pühapäev, 18. november 2012

seesamiõli raviks ja toiduks

        Seesam on Aafrikast pärinev taim, mille viljadeks on kuprad, kus valmivad erakordselt õlirikkad seemned. Juba Antiik-Kreeka sõdurid närisid enne otsustavaid lahinguid seesamiseemneid kui eriti energiarikast toitu. Tamiili vanasõna ütleb: “Kui pakkuda seesamiõli alakaalulistele, siis see kosutab, kui tarbida ülekaalu puhul, siis see aitab kaalu langetada”.
 
Osades antiikkultuurides peeti seesamiseemneid õnnetoovaks sümboliks, siit ka kuulus väljend “Seesam, seesam avane!”, mis muinasjutus Ali Babale hauakambri ukse avab.
 
Seesamiseemned kasvavad õitsva taime kupardes, mida leidub nii Aafrikas, Indias kui ka Mehhikos. Kuprad avanevad nii, et seemned pudenevad ise välja. Värvuselt on seesamiseemned pruunid, kreemjad, punakad või isegi sinakad ja mustjad. Õlirohkeid seemneid (õlisisaldus 50- 60%) kasutatakse eeskätt seesamiõli valmistamiseks.
 
Seesamiõlis sisaldub palju küllastamata rasvhappeid: oleiin-, linoleen-, palmitiin-, steariin-, arahiin-, lignotseriinhape, naturaalsed antioksüdandid: fütosteriin, sesamiin, sesamool(olulisim), sesamoliin, samool; on rikas kaltsiumi, fosfori, vitamiin E ja A, raua, magneesiumi, tsingi, valkude sisalduse poolest.
 
Õli valmistatakse iidsete traditsioonide kohaselt külmpressmeetodil, on kõrge kvaliteediga, omab magus-pähklilist maitset ja on kerge struktuuriga.

Seesamiõli on oluline toiduaine, tänu millele paraneb tervis lipiididevahetusprotsesside häiretest, normaliseerub ainevahetus, vähenevad hüpertoonianähud, paranevad põletike ja liigesehaiguste protsessid. Tänu heale kaltsiumi ja fosfori (luude ehitusmaterjalid) sisaldusele on tõhus osteoporoosi ennetamiseks ja taastamiseks. Õli aitab kaasa lihasmassi kasvatamisele ja rasvkudude vähenemisega salenemisprotsessidele. Kõigis kasutusalades ta tugevdab organismi kui tervikut.

Seesamiõli loetakse tervistavaks ja puhastavaks kuna viib organismist välja mürgid, jääkained ja šlakid. India rahvameditsiinis kutsutakse seesamiõli “kuumaks ja teravaks”, temaga ravitakse “külmi” haigusi ja eemaldatakse ülearust lima ning gaase. On väga efektiivne kopsu ja hingamisteede haiguste puhul: hingeldus, kuiv köha, astma. Samuti südame-, maksa-, sapi-, kõhunäärme (sealhulgas diabeedi), kilpnäärmehaiguste puhul ja kõrgenenud maohappe ning aneemia puhul. Õliga ravitakse edukalt haavandtõbesid ja kõhukinnisust. Kaasaegses meditsiinis kasutatakse seesamiõli tromboleniidse purpuri, essetsiaalse tromboleeni ja hemorroidse diateesi puhul. Ta tõstab kiirelt veres trombotsüütide kogust ja aitab kaasa vereringe kiirenemisele.

Kasutatakse ateroskleroosi ennetavas ja taastavas ravis - takistab trombide teket. Kasutatakse nina limaskestade kuivuse ja ärrituse korral: kuivus, sügelus, kinnine nina, limaskesta kärnad ja koorikud – tilgutatakse ninasse 2-3 tilka enne und, masseeritakse kergelt väljastpoolt kogu sisemise limaskestapinna õlitamiseks. Viirushaiguste perioodil enne kodust väljumist tilgutada ninna viiruste ja pisikute vastu võitlemiseks.

Külmetuste ja krooniliste hingamisteede haiguste puhul määritakse rinnale ja jalataldade alla taastumiseks ja haigustele vastupanu tõstmiseks.

Kuulmise parandamiseks ja kõrvahaigustest hoidumiseks tilgutatakse 2-3 tilka kõrva

Ilueliksiirina on seesamiõlil üle tuhandeaastane ajalugu. Õli tungib sügavale nahakihtidesse, pehmendab, toidab, eemaldab nahast ainevahetuse kahjulikud jääkproduktid, saastuse ja surnud naharakud. Toimib nahale loodusliku antioksüdandina ennetades naha vananemismärke. Sobib suurepäraselt kasutada massaažiks.

Seesamiõli tugevdab igemeid ja hambaemaili, hoiab ära kaariese tekke ja arengu. Õli parandab hääle tugevust, toimib.häälepaelte põletike korral põletikuvastase ja rahustavana.

Võetakse sisse 1 tl 2 korda päevas pool tundi enne sööki.

Peavalu korral võta sisse 1 sl soojendatud seesamiõli, joo soojendavate omadustega ingveriteed. Peavalu ajal tekib maos ja soolestikus tihti ajutine kramp, mistõttu ka valuvaigisti ei imendu. Läheb hoog mööda, hakkab tablett mõjuma. Maga hämaras toas, sest rahu ja puhkus teevad head.

Et pea oleks selge ja aju töötaks, määri iga päev sõrmeotsaga ninasõõrmetesse seesamiõli. See tasakaalustab organismi ning on eriti hea talvel, mil limaskestad kuivas toaõhus kuivama kipuvad.

SEESAM TOIDUKS

Seesamiõli sobib kasutada salatite maitsestamiseks, toitude hautamiseks ning kergeks praadimiseks (suitsemispunkt 215 C).

Aasias, kus taimtoitlus on väga levinud, kasutatakse seemneid erinevate riisist valmistatud toitude koostises. Paljudes Araabia riikides tarvitatakse seesamiseemnete puruksjahvatamisel saadud erilist pastat (tahini). Tahiinit koos kikerherne, oliiviõli ja sidrunimahlaga püreerides saab maitsva taimse pasteedi hummuse.

Teine ammune ja oluline seesami kasutusvaldkond on halvaa. Ajalooline halvaa retsept sisaldas vähemalt kahte kohustuslikku komponenti - mett ja seesamiseemneid. Seemned purustati ja saadud mass segati meega ühtlaseks maiuseks. Just seesamiseemned andsid halvaale omapärase kergelt pähkleid meenutava maitse. Halvaad saab kodus ise valmistada, kui segada tahiinit meega - saadud massi võib niisama sepikule määrida või küpsetada lühikest aega ahjus.

Aasia kultuuriruumis tarbitakse seesamiseemneid peamiselt röstitult, lisades neile soola või suhkrut saab omapärase maitselisandi. Jaapanis on levinud isegi eriline seesamisool (goma shio), mis koosneb röstitud ja peeneks jahvatatud seesamist ning meresooladest. Seda lisatakse toidule vahetult enne söömist.


Lääne kultuuris on seesamiseemnete kõige levinum kasutusvaldkond nende erinevatele pagaritoodetele lisamine - nad  kuuluvad mitmevilja leibade ja saiade koostisesse ning kaunistavad hamburgereid ja kukleid. Nende raputamine küpsetistele pole mingi hiljutine avastus, seda kasutasid pagarid juba enne meie ajaarvamist. Kuumutamisel omandavad seesamiseemned tugevama pähklise maitse ja aroomi. 

HUMMUS

400 g keedetud/konserveeritud kikerherneid (või 250 g kuivi)
2-5 küüslauguküünt
3 spl tahinit (Piprapood, Liivalaia 43)
0,5 sidruni mahl
1/4 tl jahvatatud vürtsköömneid (cround cumin) Piprapood, Liivalaia 43)
2 spl hakitud siledalehelist peterselli
1-2 spl oliiviõli
soola, pipart


Kurna kikerherned ja püreesta koos küüslauguga. Lisa tahini ja sega kikerherne pasta hulka. Siis lisa sidrunimahl, vürtsköömned, sool ja pipar. Võid lisada ka oliiviõli, kui tahad kreemjamat tulemust. Timmi maitse endale parajaks lisades soovi korral kõiki maitseid juurde. Hummuse peale puista värskelt hakitud koriandrit või peterselli. Kalla peale ka korralik sorts oliiviõli.
 
Serveeri ja söö röstitud saia, sepiku või leivaga. 
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.