Seesam on Aafrikast pärinev taim, mille viljadeks
on kuprad, kus valmivad erakordselt õlirikkad seemned. Juba Antiik-Kreeka
sõdurid närisid enne otsustavaid lahinguid seesamiseemneid kui eriti
energiarikast toitu. Tamiili vanasõna ütleb: “Kui pakkuda seesamiõli
alakaalulistele, siis see kosutab, kui tarbida ülekaalu puhul, siis see aitab
kaalu langetada”.
Osades antiikkultuurides peeti seesamiseemneid
õnnetoovaks sümboliks, siit ka kuulus väljend “Seesam, seesam avane!”, mis
muinasjutus Ali Babale hauakambri ukse avab.
Seesamiseemned kasvavad õitsva taime kupardes, mida
leidub nii Aafrikas, Indias kui ka Mehhikos. Kuprad avanevad nii, et seemned
pudenevad ise välja. Värvuselt on seesamiseemned pruunid, kreemjad, punakad või
isegi sinakad ja mustjad. Õlirohkeid seemneid (õlisisaldus 50- 60%) kasutatakse
eeskätt seesamiõli valmistamiseks.
Seesamiõlis sisaldub palju küllastamata
rasvhappeid: oleiin-, linoleen-, palmitiin-, steariin-, arahiin-,
lignotseriinhape, naturaalsed antioksüdandid: fütosteriin, sesamiin,
sesamool(olulisim), sesamoliin, samool; on rikas kaltsiumi, fosfori, vitamiin E
ja A, raua, magneesiumi, tsingi, valkude sisalduse poolest.
Õli valmistatakse iidsete
traditsioonide kohaselt külmpressmeetodil, on kõrge kvaliteediga, omab
magus-pähklilist maitset ja on kerge struktuuriga.
Seesamiõli on oluline
toiduaine, tänu millele paraneb tervis lipiididevahetusprotsesside häiretest,
normaliseerub ainevahetus, vähenevad hüpertoonianähud, paranevad põletike ja
liigesehaiguste protsessid. Tänu heale kaltsiumi ja fosfori (luude
ehitusmaterjalid) sisaldusele on tõhus osteoporoosi ennetamiseks ja
taastamiseks. Õli aitab kaasa lihasmassi kasvatamisele ja rasvkudude
vähenemisega salenemisprotsessidele. Kõigis kasutusalades ta tugevdab organismi
kui tervikut.
Seesamiõli loetakse
tervistavaks ja puhastavaks kuna viib organismist välja mürgid, jääkained ja
šlakid. India rahvameditsiinis kutsutakse seesamiõli “kuumaks ja teravaks”,
temaga ravitakse “külmi” haigusi ja eemaldatakse ülearust lima ning gaase. On
väga efektiivne kopsu ja hingamisteede haiguste puhul: hingeldus, kuiv köha,
astma. Samuti südame-, maksa-, sapi-, kõhunäärme (sealhulgas diabeedi),
kilpnäärmehaiguste puhul ja kõrgenenud maohappe ning aneemia puhul. Õliga
ravitakse edukalt haavandtõbesid ja kõhukinnisust. Kaasaegses meditsiinis
kasutatakse seesamiõli tromboleniidse purpuri, essetsiaalse tromboleeni ja
hemorroidse diateesi puhul. Ta tõstab kiirelt veres trombotsüütide kogust ja
aitab kaasa vereringe kiirenemisele.
Kasutatakse ateroskleroosi ennetavas ja taastavas
ravis - takistab trombide teket. Kasutatakse nina limaskestade
kuivuse ja ärrituse korral: kuivus, sügelus, kinnine nina, limaskesta kärnad ja
koorikud – tilgutatakse ninasse 2-3 tilka enne und, masseeritakse kergelt
väljastpoolt kogu sisemise limaskestapinna õlitamiseks. Viirushaiguste perioodil
enne kodust väljumist tilgutada ninna viiruste ja pisikute vastu
võitlemiseks.
Külmetuste ja krooniliste hingamisteede haiguste
puhul määritakse rinnale ja jalataldade alla taastumiseks ja
haigustele vastupanu tõstmiseks.
Kuulmise
parandamiseks ja kõrvahaigustest hoidumiseks tilgutatakse 2-3
tilka kõrva
Ilueliksiirina on seesamiõlil üle tuhandeaastane
ajalugu. Õli tungib sügavale nahakihtidesse, pehmendab, toidab,
eemaldab nahast ainevahetuse kahjulikud jääkproduktid, saastuse ja surnud
naharakud. Toimib nahale loodusliku antioksüdandina ennetades naha
vananemismärke. Sobib suurepäraselt kasutada massaažiks.
Seesamiõli tugevdab
igemeid ja hambaemaili, hoiab ära kaariese tekke ja arengu. Õli parandab hääle
tugevust, toimib.häälepaelte põletike korral põletikuvastase ja
rahustavana.
Võetakse sisse 1 tl 2
korda päevas pool tundi enne sööki.
Peavalu
korral võta sisse 1 sl soojendatud seesamiõli, joo soojendavate
omadustega ingveriteed. Peavalu ajal tekib maos ja soolestikus tihti ajutine
kramp, mistõttu ka valuvaigisti ei imendu. Läheb hoog mööda, hakkab tablett
mõjuma. Maga hämaras toas, sest rahu ja puhkus teevad head.
SEESAM TOIDUKS
Seesamiõli sobib kasutada salatite maitsestamiseks, toitude hautamiseks ning kergeks praadimiseks (suitsemispunkt 215 C).
Aasias, kus taimtoitlus on väga levinud, kasutatakse seemneid erinevate riisist valmistatud toitude koostises. Paljudes Araabia riikides tarvitatakse seesamiseemnete puruksjahvatamisel saadud erilist pastat (tahini). Tahiinit koos kikerherne, oliiviõli ja sidrunimahlaga püreerides saab maitsva taimse pasteedi hummuse.
Teine ammune ja oluline seesami kasutusvaldkond on halvaa. Ajalooline halvaa retsept sisaldas vähemalt kahte kohustuslikku komponenti - mett ja seesamiseemneid. Seemned purustati ja saadud mass segati meega ühtlaseks maiuseks. Just seesamiseemned andsid halvaale omapärase kergelt pähkleid meenutava maitse. Halvaad saab kodus ise valmistada, kui segada tahiinit meega - saadud massi võib niisama sepikule määrida või küpsetada lühikest aega ahjus.
Aasia kultuuriruumis tarbitakse seesamiseemneid peamiselt röstitult, lisades neile soola või suhkrut saab omapärase maitselisandi. Jaapanis on levinud isegi eriline seesamisool (goma shio), mis koosneb röstitud ja peeneks jahvatatud seesamist ning meresooladest. Seda lisatakse toidule vahetult enne söömist.
Lääne kultuuris on seesamiseemnete kõige levinum kasutusvaldkond nende erinevatele pagaritoodetele lisamine - nad kuuluvad mitmevilja leibade ja saiade koostisesse ning kaunistavad hamburgereid ja kukleid. Nende raputamine küpsetistele pole mingi hiljutine avastus, seda kasutasid pagarid juba enne meie ajaarvamist. Kuumutamisel omandavad seesamiseemned tugevama pähklise maitse ja aroomi.
HUMMUS
400 g keedetud/konserveeritud kikerherneid (või 250 g kuivi)
2-5 küüslauguküünt
3 spl tahinit (Piprapood, Liivalaia 43)
0,5 sidruni mahl
1/4 tl jahvatatud vürtsköömneid (cround cumin) Piprapood, Liivalaia 43)
2 spl hakitud siledalehelist peterselli
1-2 spl oliiviõli
soola, pipart
Kurna kikerherned ja püreesta koos küüslauguga.
Lisa tahini ja sega kikerherne pasta hulka. Siis lisa sidrunimahl, vürtsköömned,
sool ja pipar. Võid lisada ka oliiviõli, kui tahad kreemjamat tulemust. Timmi
maitse endale parajaks lisades soovi korral kõiki maitseid juurde. Hummuse peale
puista värskelt hakitud koriandrit või peterselli. Kalla peale ka korralik sorts
oliiviõli.
Serveeri ja söö röstitud saia, sepiku või leivaga.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.