neljapäev, 17. juuli 2014

Mis on sotsioonika ja psühhotüübi test

        Miks ühtede inimestega on mul kerge ja meeldiv, teistega aga on raske ja ebamugav? Miks kaks inimest - head ja targad - hakkavad kohtumisel tülli kiskuma? Miks on õnnelikud ja õnnetud abielud? Mida peaksin tegema, et vältida partneri ekslikku valikut? Millise elukutse peaksin valima, et töötada rõõmuga ja saavutada edu? Kõigile nendele küsimustele annab vastuse sotsioonika.
 
Sotsioonika on kaasaegne teadus ja tehnoloogia, mis võimaldab prognoosida inimese, kollektiivi ning ühiskonna kui terviku käitumist ja tegevuse stiili, määrata inimeste kokkusobivust perekonnaelus ja äris, ning kujundada mõttekaaslaste kollektiivide loomulikku psühholoogilist, informatsioonilist, ideoloogilist ja asjalikku kokkusobivust.
 
Sotsioonika uurib informatsioonitöötluse ja -vahetuse seaduspärasusi inimeses ja inimühiskonnas. Selle meetodid võimaldavad prognoosida inimeste või ühiskonna kui terviku mõtlemise ja käitumise iseloomu, suhteid inimeste vahel, analüüsida ühiskonnas toimuvaid sotsiaalpoliitilisi protsesse. Iga üksiku inimese mõtlemise iseloom on määratletud tema infotöötlusviisiga. On huvitav, et kogu ühiskond või etnos (rahvus) võivad olla kirjeldatud sarnasel viisil. See on juba etnosotsioonika, mis vaatleb etnoste informatsioonilisi struktuure ja käitumist, nende ideoloogiat. Sealjuures poliitilised liidrid võivad kokku kõlada rahvusliku mentaalsusega, aga võivad ka sellest irduda. Sotsioonika võimaldab efektiivselt prognoosida inimestevahelisi suhteid perekonnas, töökollektiivis, juhatuses jne.
 
Sotsioonika meetodeid kasutatakse juba ajalooliste protsesside, sotsioloogia, politoloogia, pedagoogika ja psühholoogia analüüsil.
 
Sotsioonika väärtus seisneb selles, et ta näitab, kuivõrd erinevad on inimesed ja mille poolest on nad erinevad, võimaldab prognoosida nende reaktsioone ja käitumist. Seepärast on sotsioonika efektiivne tootmissfääris. Inimesi juhtida on palju lihtsam, kui mõistad, milles on asi. Sama kehtib ka pedagoogika ning laste kasvatamise puhul - mida teha, kui lapsed pole sarnased vanematega ja ei jaga nende väärtushinnanguid?
 
Kuid psühholoogilised aspektid on vaid osa sotsioonikast. Selle potentsiaal on midagi enamat. Kõik, mida inimene teeb ja kõik, mis toimub ühiskonnas, on mõtlemise tulemus ja võib seega olla analüüsitud sotsioonika meetoditega. Paljud probleemid - tunnetuslikud, sotsiaalsed, poliitilised - võivad olla kõrvaldatud, kui arvestada sotsioonikute soovitusi. Sotsioonikal on kõik võimalused muutuda XXI sajandi põhiteaduseks.
 
SOTSIOONIKA RAKENDUSALAD
 
Inimese enesetaju ja oma suhete tunnetamine
Mõistes oma psüühika sotsioonilist struktuuri, saab inimene võimaluse teadvustada ning seeläbi kontrollida oma seisundit ja tegusid. Kui Teil tekkis ärritus, ebamugavustunne, võite Te välja selgitada selle seesmised põhjused. Põhjuste mõistmine võimaldab kõrvaldada ebamugavustunde allikat või temast eemalduda ning paljudel juhtudel on rahunemiseks piisav vaid selle teadvustamine, mis Teiega toimub. Suheldes inimestega võite Te eristada, kas on tegemist pahasoovlikkusega, või on tegemist lihtsalt personaalse mittesobivusega ja isiksuse tüübi käitumise spetsiifikaga, mille peale ei oleks tarvis solvuda. Iseenda ja teiste tunnetamine aitab vältida pisikonfliktidesse laskumist, mis on seotud psühholoogilise mittesobivusega, vaid pühenduda peamisele. Te mõistate, kuidas konkreetse inimesega nalja võib teha, mis teda huvitab, kus võib talle toetuda, ning kus on tarvis teda turvata. Te suudate ümbritseda end inimestega, kellega koos on teil mugav ja rahulik olla nii tööl, kui ka puhkhetkedel. Kui Te juhite inimesi, siis ei teki Teil probleemi, kellele millist tööd usaldada, et saavutada maksimaalset efekti. Sotsiooniline mõtlemine võimaldab inimesel tunda end kindlamalt.
 
Juhtidele ja asjalikele inimestele
Õppides määrama psühholoogilisi tüüpe, omandab ärimees instrumentide arsenali efektiivseks tegutsemiseks. Tüübi sugestiivse funktsiooni tundmine võimaldab peenelt ja väga efektiivselt veenda vestluskaaslast. Oma kaastöötajate tugevate ja nõrkade külgede tundmine võimaldab parimal viisil organiseerida tööd, luua ühtseid ja töökaid kollektiive. Uurimine sotsiooniliste meetodite abil võimaldab hinnata firma potentsiaali kui ühtset psühhoinformatsioonilist süsteemi ja prognoosida tema arengut. Ettevõtjatel, mänedžeridel, ettevõtete juhtivatel töötajatel võimaldab sotsioonika aluste tundmine:

     - sügavalt mõsta partnereid ja õieti korraldada läbirääkimisi;
     - näha ette konkurentide toiminguid;
     - olla reklaamitegevuses efektiivne;
     - uuest vaatevinklist analüüsida poliitilisi sündmusi.
 
Eesmärgipäraste kollektiivide moodustamine, personalivalik
Igal isiksuse tüübil on oma kalduvus kindlatele tegevuste liikidele, see on kaasasündinud kalduvus: üks on fantaseerija ja ideede generaator, teine kaine realist ja skeptik; üks on kui loodud muretu õhkkonna loomiseks, teine võitlejaks, kes on asendamatu ekstreemsetes situatsioonides. Seepärast, sõltuvalt kollektiivi ees seisvatest eesmärkidest, on vajalik täiesti erinevate isiksusetüüpide kandjate kombinatsioon. Sotsioonikas on välja töötatud selliste kollektiivide moodustamise meetodid. Meeskondade puhul, kes töötavad pikemat aega piiratud alal, näiteks laevameeskondade puhul jne., omab suurt tähtsust personaalne kokkusobivus. Sotsioonikas on personaalne kokkusobivus kõige väljatöötatum ja kontrollitum ala. Just siin on tema kasutatavus kõige efektiivsem ja kindlam.
 
Valimispropaganda, politoloogia ja etnosotsioonika
Kirjeldades poliitilisi liidreid sotsioonika meetodite abil, võib palju öelda toimingute stiilide ja neid liikumapanevate motiivide kohta, prognoosida nende kokkusobivust teiste poliitikutega ja suhtumist erinevatesse ideoloogiatesse. Rahvusliku iseloomu, etnose vaimsuse, regiooni, linna, suvaliste inimeste ja tervikliku kollektiivi mõistmine võimaldab hinnata poliitikute šansse ja valijate reaktsiooni valimiseelse kampaania ühtele või teistele toimingutele. Sotsioonika on efektiivne tööriist valimispropagandas.
 
Elukaaslase leidmine
Perekond on kõige säravam näide olukorrast, kus inimestel tuleb pidevalt suhelda, sealjuures enamasti piiratud alal, kuna psühholoogilise distantsi suurendamine on siin väga raske. Just siin määrab personaalne kokkusobivus olulisel määral, kas partnerid suudavad saavutada perekondliku õnne või mitte. Sotsioonika võimaldab ära tunda inimesi, kes sobivad Teile paljudes suhetes, kaasaarvatud psühholoogiliselt ja seksuaalselt.
 
Õpetajatele ja vanematele
Sotsioonika esitab pedagoogidele alused koolilaste ja üliõpilaste individualiseeritud ja profiiliseeritud õpetamise edukaks juurutamiseks praktikas. Õppegrupid, mis on moodustatud vastavalt sotsioonika meetoditele, ületavad õppeedukuse poolest tavalisi gruppe. Sotsioonika võimaldab vanematel paremini oma lapsi ja lastel vanemaid mõista. Te saate juba väga varajases eas näha lapses tema talente ja võimeid, et neid arendada ja realiseerida.
 
Kutsevalik
Kui inimene toimib vastavalt oma tugevatele funktsioonidele, siis laabub tal kõik efektiivselt ja ta töötab rõõmuga. Kui tema tegevus nõuab peamiselt tema nõrkade funktsioonide kasutamist, siis sellel juhul ta väsib kiiresti, kujunevad neuroosid, eluga rahulolematus ja isegi psühhosomaatilised haigused. Sotsioonika võimaldab õieti orienteerida noori inimesi elukutse valikul, mille puhul nad ei ole ainult rahul, vaid suudavad saavutada erakordseid tulemusi. Töövahetus ja ümber kvalifitseerumine küpses eas - see on sageli tragöödia. Stereotüübid ja psühholoogilised hoiakud raskendavad inimesel leida uut tegevust. Sotsioonika aitab inimesel leida hingelähedast tööd.
 
Leiutajatele
Sotsioonika võimaldab moodustada loomingulisi leiutajate gruppe, kus loomulikul teel toimub "ajurünnak". Te suudate lahendada suvalisi probleeme.
 
Sotsioonika meditsiinis
Informatsioonilise metabolismi tüübile mõjuvate toimemehhanismide tundmine võimaldab oluliselt tõsta mitmete sisendamisega seotuid raviprotseduuride efektiivsust. Näiteks kasutatakse sotsioonikat juba efektiivselt alkoholismi ravis. Haigete valikuline paigutus haiglates, sanatooriumides jt. palatites vastavalt sotsioonika metoodikale, võimaldab oluliselt tõsta ravimise efektiivsust ja kiirendada paranemisprotsessi.
 
SOTSIOONIKA - see on:

     - iseenda ja teiste tundmine;
     - oskus lahendada konflikte ja luua suhteid;
     - edu töös ja äris;
     - uus poliitiliste ja rahvusprotsesside nägemus.
 
Nagu kõik uued teadused, on sotsioonika välja kujunenud vanade teaduste piirimail, ning konkreetselt - kolmnurgas psühholoogia - sotsioloogia - informaatika. Nendest teadustest ning teistest inimest käsitlevate piirnevate teaduste reast, neid kriitiliselt lahti mõtestades, on sotsioonika palju laenanud: kogutud teadmisi inimesest, põhiterminoloogiat, uurimismeetodeid. Sotsioonika - see pole ainult teadus ja tehnoloogia. See on ka filosoofia ja maailmavaade. Sotsioonika tutvumise protsessis tunnetate Te ükskord, et hakkate märkama nähtusi, mis varem libisesid Teie pilgu eest. Te avastate ootamatult seoseid ja seaduspärasusi, mille olemasolust Te ei osanud undki näha.
 
MIS ON SINU ISIKSUSETÜÜP?
 
Allolev psühhotüübi test koosneb 156 väitest. Sinu ülesanne on lugeda läbi iga väide ning hinnata, kas see kehtib Sinu suhtes isiklikult, või mitte. Kui Sul tekib raskus hinnangu andmisega, siis ära kuluta aega ja anna vastus, mis esimesena "pähe tuleb". Soovitav on töötada tempos, mõtlemata kaua vastuste üle. Ühtegi väidet ei saa vahele jätta ning nad kõik on võrdväärsed - õigeid või valesid siin pole.

Tasub võtta teadmiseks: Ei ole mingit garantiid, et küsimustele vastaja saab küsimusest õigesti aru ning vastab tõeselt. Sageli inimene vastab nii nagu ta tahaks ise olla, mitte aga nagu ta tegelikult on või talle tundub. Sageli inimesed määravad oma tüüpi lihtsalt valesti. Seetõttu on test vaid esialgse tutvumise jaoks. Võimalik, et üks kolmandik määrab algselt oma tüübi valesti ja seetõttu ei tohi võtta seda testi teaduslikult tõsiselt. Kui esialgu läheb inimene oma tüübi määramisega mööda, siis ta loeb ja võrdleb kirjeldusi, mõtiskleb veel enda üle, teeb teisi sarnaseid teste ja ükskord jõuab oma õige tüübi juurde.

 
PSÜHHOTÜÜBI TEST
 
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.