laupäev, 1. oktoober 2011

"Kabala alused"

        Kabala on salajane õpetus. Selle varjatus, saladuslikkus saigi ajendiks, mis tekitas Kabala ümber hulgaliselt legende, labastamisi, tühje jutte, kuulujutte, võhiklikke arutlusi ja järeldusi. Alles XX sajandi lõpus saadi luba Kabala õpetuse avamiseks kõikidele ja isegi selle levitamiseks terves maailmas.

Kabala teadus ei ole kuidagi seotud religiooniga. Õigemini, see on seotud religiooniga samal määral kui näiteks füüsika, keemia, matemaatika, kuid mitte rohkem. Kabala ei ole religioon. Maailma loomise aluste sügavaid teadmisi, selle saladusi, maailma tunnetamise metoodikat varjas Kabala eelkõige religioossete masside eest, oodates aega, mil inimkonna põhiosa areneb niisuguse tasemeni, et on võimeline omaks võtma kabalistlike teadmisi ja neid õigesti kasutama. Kabala on saatuse juhtimise teadus, see on Teadmine, mis on üle antud kogu inimkonnale, maailma kõikidele rahvastele.

Kabala on inimese viie tajumisorgani eest varjatud teadus. See opereerib vaid vaimsete mõistetega, sellega, mis toimub Kõrgeimas Maailmas. Kabalistlike terminite nimetused on aga võetud maisest keelest. See tähendab, et kuigi Kabala teaduse õppimise aineks on kõrgemad, vaimsed maailmad, väljendab kabalist-uurija neist tulenevaid järeldusi meie maailma sõnadega. Tuttavad sõnad petavad inimesi, esitledes justkui ilmaliku pilti, kuigi Kabala kirjeldab Kõrgemas Maailmas toimuvat. Tuttavate sõnade-mõistete kasutamine toob endaga kaasa arusaamatusi, petlike ettekujutlusi, fantaasiaid. Seetõttu keelab Kabala mis tahes meie maailmast võetud nimetuste ja nende vaimsete juurte vaheliste seoste ette kujutamise. See on Kabala kohaselt kõige jämedam viga.

Seetõttu oligi Kabala nii palju aastaid, kuni meie ajani, keelatud: inimese areng ei olnud selleks küllaldane, et ta lõpetaks kõiksuguste vaimude, nõidade, inglite ja muu taolise ette kujutamise seal, kus kõneldakse hoopis muust.

Kabala teadust lubati levitama hakata alles XX sajandi 90-ndatel aastatel. Miks? Sest inimesed ei olnud enam religiooniga seotud ega kujutlenud loodusjõude primitiivselt inimesesarnaste olendite, näkineidude, kentauridena jne. Inimesed on nüüdseks valmis kujutlema Kõrgeimat Maailma jõuväljade maailmana, mateeriast kõrgema maailmana. Just nende jõudude maailmaga tegelebki Kabala teadus.
    
Kabala õpetab, et vaimsete allikate vahel on põhjuslikud seosed ning need allikad ühinevad absoluutsete seaduste mõjul, saavutamaks kõrgeimat eesmärki  - et loodud olendid suudaksid Loojat mõista.

Kabala järgi peab kogu inimkond ja ka iga üksikisik jõudma punkti, kus eesmärk saavutatakse ja loomisprogramm täitub. Igas põlvkonnas leidub inimesi, kes on isiklike jõupingutuste varal teatavale vaimsele tasemele jõudnud. Need isikud, keda nimetatakse kabalistideks, on tõusnud vaimse redeli tippu.

Iga materiaalne objekt ja selle väikseimgi toime allub mõnele neist vaimsetest jõududest, mis meie maailmaruumi täidavad. Maailm justkui lebab neist jõududest kootud võrgul.

Vaimseid jõude võib kujutleda kahe omavahel ühendatud võrdväärse süsteemina. Need erinevad vaid selle poolest, et üks algab Loojast ja suundub kõiki maailmu läbides alla meie maailma. Teine algab meie maailmast ja liigub ülespoole vastavalt neile seadustele, mis on esimesena nimetatud süsteemis välja kujunenud ja nüüd ka teises süsteemis kehtivad. Need süsteemid on "Maailmade loomise kord ja Sefirot".

Materiaalne maailm kubiseb jõududest ja nähtustest, mida me otse ei aisti, näiteks elekter ja magnetlained, kuid isegi lapsed teavad, kuidas neid nimetatakse ja kuidas nad toimivad. Tegelikkuses on meie teadmised elektrist küll piiratud, kuid me oleme õppinud seda nähtust enda huvides ära kasutama ja räägime sellest niisama loomulikult kui leivast ja suhkrust. Umbkaudu samuti on lugu Kabalas, kus kõik nimetused annavad meile vaimsetest asjadest realistliku ja objektiivse ettekujutuse. Teisalt, kuni ei tea midagi vaimsetest asjadest ega Loojast endast, ei taipa me tegelikult midagi nendest asjadest, mida võime pihku võtta. See tuleneb sellest, et me ei taju mitte objekti ennast, vaid seda, kuidas me reageerime mõjule, mida see meie meeltele annab.

Reaktsioonid annavad meile näiva teadmise, ehki objekti olemus ise jääb meie eest täiesti varjatuks. Enamgi veel, me ei suuda iseennastki mõista. Meie teadmised endist piirduvad vaid tegevuse ja reaktsioonidega.

Teadus kui maailma uurimise vahend jaguneb kahte ossa, aine ja selle vormi tundmaõppimiseks. Teisisõnu pole maailmas midagi, mis ei koosneks ainest ja vormist. Näiteks on laud aine ja vormi ühend, kus puu ehk aine on baas, mis kannab laua kuju. Või võtke mõiste "petis", kus aine (inimkeha) kannab pettuse vormi.

Teadus, mis uurib mateeriat, põhineb katse-eksituse meetodil, mille põhjal tehakse järeldusi. Kui teadus, mis on mateeriast sõltumatu ning eraldab abstraktselt vormi ainest, ei saa eksperimentidele toetuda. Veel enam kehtib see vormide kohta, millel pole kunagi materiaalset kuju olnud, sest meie maailmas pole ainest sõltumatuid vorme olemas.

Vormi saab ainest lahutada vaid kujutlustes. Sellisel juhul tulenevad kõik järeldused puhtteoreetilistest eeldustest. Vaimset maailma uurides avastame, et meie taju põhjustab kõrgem tahe, mis soovib, et tunneksime end eraldiseisvate isikutena, mitte osana Loojast. Kogu meid ümbritsev maailm sünnib tegelikult vaid meid mõjutavate jõudude tahtel.

Siit järeldame, et kõigile materiaalse maailma nähtusele ja selle tegevusele vastab vaimne jõud, mis meid alati kontrollib, valitseb ainelisest maailmast võetud nime ja selle vaimse juure või allika vaheline täielik kooskõla.

Pelk keelekasutus pole meile siiski piisav, sest kui teame vaid materiaalse objekti nimetust, ei anna see meile teadmisi selle vaimse vormi kohta. Ainult vaimse vormi tundmine annab võimaluse mõista selle materiaalset tulemust ehk haru. Selleks tuleb meil esmalt mõista vaimset juurt, selle loomust ja omadusi. Alles siis saab sellele harule nime anda ning vaimse juure ja materiaalse haru suhteid õppida. Ainult nii saab mõista "harude keelt" ja hõlpsamini vaimset informatsiooni vahetada.

Kabala teadus ei ole kuidagi seotud religiooniga. Kabala on saatuse juhtimise teadus.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.