laupäev, 27. oktoober 2012

Ayurveda definitsioon ja päritolu

        Väljend Ayurveda on kombinatsioon kahest sanskritikeelsest sõnast AAYUS ja VEDA. AAYUS tähendab elu ja VEDA tähendab teaduslikke teadmisi. Nii tähendab termin Ayurveda – ELU TEADUST. 

Sanskristikeelne tüvi AAYUS on ingl. keeles sama, mis IN (ETI) = to go e. minema/liikuma. Siin väljendub elu dünaamiline loomus.Sanskristikeelne tüvi VEDA on VID= to know, to get e. teadma/omandama. Tänapäeval mõistetakse seda teaduse sünonüümina.

_________________________________

Ayurveda definitsioon

1.
 Ayurveda on elu teadus


2. Ayurveda on teadus, mis nõustab meid selles, kuidas (säilitada) kaitsta elu.


3. Järgmised definitsioonid on
antud Acharya Charakas http://en.wikipedia.org/wiki/Charaka (1000 E.M.A.). Ayurveda on teadus, mis ühendab nelja erinevat elu vormi, tervislikke ja mittetervislikke asju elus, elu mõõde ja elu ise. (4 tüüpi elus on: 1. edukas elu 2. mitteedukas elu 3. õnnelik elu ja 4. mitteõnnelik elu) edukas ehk tervislik elu on sotsiaalselt heakskiidetud. Mitte-edukas elu ei ole sotsiaalset heakskiitu väärt. Õnnelik elu on meeldiv inimesele endale. Mitte-õnnelik elu on kannatus inimesele endale, kes seda elab. Ayurveda eesmärgid on edukas ja õnnelik elu pika eluea jooksul.

4. Ayurveda on teadus, mille kaudu inimene teab ja saavutab elu. Ayuveda on teadus, mis jagab  juhiseid, mis on elu poolt ja vastu, haiguste patoloogiat ja ravimist. 


5. Ayurveda selgitab kogu elamise tee, kaasates mitte ainult füüsilisi ja psüühilisi aspekte vaid ka filosoofilist, eetilist ja moraalset eluviisi ühelt poolt, ning individuaalset & universaalset tervist teiselt poolt. Selline universaalne ja holistiline kontseptsioon tervisest on Ayurveda annetus maailmale. Ayurveda on Indiast pärit holistiline meditsiinisüsteem, kus arvestatakse igaühe individuaalsusega. Ayurveda eesmärk on pakkuda toitumis- ja elustiilialaseid juhiseid, nii et terved inimesed püsiksid tervena ning terviseprobleemidega inimestel õnnestuks tervist parandada.


LÜHIDALT arvestab ayurveda inimese kui tervikuga, mis hõlmab keha, tundeid, hinge ja meelt. Ayurveda õpetab inimkonnale, kuidas:

        1. Kaitsta tervist (Sukha Ayu – terve ja õnnelik elu)
        2. Vältida terviseprobleeme ja neid ravida (Dukha Ayu – haigustega ja õnnetu elu)
        3. Soodustada positiivset mõtlemist (Hita Ayu – produktiivne ja positiivne elu)
        4. Vältida haigusi tulvil sihitut elu (Ahita Ayu – tee, mis viib raisatud või tähenduseta eluni)

Ayurveda võib jagada kaheksaks meditsiiniharuks:

        Kaya chikita – sisehaigused
        Shalakya tantra – oftalmoloogia ja nina-kõrva-kurguhaigused
        Shalya tantra – kirurgia
        Agada tantra – toksikolooga
        Rasayana chikitsa – noorendamine ja geriaatria
        Vajeekaran – viljakus ja suguelundite haigused
        Kumarya bhyatrya – pediaatria
        Bhuta tantra – psühholooga ja psühhiaatria

Ayurveda ravi võib jagada järgnevalt:

        Shamana Therapy – haiguste ja nende sümptomite leevendamiseks suukaudsete ravimite manustamine.
        Shodhana Therapy – haiguste elimineerimine selliste organismi puhastamisteraapiatega nagu näiteks Pancha
        karma.
        Pathya Vyavastha – dieetravi, kus teatud asjad on keelatud, teatud asju tuleb süüa.
        Nidan Parivarjan – haigust põhjustavate ja seda raskendavate faktorite vältimine, kaasa arvatud elustiili
        muutmine.
        Satvavajaya – psühhoteraapia, meelte tasakaalustamine.
        Rasayana therapy – immuunmodulaatorite ja ravimite kasutamine

 Ayurveda päritolu

Ayurveda kohta leiab ajaloolisi tõendeid vanadest hinduismi pühakirjadest vedadest. Rig Vedas mainiti üle 60 preparaadi, mida võis kasutada erinevate tervisehädade leevendamiseks või neist vabanemiseks. Rig Veda pandi kirja rohkem kui 6000 aasta eest, kuid Ayurveda teadmised on tegelikult veelgi vanemad.

Me kõik oleme looduse osa. Nii nagu loomad ja taimed elavad loodusega harmoonias ja kasutavad tervise ja tasakaalu loomiseks loodusseadusi, allume ka meie samadele põhimõtetele. Seega võib öelda, et Ayurveda on süsteem, mis aitab loodusseadusi kasutades säilitada tervist ja jõuda tagasi oma tõelise mina ja tasakaalu juurde. Põhimõtteliselt on Ayurveda eksisteerinud aegade algusest saadik, kuna meid on ju alati juhtinud loodusseadused.

Keha, vaim ja meeled

Reeglina samastume oma füüsilise kehaga, kuid tegelikult oleme enamat. Meie füüsilise struktuuri aluspõhjaks on vaim, mis mitte üksnes ei kontrolli meie mõtete protsessi, vaid aitab ka teostada selliseid igapäevaseid tegevusi, nagu hingamine, vereringe, seedimine ja jääkainete väljutamine. Keha ja vaim toimivad meie füsioloogiat reguleerides käsikäes. Selleks, et vaim saaks korralikult keha toetada, kasutame informatsioonikogujatena meeli. Võib öelda nii, et vaim on arvuti ja meeled on sellesse sisestatud andmed. Haistmismeel ja maitsmismeel toetavad seedeprotsessi. Kui meel registreerib teatud toidu sisenemise seedetrakti, paneb see keha seedimiseks vajalikke ensüüme eritama. Kui aga oleme kurnanud maitsemeele ära, süües näiteks liiga palju magusat, võib juhtuda, et meele võime magusa maitset tajuda osutub kahjustatuks, mille tulemusena on organismil raskem magusaid toiduaineid seedida. Meelte selguse säilitamisel on ääretult oluline roll keha ja vaimu funktsioonide terviklikkuse säilitamisel ning selles, et püsiksime tervete ja õnnelikena.

Hing

Ayurveda kannab hoolt ka selle eest, et enne keha ja vaimu abil füüsilises vormis eksisteerimist eksisteeriksime ka hingelises vormis. Vanad India prohvetid uskusid, et inimene koosneb teatud energeetilisest põhiolemusest. Nad olid arvamusel, et aegade jooksul oleme erinevates füüsilistes kehades, kuid meie põhiolemus või hing püsib muutumatuna. Seda kontseptsiooni aitab ilmestada surmahetkel aset leidev. Kui inimene läheneb hetkele, mil ta lahkub oma füüsilisest kehast, lakkavad paljud ta soovid ja ihad eksisteerimast. Kuna hing ei samastu enam kehaga, muutub tähtsusetuks soov süüa või teha midagi sellist, mis varem pakkus suurt rõõmu ja rahuldust. On leidnud dokumenteerimist faktid, kus on kogetud tunnet, nagu olduks „väljaspool keha“.

Need on kõigest mõned näited selle kohta, kuidas koosneme neist ülaltoodud neljast komponendist, mida nimetame eluks.

Kokkuvõte

"Kehas olev intelligentsus kujutab endast looduse ülimat geniaalsust. Ta peegeldab kosmose tarkust", on öeldud vanades veedade värsiridades. See geniaalsus asub meis, on meie siseolemus ja seda ei saa olematuks teha. 

Arusaam, et me kõik oleme ainulaadsed, võimaldab Ayurvedal käsitleda mitte üksnes spetsiifilisi terviseprobleeme, vaid pakkuda ka selgitust selle kohta, miks üks inimene reageerib ühtemoodi, teine teistmoodi.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.