reede, 30. november 2012

akupressuur e. punktmassaaž

        Hiina meditsiini juured viivad kaugesse minevikku. Juba enne 3. saj paiku eKr, kui ilmus hiina klassikaline teos "Huangdi Neijing" http://en.wikipedia.org/wiki/Huangdi_Neijing , mis on senini Hiina meditsiini ülim autoriteet, kirjutati Hiinas tekste, milles on viiteid arstidele, meditsiinilistele toimingutele ja kõrgeltarenenud arstiteadusele. Hiina meditsiin on terviklik ja see idee läbib kogu käsitlust inimese füsioloogiast ja anatoomiast, tema haigestumisest ja tervenemisest. Selle käsitluse aluseks on yin ja yang teooria, mille järgi mis tahes looduse osa nii üks ühtne tervik kui ka kahe vastandliku osa on yin´i ja yangi´i moodustatud üksus, suur, mõõtmatu kokkukuuluv tervik.  Selle arusaama järgi on inimene ja loodus üks, inimene on selle tohutu süsteemi miniatuur, mikrokosmos makrokosmoses, kahest vastandlikust osast moodustunud tervik.
 
Hiinlased ei ole kunagi vastandanud hinge-keha või meelt-keha, mis on lääne meditsiinile põhjustanud nii mitmeidki keerulisi probleeme. Hiina meditsiinis on tunnete ja meeltega seotud sümptomid samasugused kui kehalised sümptomid. Need täiendavad haiguspilti sama loomulikult ja aitavad viia õige diagnoosini.  Seetõttu peetakse inimkeha iga üksikut osa mingil määral terviku seisundi peegeldajaks. Jälgides seda, mis toimub lokaalselt keha välispinnal nagu näo jumet, keelt, kõrvu, jalataldu vms võib teha järeldusi selle kohta, mis toimub kehas ja missugune on üldseisund. Lääne meditsiin keskendub haigusele, hiina meditsiin  inimesele.
 
Info kogumisel püüavad hiinlased luua sellest terviku, mustri ning liita selle veel suuremasse tervikusse. Nende jaoks ei kulge aeg sirgjoonena vaid nad kujutlevad seda samaaegsete sündmuste kobarana, milles ilmneb teatud muster. Nad ei näe vastandeid kahe äärmusena vaid need ilmnevad ühes kontiinumis - must ei ole päris must ja valge päris valge, toone on lõputult. Hiinlastele on ka energia ja aine sama kontiinumi osad. Inimeses voolab nii qi kui ka veri, neid ei käsitleta vastanditena. On olemas tihedamaid, materiaalsemaid qi aspekte ja kergemaid energeetilisemaid aspekte. Hiinlaste aspekti saab võrrelda Einsteini käsitlusega, kes on öelnud, et aine moodustub universumi aladest, kus "väli" on äärmiselt tihe. Einstein väidab, et uues füüsikas ei ole kohta "väljale" ega ainele, sest ainuke tõelisus on "väli".
 
Hiina meditsiin ja akupressuur, mis on hiina meditsiini üks lahutamatu osa, ei ravi mitte ainult haigust, vaid inimest tervikuna. See saavutatakse läbi erinevate meridiaanide mõjutamise inimese kehas – nähtamatud kanalid, kus voolab eluenergia qi. Kui energia voolab vabalt, on organism tasakaalus ja terve. Kui energia vool on blokeeritud, on kogu füüsiline, vaimne ja emotsionaalne seisund halb.
 
Akupressuur on iidne tervendamise kunst, kus kasutades sõrmi vajutatakse tervendavat kohta või punkti, mis stimuleerib keha loomulikku iseennast ravivat võimet. Akupressuur töötati välja juba üle 5000 aastat tagasi. Nõelravi ja akupressuur kasutavad akupunkte ja meridiaane sarnaselt. Kui nõelravi puhul kasutatakse nõelu, siis akupressuuris kasutatakse punktide mõjutamiseks sõrmede survet.
 
Akupressuur on efektiivne leevendamaks stressiga seotud haigusi, see tugevdab immuunsüsteemi, vabastab pingeid andes sügava lõõgastustunde, suurendab vereringet, vähendab valu. Akupressuuriga on võimalik ergutada seksuaalset reproduktiivsust, toniseerida näolihaseid, andes parema tervise ja ilu. Survepunktide skeemide kasutamisel on võimalik vähendada kroonilist väsimust, fibromüalgiat, kroonilist lihasvalu, taastada emotsionaalset tasakaalu aga ka aidata eemaldada organismist toksiine.
 
Hiinas on  kasutatud akupressuuri punkte iluteeninduses tuhandeid aastaid, kuna nende mõjutamine parandab vereringet, ravitud on nahahaigusi, stimuleerides näo lihaseid ja sidekude. Akupressuur võib vähendada kortsude teket, ilma et kasutataks operatsioone ja keemilisi aineid.
 
Raamatus Acupressure for Lovers kirjeldatakse seksuaalprobleeme nagu pärsitud seksuaaliha, enneaegne ejakulatsioon, impotentsus, viljatus ja blokeeritud seksuaalne energia, mida saab parandada akupressuuriga. Akupressuuri tehnikaid tundes on võimalik saavutada sügavam ja dünaamilisem seksuaalne suhtlemine ja vaimsus.
 
Akupressuuri abil on võimalik vabaneda sõltuvusest, taastada stabiilsust, vähendada isu, tõsta moraali, eneseväärikust ning enesekindlust, suurendada tahtejõudu. Akupressuur võib aidata enamiku tervisehädade puhul, kui akupunkte oskuslikult kasutada.
 
Mõningate tervisehädade loetelu, mida saab akupressuuriga leevendada ja ravida:
 
        Allergia
        Artriit ja liigeseväline reuma
        Astma ja hingamisraskused
        Depressioon ja tasakaalutus
        Immuunsüsteemi tugevdamine
        Kaelalihaste pinge ja valu
        Krooniline väsimus
        Kuumahood
        Mälu ja keskendumine
        Pahkluu- ja jalaprobleemid
        Peavalu ja migreen
        Seljavalu ja ishias
        Silmade väsimine
        Unetus
        Valu
        Õlalihaste pinge
        Äng ja närvilisus


 
Chris Jarmey ja John Tindall "Akupressuur"
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.