Niisiis, kui tunnete lugedes, kuidas teid valdab sisemine rahu, on raamat tegemas oma tööd, täitmas teie õpetaja rolli: ta meenutab teile, kes te olete ning näitab kätte kodutee.


Seda raamatut pole tarvis lugeda kaanest kaaneni ega siis käest panna. Elage sellega, võtke see sageli kätte ja, mis olulisemgi, pange sageli käest. Või veetke rohkem aega seda hoides kui lugedes. Paljud tunnevad loomulikku kalduvust peatuda pärast iga sissekannet, pidada pausi, mõtiskleda, rahuneda. Alati on kasulikum ja olulisem lugemine katkestada, kui seda jätkata. Laske raamatul teha oma tööd, äratada teid kätteharjunud ja oludest tingitud mõtlemise vanast kulgemisest.

Vormilt võib käesolevat raamatut vaadelda kui talletatud vaimse õpetuse vanima vormi - muistse India suutrate - taaselustamist tänases päevas. Aforismide või lühikeste ütluste vormis, keerulisi mõisteid kasutamata, osutavad suutrad jõuliselt tõele. Suutrate kujul on talletatud algsed pühad õpetused veedad (teadmised), upanišadid (pühad ülestähendused, elujuhised), samuti Buddha (teadvuse kõrgeima seisundi e virgumiseni jõudnud inimene) sõnad. Kui eemaldada Jeesuse ütlused ja tähendamissõnad jutustavast kaastekstist, siis võib neidki vaadelda suutratena nagu ka muistse Hiina tarkuseraamatus "Daodejingis" http://www.hot.ee/lulu/ sisalduvaid sügavaid õpetusi. Suutravormi eeliseks on lühidus. See ei seo mõttemeelt endaga rohkem kui vaja. Väljaöeldust olulisem peitub sõnade taga, sellele on ainult viidatud. Raamatus sisalduvate kirjutiste suutralik iseloom on eriti märgata 1. peatükis ("Vaikus ja meelerahu"), mis kätkeb vaid lühemaid sissekandeid. Selles peatükis on ära toodud kogu raamatu põhisisu ning osa lugejaid ei ootagi võib-olla enamat. Ülejäänud peatükid on neile, kes vajavad veel mõnd teeviita.

Sarnaselt muistsete suutratega on ka selle raamatu kirjutised pühad, nad on välja kasvanud teadvuse seisundist, mida võime nimetada meelerahuks. Kuid erinevalt muistsetest suutratest ei kuulu nad ühtegi religiooni ega vaimse traditsiooni juurde, vaid on vahetult kättesaadavad kogu inimkonnale. Samuti on siin tunda teatud pakilisust. Inimteadvuse muutmine ei ole enam nii-öelda luksus, üksnes väheste isikute eesõigus, vaid inimkonna hädavajadus, et vältida enda hävitamist. Tänapäeval on kiirelt edasi arenemas mõlemad, nii vana teadvuse toimimispuue kui ka uue teadvuse esilekerkimine. Paradoksaalsel moel läheb maailm samal ajal nii halvemaks kui ka paremaks, ehkki halvem on märgatavam suure "müra" tõttu, mida ta tekitab.

Loomulikult kasutatakse siin raamatus sõnu, mis saavad lugemisel teie peas mõteteks. Kuid need pole tavalised mõtted - ennast kordavad, lärmakad, enesekesksed, tähelepanu nõudvad. Nagu iga tõeline vaimne õpetaja, nagu muistsed suutradki, ei ütle selle raamatu mõtted mitte "Vaata mind!", vaid "Vaata minust kaugemale!". Kuna need mõtted põhinevad meelerahul, on neil võim - võim viia teid tagasi samasuguse meelerahu seisundisse, millest nad ise on esile kerkinud. Meelerahu on ka sisemine rahu, ning meelerahu ja sisemine rahu ongi teie Olemise tuumaks. Just sisemine meelerahu päästab ja muudab maailma.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.