neljapäev, 18. oktoober 2012

mis on afirmatsioon?

        Väga lihtsalt väljendudes: afirmatsioon ehk kinnitus on iga asi, mida sa teatud põhjusel ütled või tagajärjel mõtled. Paljud asjad, mida inimesed tavaliselt ütlevad ja mõtlevad, on üsna negatiivsed ega loo häid kogemusi. Sa pead õppima mõtlema ja rääkima positiivselt, kui tahad oma elu tervendada.
 
Afirmatsioon avab ukse. See on muutuste tee alguspunkt. Sa ütled sisuliselt on alateadvusele: “Ma võtan vastutuse. Ma olen teadlik, et on midagi, mida ma saan muuta.” Kui ma räägin afirmatsioonide kasutamisest, siis mõtlen selle all teadlikku niisuguste sõnade valimist, mis aitavad kas midagi oma elust kõrvaldada või luua oma ellu midagi uut.
 
Iga sinu mõte ja sõna on afirmatsioon. Kogu sinu kahekõne iseendaga, sisemine dialoog, on afirmatsioonide jada. Sa kasutad afirmatsioone iga hetk, ükskõik kas teadlikult või ebateadlikult. Sa afirmeerid ja lood oma elukogemusi iga sõna ja mõttega.
 
Sinu uskumused on üksnes harjumuspärased mõttemustrid, mida oled õppinud lapsepõlves. Paljud neist töötavad sinu kasuks, kuid mõned uskumused võivad piirata sinu võimet luua just seda, mida ütled end tahtvat. See, mida sa tahad, ja see, mida sa usud end väärivat, võivad suuresti erineda. Sa pead pöörama oma mõtetele tähelepanu, et hakata kõrvaldama neid mõtteid, mis põhjustavad soovimatuid kogemusi.
 
Palun mõista, et iga kaebus on millegi sellise afirmatsioon, mida sa oma ellu ei taha. Iga kord kui sa vihastad, kinnitad tegelikult, et tahad oma ellu rohkem viha. Iga kord kui tunned ennast ohvrina, kinnitad, et tahad jätkata enda pidamist ohvriks. Kui sa tunned, et elu ei paku sulle seda, mida sa soovid, siis on kindel, et sa ei saa iialgi neid maiuspalasid, mida elu jagab teistele – muutmata oma mõtte- ja kõneviisi.
 
Sa ei ole halb inimene, kui mõtled nii, nagu sul tavaks on. Sa pole lihtsalt kunagi õppinud, kuidas mõtelda ja rääkida. Inimesed kogu maailmas on alles nüüd hakanud õppima, et mõtted loovad kogemusi. Sinu vanemad seda arvatavasti ei teadnud, seega ei saanud nad seda sulle õpetada. Nad õpetasid sind nägema elu nii, nagu nende vanemad neid olid õpetanud. Keegi ei tee midagi valesti. Ometi on sul aeg ärgata ja hakata teadlikult looma elu viisil, mis rahuldab ja toetab sind. Sina suudad seda. Mina suudan seda. Me kõik suudame seda – me peame lihtsalt õppima, kuidas. Teeme siis seda.
 
Osa inimesi ütleb, et afirmatsioonid ei mõju (mis on samuti afirmatsioon), kuid nad lihtsalt ei tea, kuidas neid õigesti kasutada. Nad võivad öelda “Minu rikkus kasvab,” kuid seejärel mõtelda: “Oh, milline rumalus, ma tean, et see ei aita.” Kumb afirmatsioon sinu arvates peale jääb? Loomulikult negatiivne, sest see on osa kauaaegsest harjumuspärasest eluhoiakust. Mõnikord lausuvad inimesed oma afirmatsioone üks kord päevas ja kogu ülejäänud aja kaeblevad. Läheb palju aega, enne kui afirmatsioonid mõjuma hakkavad, kui neid selliselt kasutada. Hädaldavad afirmatsioonid jäävad alati peale, sest neid on rohkem ja neid öeldakse tavaliselt väga tugeva tundega.
 
Siiski on afirmatsioonide lausumine ainult osa protsessist. See, mida sa teed ülejäänud päeva ja öö, on isegi tähtsam. Saladus, kuidas oma afirmatsioonid kiiresti ja püsivalt tööle panna, peitub neile sobiva kasvukeskkonna loomises. Afirmatsioonid on nagu mulda külvatud seemned. Kehv muld, kehv saak. Viljakas muld, külluslik saak. Mida enam sa valid mõtted, mis tekitavad sulle hea enesetunde, seda kiiremini afirmatsioonid mõjuvad.
 
Seega mõtle õnnelikke mõtteid. Nii lihtne see ongi. Ja see on teostatav. Viis, kuidas sa otsustad mõtelda just praegu, on just see – valik.
 
Afirmatsioonide loomine
 
Afirmatsioonide kasutamine tähendab teadlikku otsust mõtelda teatud mõtteid, mis toovad tulevikus kaasa positiivsed tagajärjed. Need loovad fookuse, mis lubab sul oma mõtlemist muutma hakata. Afirmatiivsed väited ületavad olevikureaalsuse ning loovad tulevikku nende sõnade kaudu, mida sa kasutad just praegu.
 
Kui sa otsustad ütelda “Ma ole väga rikas,” siis võib sul sel hetkel olla pangas väga vähe raha, kuid sa külvad tulevase rikkuse seemneid. Iga kord kui sa seda väidet kordad, annad uut jõudu seemnetele, mida oled külvanud oma meele atmosfääri. Sellepärast tahad sa, et see oleks õnnelik atmosfäär. Kõik kasvab palju kiiremini viljakas rammusas mullas.
 
Tähtis on, et sa lausuksid oma afirmatsioone alati olevikuvormis ja ilma lühendusteta. (Kuigi ma lühendan oma raamatute teksti, ei tee ma seda kunagi afirmatsioonidega, sest ei taha kahandada nende mõjujõudu.) Tüüpiline afirmatsioon võib alata näiteks sõnadega “Mul on ...” või “Ma olen ...” Kui sa ütled, et sa saad või hakkad olema, siis on sinu mõtted eemal tulevikus.
 
Universum võtab sinu sõnu ja mõtteid täht-tähelt ja annab sulle seda, mida sa väidad end soovivat. Alati. See on veel üks põhjus säilitada õnnelikku vaimset atmosfääri. Positiivseid afirmatsioone on lihtsam mõtelda, kui sa tunned ennast hästi.
 
Mõtle sellest nii: iga mõte, mida sa mõtled, läheb arvesse, seepärast ära raiska oma väärtuslikke mõtteid. Iga positiivne mõte toob sinu ellu head. Iga negatiivne mõte lükkab head eemale, hoides seda sinu haardeulatusest väljas. Kui palju kordi elus oled sa olnud saamas midagi head ja siis on see viimasel minutil sinu nina alt justkui ära napsatud? Kui sa meenutad, milline oli neil kordadel sinu vaimne atmosfäär, siis saad vastuse. Liiga palju negatiivseid mõtteid ehitasid positiivsete afirmatsioonide ette barjääri.
 
Kui sa ütled “Ma ei taha enam haige olla,” siis see ei ole hea tervise afirmatsioon. Sa pead selgelt avaldama, mida tahad: “Mul on suurepärane tervis just praegu.” “Ma vihkan seda autot” ei too sulle uut suurepärast autot, sest sa ei väljendu selgelt. Isegi kui sa saad uue auto, hakkad seda tõenäoliselt peagi vihkama, sest oled just seda kinnitanud. Kui sa tahad uut autot, siis ütle midagi sellist: “Mul on ilus uus auto, mis vastab kõigile minu vajadustele.”
 
Sa kuuled inimesi ütlemas: “Elu sakib!” (See on kohutav afirmatsioon.) Kas sa suudad kujutleda, milliseid kogemusi selline väide võib ligi tõmmata? Loomulikult ei saki elu, vaid sinu mõtlemine. See mõte aitab kaasa kohutavale enesetundele. Ja kui sa tunned ennast kohutavalt, ei saa sinu ellu tulla midagi head.
 
Ära raiska aega vastuvaidlemisega, et sinu elu piiravad kehvad suhted, mured, haigused, vaesus ja muu säärane. Mida rohkem sa probleemist räägid, seda kindlamalt sa ta oma kohale ankurdad. Ära süüdista teisi selles, mis näib sinu elus olevat valesti – ka see on ajaraiskamine. Pea meeles, sind valitsevad sinu enda teadvus ja mõtted ning sa meelitad teatud kogemusi ligi oma mõtteviisi tõttu. 
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.