teisipäev, 18. september 2012

teadlik unenägemine - mis see on?

        Oma raamatus "Teadlik unenägemine" https://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?165515 käsitleb Robert Moss http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Moss unikaalset, üheksast astmest koosnevat teed unenägude mõistmiseks, kasutades selleks kaasaegseid unenägemistöö tehnikaid, mis on välja kasvanud mitmete šamanistlike kultuuride iidsest tarkusest. Teadlik unenägemine näitab teile, kuidas kasutada unenägusid, et mõista oma minevikku, vormida tulevikku, heita valgust oma sügavaimatele sisemistele igatsustele, ning olla selles protsessis juhitud oma Kõrgema Mina poolt. 
 
Autor selgitab, kuidas rakendada šamanistlikke unenägemistehnikaid, mis pärinevad eelkõige Austraalia aborigeenide ja mitmete indiaani hõimude traditsioonidest, et esitada väljakutse meie kaasaegsele, Algallikast kaugenenud eluviisile ning saada juhatust oma unenäorännakutel. Mossi meetodid on lihtsad, põnevad ja tõhusad, ning nende esitamist elavdavad köitvad lood nii autori enda kui tema õpilaste kogemustest – unenägudes saadud dramaatilistest sõnumitest ja unenägemistöö reaalsust muutvatest tagajärgedest.
 
Mossi järgi usuvad mõned šamaanid, et ükski sündmus välises reaalsuses ei ilmu enne, kui sellest on esmalt und nähtud. Kuid unenäomaastikul tegutsedes ei saa me üksnes välgatusi tulevastest sündmustest, vaid võime ka arendada välja võime valida mitmete võimalike tulevikuversioonide vahel, luues nii enda kui teiste jaoks parimat tulevikku.
 
Raamatus on esitatud uuenduslik süsteem unenägude kinnipüüdmiseks (meeldejätmiseks) ning nende transpersonaalseks tõlgendamiseks, nagu ka unenägudesse taas-sisenemise tehnikad ja juhised unenäopäeviku pidamiseks võimaldavad lugejal kontakti saada eneses peituva sügavaima loovuse ja intuitsiooni allikaga ja õppida tegema paremaid võimalikke valikuid paljudes elusituatsioonides.
 
________________________________________________
 
OLLA ÄRKVEL JA NÄHA UND EHK TEADLIK UNENÄGEMINE
 
Teadlik unenägemine tähendab olla unenäos teadlik, et näed und. See on pigem teadlikkuse kolmene, mitte duaalne seisund: sa oled teadlik, et su keha lamab voodis, sa oled teadlik oma unenäo sisust ning sa tead, et jälgid end samal ajal und nägemas. Teadliku unenägemise seisundis pendeldad tõenäoliselt nende pidepunktide vahel edasi-tagasi, sest unenäos toimuvad sündmused võivad vahel sedavõrd kaasa haarata, et unustad ajuti, et viibid unenäos, või siis tunned tarvidust kontrollida oma voodis lebava keha seisundit. Kui oled teadliku unenägemise kord selgeks õppinud, võid leida, et suudad liikuda sellistele unenägemise tasanditele, mida sa varem haaratagi ei suutnud. Sa võid tajuda seda kulgemist kui järjestikuste, vene matrjoška nukkudena üksteise sisse peidetud unenägude jada. Su naasmine tavareaalsusesse võib nüüd osutuda võltsärkamiste reaks. Ehk teist analoogiat kasutades: kui oled tõusnud Esimese tasandi unenäost (näiteks) Viienda tasandi unenäkku, siis võib ärkveloleku maailma tagasi pöördumine sarnaneda laskumisele mäe tipust läbi mitmete baaslaagrite, millest igaühte võid ajutiselt „koduks” nimetada.
 
Spontaanne selgus ja teadmine, et viibid unenäos, võib vallanduda erinevatel põhjustel. Võid leida end tegemas midagi sellist, mida füüsilises kehas olles on raske või võimatu teha, nagu näiteks lendamine või vee peal kõndimine, ning see võib raputada sind su unenäos sees ärkvele. Võid heita endale põgusa pilgu ja märgata, et oled noorem või kõhnem või teisest soost või teise nahavärviga kui su ärkveloleku mina.
 
Paljud unenägijad ehmatatakse selgusesse välise signaaliga unenäo sees: uksekell, helisev telefon, sireen või hääl. Hääl võib kuuluda unenäojuhile, kes kutsub sind unenägemisest aktiivselt teadlikuks saama.
 
On muidki viise, kuidas unenägemise seisundis endale teadvustada, et nähakse und. Tõuke võib anda petlik ärkamine. Kuidas see ka ei juhtuks, undnägev teadvus annab lõputuid võimalusi loovaks mänguks, oskuste arendamiseks ja ärkveloleku katsumustega toimetulemise harjutamiseks ning reaalsuse olemuse enda uurimiseks. Võid näiteks avastada, et suudad minna tagasi mingisse erilise väljaõppega seotud kohta, kus saad tegeleda oma huvidele vastavate uurimustega.
 
Sellised unenäopaikade taaskülastused toimuvad sageli teadvuse hämartsoonis, une ja ärkveloleku piiri peal, ning reisimise viisid võivad osutuda küllalt sarnasteks šamaani rännakutega teise tegelikkusesse. Vaatamata kõikidele plinkivate prillide ja teiste kunstlike mõjutusvahendite üleskiitmisele, on kõige lihtsam moodus teadlikuks unenägijaks saada see, kui hakkad lihtsalt eksperimenteerima kõigi nende kujutelmadega, mis ilmuvad täiesti loomulikena magamise ja ärkveloleku vahetsoonis.
 
UNEREISID KEHAST VÄLJA
 
Kui saad teadlikuks faktist, et näed und, siis võid märgata ka seda, et sa ei viibi oma tavalises kehas. Kui see kogemus on sulle uus, siis on ilmselt esimeseks instinktiivseks sammuks tagasi kehasse hüpata, mis sind aga ka su unenäost välja tõmbab. Harjutades võid õppida jagu saama oma esmasest hirmust, et ei pääse enam kehasse tagasi, või et ei saa hakkama sind astraalmaailmades eesootavaga. Kui hirm on ületatud, oled küps tegema paar tähtsat avastust.
 
Sa võid täheldada, et väljaspool füüsilist keha rännates kasutad sa teist keha (unenäokeha), mis sarnaneb füüsilisega. Kui kasutad seda füüsilise tasandi inimeste ja paikade külastamisel – näiteks põikad sisse Chicagos elava sõbra juurde – jääd sa teiste jaoks arvatavasti nähtamatuks, kui nad just samal ajal und ei näe või ebatavaliselt tundlikud pole. Sa tunned end reaalsuse teistes dimensioonides igati koduselt. Astraaltasandil on su unenäokeha sinu loomulik keha.
 
Just seal kohtud sa tõenäoliselt paljude teiste inimestega, kes samuti oma unenäokehades ringi liiguvad. Nende seas on teisi unenägijaid, surnud inimesi, ja olevusi, kellel pole füüsilist keha kunagi olnudki. Kuna unenäokeha on ülimalt paindlik – kui oled kord ära tabanud, et ta võtab sinu mõtete ja soovide kuju –, siis võivad astraaltasandil rändajad esineda kõige fantastilisematel kujudel ja vormides.
 
Üks unenägija sai teadliku unenäo kaudu aru, et oli sattunud dimensiooni, mis oli sealsete elanike jaoks reaalsus, kuid tema jaoks mitte. Võib-olla eksisteerisid need inimesed mõnes paralleelses maailmas, mis allub samuti füüsilistele seadustele. Võib-olla oli tegemist inimestega, kes on surnud ja elavad ajutiselt ülemineku kogukonnas, mida nad usuvad olevat „reaalse”. Võib-olla eksisteerivad nad selles füüsilises reaalsuses – sellisel juhul pidi mainitud unenägijal olema õnnestunud kas kanda oma teadvus mõne teise isiku kehasse või muuta oma unenäokeha nähtavaks, nii et ta tundus teda ümbritsevatele inimestele täiesti materiaalsena.
 
On täiesti võimalik, et oled juba mitmeid kordi oma öiste unenägude jooksul kogenud spontaanset kehast väljasolemist. Kas näed und lendamisest või kukkumisest? Kas oled kunagi unes näinud, et su auto on mäetippu kinni jäänud, nagu TV džiibireklaamides? Kas su unenäod on kord must-valged, siis jälle värvilised? Kas oled ärganud nõksatuse peale, tundega, et miski oleks justkui su kehasse kukkunud? Kas sul on olnud unenägusid unenägude sees, mil sa ärkad ainult selleks, et avastada, et näed endiselt und? Sellised kogemused peidavad endas sageli jälgi väljapool keha rändamiste mälestustest. 
 
Selleks, et esile kutsuda tahtlikku kehast väljumist – paljudes raamatutes nimetatakse seda astraalprojektsiooniks –, on tarvilik täita nelja tingimust:
 
Esimene on lõdvestumine kaitstud kohas, kus sind keegi ei sega.
Teine on õhkutõusmist soodustav tehnika või seisund. Sa võid rakendada teatud erilist hingamist või mõnd visualiseerimistehnikat, mille eesmärgiks on muuta energiavoogu su auras ning lõdvendada sidet füüsilise keha ja unenäokeha vahel.
Kolmas tingimus on võime ületada hirmubarjääri.
Neljas rännuks vajalik tingimus on aga eesmärgi selgus: võime osutada vastupanu rohketele kõrvalejuhtimistele ja võimalikele segajatele, mis su teele ilmuda võivad.
 
Ega Ida müstikud unenäokeha ilma põhjuseta vahel „soovikehaks” nimeta. Kui see on juba kord füüsilisest kehast eraldunud, hakkab ta kõike soovima ning ta isu võib muutuda ahnuseks. Mul on kahtlus, et just niimoodi satuvadki inimesed pärast füüsilist surma keerulistesse olukordadesse. 
 
Emanuel Swedenborg http://en.wikipedia.org/wiki/Emanuel_Swedenborg , müstikust rootsi teadlane, jõudis oma kehaväliste rändude tulemusel uskumiseni, et me loome taevad ja põrgud iseeneste soovidest. Just seetõttu joogid, müstikud ja šamaanid tegelevad kõik teadliku unenägemise kunstiga – see on hinge ettevalmistamine tingimusteks, mida kohatakse pärast füüsilist surma. Just seetõttu on teadlik unenägemine sügavalt vaimne tegevus.
 
Kuid kõikidest teadliku unenägemise retkede võimalustest on kõige võimsam kogemus kutsutud saada...
 
PÜSIVAD PAIGAD UNEMAASTIKUL
 
Võib-olla oled juba märganud, et ikka ja jälle pöördud tagasi mingitesse unenäopaikadesse, millel puudub paariline tavareaalsuses või mis tunduvad kuuluvat reaalsustasandi juurde, kus valitsevad hoopis teised seadused. Vaatamata kuuldud juttudele unenägude muutlikkusest ja põgususest, paistavad mõned paigad üsna püsivad olevat. Neil on struktuur ja vorm ning nad pakuvad kogemusevõimalust paljudele meeltele. Saad nende radu uurida igal järgneval külaskäigul. Sa võid seal ka teiste unenägijatega kohtuda.
 
Sel moel õpid tundma maailmu teisel pool füüsilist reaalsust. Saad hakata taastama neid teadmisi, mis võisid sul olla enne sündimist. Saad uurida pärast füüsilist surma ilmnevaid võimalikke teadvusseisundeid ning naasta teatud kohtadesse spetsiaalse õpetuse või tervenduse saamiseks.
 
Sa võid tahta teada, kui paljud neist unenäopaikadest on „kujuteldavad” ehk siis sinu enda või teiste unenägijate kujutlusvõime vili. Sa märkad, et mõni neist on otsekui kunstlikult valmistatud, jättes mulje filmistseeni jaoks loodud dekoratsioonidest. Seega on osad neist unenäopaikadest kindlasti teiste inimeste poolt loodud. Kuid nad pole pelgalt kujutlusvõime sünnitised selle rohkelt valesti kasutatud mõiste kitsas tähenduses. Pärsia filosoofide keeles on nad imaginaalsed ehk kujundilised, mis tähendab midagi hoopis muud.
 
Oma visionäärsetes töödes kirjeldasid Avicenna http://en.wikipedia.org/wiki/Avicenna ja Shahab al-Din Suhrawardi http://en.wikipedia.org/wiki/Shahab_al-Din_Suhrawardi ebatavalist reaalsust, mida nad nimetasid alam al-mithal’iks – kujundi valdkonnaks. See eksisteerib astraaltasandil, teisel pool füüsilist reaalsust. Kuid sellel on vorm ja ulatus, ja nii nagu füüsilises reaalsuses, on ka seal võimalik ehitada struktuure inimtahte ja nägemuse abil: aedu ja kõrbi, linnu ja koopaid, isegi taevaid ja põrguid. Sa saad neid paiku külastada ja sinna naasta nii tihti kui soovid, kui kord teed tunned ning kui oled valmis kohtuma väravavalvuritega, kes võivad kahtluse alla seda su õigust seal viibida.
 
See, kuhu teadliku unenägemise uurimine sind viib, sõltub su eesmärgist, julgusest ja unenägemise paljude tasandite tundmisest. Kus iganes tõeline vaimsus au sees on, seal tunnustatakse teadlikku unenägemist kui üht kõige tähtsamat allikat juhiste saamiseks, samuti hinge surmas püsimajäämiseks ja surmajärgse elu tingimuste tundmaõppimiseks.  

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.