kolmapäev, 28. november 2012

värviteraapia

        Vanas Indias on värviteraapiat kasutatud juba mäletamatutest aegadest saati. Kunstlikke valgusallikaid tol ajal tavamõistes ei eksisteerinud. Seetõttu kasutati päikesevalgust, mida suunati inimkehale läbi värvilise klaasi või värvitud kanga.
 
Euroopas hakati teaduslikult uurima värvide ravivaid omadusi alles XIX saj. keskel ja on seotud peamiselt prantsuse meedikute Poteau, Zhuera, Poega ja Pleasantoni töödega. Need tööd tõmbasid omale paljude euroopa erialaarstide tähelepanu ja sellest ajast saati pole huvi värviteraapia vastu vähenenud. 
 
Algas aga kõik neuroloogiliste häirete ravist. Jälgiti kuidas päikesevalgus, lastud läbi sinise filtri, mõjus valuvaigistavalt ja kui sellele lisati ka Poega uurimustöö lilla värviga, siis värviteraapia teaduslik alus oligi saavutanud staatuse. ХХ saj. alguses paljud vene ja saksa terapeudid kinnitasid prantsuse kolleegide teostatud uurimusi, katsetades värviliste valguskiirte tervendavat mõju erinevatele tervisehädadele. Nii õnnestus tänapäevasel lääne teadusmeditsiinil taaselustada iidne tööriist, mis pikka aega kuulus vaid idamaade ravitsejate arsenali.
 
Iga värv on oma olemuselt mitmetoimeline. Värv mõjutab meie mõtteid, käitumist, tervist ja suhteid. Värvide keel- kui õpite seda mõistma- selgitab paljut ja aitab paremini mõista oma probleeme. Selle teadmise abil saate targemaks, tugevdate oma tervist ja vabanete tervisehädadest. Ravitoimega värvilised valguslained mõjutavad meie keha ja vaimse tervise keskust.
 
Joogateraapias kasutatakse värve, et reguleerida bioloogilise energia liikumist. Teiselt poolt mõjutab värv meie silma vikerkesta, stimuleerides teatud retseptoreid. Silmaiiris on reflektoorselt seotud kõigi siseorganite ja ajuga, mistõttu võivad erinevad värvid põhjustada erinevaid aistinguid ja mõjutada siseorganite tööd.
 
Punane (ergutav)
 
Punase värvi valdkond organismis on seotud peamiselt seksuaalsuse, suguorganite ja libiidoga. Iidsetest aegadest saati seostasid primitiivsed inimesed punast värvi elujõuga. Ta sümboliseerib energiat ja loovat jõudu.
 
Psühholoogilises plaanis võib punane värv kaasaaidata kasvamisele või kutsuda esile purustusi.
 
Punane värv omab tugevat puhastavat toimet, ta vabastab teid igavusest ja pagendab negatiivsed emotsioonid, ergutab psüühikat ja keha. Ka lihased reageerivad punasele värvile, ta aitab lõõgastada jäiku liigeseid ja liikmeid, eriti hästi mõjub jalgadele, aitab ka halvatuse korral. Punane värv on soojendav, teda peaks kasutama külmetuse ja külmatunde korral. Aitab kaasa ka põletikuliste protsesside peatamisele. Kuid kuritarvitus võib esile kutsuda ärritust ja haiguste süvenemist.
 
Kui tunnete väsimust või tuleb ette võtta vajalik, kuid vastumeelne töö, siis kasutage stimuleerimiseks punast värvi ja see annab teile jõudu. Punane toimib optimistlikult, ta annab energiat ja tõukab suurtele tegudele. Punane on tugevate isikute värv, see esindab visadust ja tahet, julgust ja rõõmu. Kuid pidage meeles, et kui teil on kõrge vererõhk, võib see halvendada teie seisundit, kutsudes esile viha ja ärritust.
 
Kui oled rahutu või vastupidi pidevalt väsinud ja unine, proovige elavdada oma tuba millegi punasega. Ostke tuppa punased roosid, riputage silmade kõrgusele punastes toonides pilt, või asetage lauale kasvõi punaste kaantega mapp. See parandab koheselt meeleolu, taastab närvide töö ja tõstab töövõimekust ning elujõudu.
 
Oranž (looja)
 
Oranž värv on kasulik igasuguste häirete korral seedetraktis, ravib neere ja põit, stimuleerib neerupealsete tööd. Ohu korral toodavad neerupealsed adrenaliini, mis koheselt imendub verre ja sunnib kiiresti reageerima ohu vältimiseks.
 
Oranž – saagikuse, maa viljade, mis on kasvanud ja valminud päikesekiirte soojuses ja valguses, värv. See värv stimuleerib söögiisu.
 
See on tegutsemise, entusiasmi ja vabaduse värv, mis lubab ehitada oma elu uuesti kui tundub, et kõik on hävinenud (mure, lahutus, raske kaotus, šokk).
 
Inimesed, kes kannatavad, kopsu-, südame ja endokrinoloogiliste haiguste käes, peaksid kindlasti riputama üles oranžid kardinad. Organism reageerib, sellele värvile suurepärase enesetundega. Kui riputate sellised kardinad magamistuppa, siis unustage seksuaalhäired.
 
See värv on kasuks ka menopausi ajal, kuna tasakaalustab hormonaalset taset. Aitab viljatuse korral ja puhastab limast kõik organismi süsteemid.
 
Oranž aitab ravida vaimseid häireid ja depressiooni, aitab vabaneda obsessiivsetest hirmudest ja tugevdab moraali.
 
Oranž innustab minema edasi, töötades selle värviga, valib inimene instinktiivselt õige tee, sõltumata oma intellektist. Valitsedes oranži värvi energiat, saate te oma saatuse valitsejaks.
 
Kollane (suhtlemine)
 
Kollane värv mõjutab päikesepõimiku tšakrat, mis on seotud maksa, sapipõie, põrna ja mao talitustega. Sellisel moel hõlmab kollase värvi mõjupiirkond kogu seedetrakti. On kasulik nahale, närvisüsteemile ja parandab nägemist.
 
Kollane on „imeline sanitar“. Ta korrigeerib organismi ja puhastab toksiinidest, aitab vabaneda kõhukinnisusest ning hoiab kehakaalu kontrolli all, kuna soodustab kehavedelike liikumist, näiteks stimuleerib maomahla sekretsiooni, kontrollib higistamist, kõrvaldab tursed.
 
On täheldatud, et kollane värv tugevdab kesknärvisüsteemi, soodustab rääkimist, mis omakorda kergendab hinge ja vabastab sundmõtetest.
 
Kollane annab meeltele elavust, aitab mõistusel kiiresti omandada informatsiooni, soodustab mõtete selgust ja täpsust, äratab uudishimu. Kollase energiaga võib ületada kõiki raskusi ja kasutada kõiki võimalusi. See on energiliste inimeste värv.
 
Kollase vibratsioonid on kasulikud enesekindluse puudumise või liigse tagasihoidlikkuse korral. Kollane annab rõõmu ja õnne, see võib leevendada depressiooni ja sünget maailmavaadet. See on naeru värv.
 
Kollane värv on väga diplomaatiline, on täis enesekontrolli, stiili ja rafineeritust. See on keskendumise värv, mistõttu teda tuleks kasutada kui on vaja kindlustunnet oma ellu.
 
Roheline (tootja)
 
Roheline on südame, aga ka teiste rindkeres asuvate organite värv. Ta on kõige harmoonilisem ja tasakaalustatum kõigist Universumi värvidest. See on emotsionaalne indikaator – kui rohelise tasakaal on rikutud, ilmnevad valud südames, mis omakorda võivad olla tingitud kadedusest ja  armukadedusest. Rohelises on terviklikkus ja armastus. See on emotsionaalsete suhete värv. Kuna roheline värv aitab vabaneda negatiivsetest tunnetest, siis on temast abi tormilistel eluperioodidel, ta rahustab ja jahutab emotsioone. Roheline suunab, mistõttu teda tuleks kasutada kui on vaja vastu võtta otsuseid. 
 
Roheline värv - värav vabadusse, puhkus poolel teel, sõbralike suhete värv, vabastab negatiivsetest emotsioonidest ja stressist, vähendab erutust ja taastab stabiilsuse.
 
Roheline – otsuste tegemise värv, kui te kahtlete ja tunnete otsustusvõimetust, siis sulgege silmad ja kujutlege visuaalselt rohelist värvi. See on väga produktiivne, eriti äris. Rohelisele iseloomulik eripära on  praktilisus. Selles värvis on heldus, mis loob maailma mugavuse.
 
Roheline värv koosneb kollasest ja sinisest. Kollane on viimane värv kuumast värvispektrist ja sinine esimene tema külmast poolest. Kollane kannab endas selgust ja sinine tarkust. Koos aitavad nad mõista teie elu sündmusi, see on väga oluline, sest enamik haigusi areneb minevikust pärit negatiivsete mälestuste tagajärjel, millistest peab kindlasti vabanema.
 
Roheline värv armastab harmooniat ja tasakaalu, see pole kuum ega külm, ei aktiivne ega passiivne. See on suurte muutuste värv. Rohelisest on abi klaustrofoobia (suletud ruumi kartus) korral, avardades ruumi.
 
Roheline on suurepärane südamehaiguste ravis, leevendab peavalu, parandab maksa funktsioone, stabiliseerib vererõhku ja rahustab närve. On toniseerivaks vahendiks, harmoniseerides kõigega, mistõttu omab laia ravivat spektrit. Puud ja rohi – mis võiks olla veel parimaks vahendiks värviteraapiaga ravimisel. 
 
Sinine (tõeotsija)
 
See on selle aja värv – Veevalaja ajastu, tõeotsija, tõeotsingutes edasipüüdleja värv. Sinine värv esindab kõrgeima järgu intelligentsust. Jõuks on rahulikkus ja sirgjoonelisus, paljudel diplomaatidel on auras sinine värv.
 
Sinine värv aitab stressi ja ärevuse vastu, tal on võime alandada vererõhku. Sinise abil saab leevendada põletikke, peatada verejooksu, vähendada valu ishiase ja maohaavandite korral, aitab ka põiepidamatuse korral.
 
Sinisest ei ole abi kui tahate vabaneda üleliigsest kehakaalust. On täheldatud, et see meeldib liialt täidlastele inimestele, sest sellel on rahustav mõju ja julgustab neid jääma sellisteks nagu nad on. Tõmme sinise poole on iseloomulik nõrkadele, selgrootutele inimestele.
 
Sinine toob rahu ja rahulolu. Temast kiirgab vaikust ja tasakaalukust. Kohustab järele mõtlema, tuletab meelde vajadust puhkuseks ja lõõgastuseks.
 
Paljud inimesed kannatavad unetuse all ja ei tea, et õhtuti peaks raamatut lugema sinist värvi lambikupli varjus, siis ei lase uni end kaua oodata. Võite riputada magamistoa seinale ka sinisemustrilise vaiba, tulemus on sama. 
 
Indigo (õigluse vaimsus)
 
Tumesinine kergendab mitmeid endokrinoloogilisi haigusi. Ta mõjutab ka luustikku, eriti selgroogu. Aju, silmade ja ninakõrvalkoobaste haigusi saab samuti ravida tumesinise värviga. 
 
See on kõige tugevama valuvaigistava toimega värv spektris. Sellel on võime vähendada õhu-, vee- ja toidureostuse tagajärgi, samuti aitab leevendada negatiivseid vibratsioone, mis on varjul alateadvuses. Kuna indigo mõjupiirkonda jäävad kõrvad, silmad ja nina, siis on temast abi ägedate põsekoopapõletike ja katarraalsete nähtuste korral.
 
Tumesinisest värvist on abi bronhiidi, astma, lumbaago, migreeni, ekseemide, vigastuste- verevalumite ja põletike korral, väikestes doosides aitab kilpnäärme ületalituse ja neeruhaiguste puhul.
 
Indigo toob esile igat laadi sõltuvused – narko-, alkoholi-, sigaretisõltuvus. Sellised sõltuvused on märgiks, et inimesel on midagi korrast ära. See värv ravib valusaid mälestusi, aitab toime tulla emotsionaalse traumaga, edendab inspiratsiooni ja on suurepärane energeetiline puhastaja. Indigo – täidab soove ja mõjutab intuitsiooni. Aitab mõista, millest oleks vaja oma elus vabaneda.
 
Violetne (peaideoloog)
 
Füüsilisel tasandil mõjutab lilla värv käbinääret, mis asetseb ajupoolkerade vahel. Kõik vaimsed suunamised pärinevad sealt. Violetset peab kasutama ettevaatlikult – see on väga raske värv. Tema üledoos võib põhjustada depressiooni. Kindlasti ei sobi väikelaste ravimiseks.
 
Lilla on väga sobilik igasuguste sisemiste põletike korral. Temast on suurt kasu ishiase ravil, vähendab nahalöövet, leevendab südamekloppimist, aitab igasuguste häirete korral, mis on seotud peaga (nt. peapõrutus). Toetab immuunsüsteemi ja rahustab purukskistud närve. Kasulik väsinud ja valutavatele silmadele, rahustab emotsionaalselt ebastabiilseid inimesi.
 
Violetne on väga võimas. Ta kätkeb endas rahu kombineerides tugevuse ja pehmusega. See on kõrgeima inimlikkuse, headuse ja armastuse energia võimu värv. Image endasse lilla värv, et tuua esile ja vabastada enda varjatud omadused. Kui olete üksildane või tunnete elust eraldumist, siis kujutlege violetset värvi – see kaitseb teid.
 
Kuna lilla ühendab endas punase ja sinise värvi, siis see soodustab keha ja vaimu liitu. Teravdab nägemist ja tundlikust, kuid vähendab söögiisu.
 
Meil peaks alati reservis olema elujõudu (närvienergiat), et toime tulla mitte ainult“ halva ilma“ vaid ka isiklike hirmudega, armukadedusega, solvumistega jne. Nüüd me õpimegi enda füüsilisse kehasse koguma ja salvestama täiendavat energiat.
 
Meie selgroo sees on energiakeskused (tšakrad) ja nende keerisjälg ulatub väljapoole füüsilist keha. Tšakrad on erivärvilise energia pumbad. Energiat saab neisse koguda ja salvestada. Teis peab olema palju energiat kõigis vikerkaarevärvides:
 
        1.    tšakra -  õndraluu – punane
        2.    tšakra -  nimmepiirkond – oranž
        3.    tšakra -  päikesepõimik – kollane
        4.    tšakra -  rinna keskosa – roheline
        5.    tšakra -  kõri – sinine
        6.    tšakra -  otsmik – indigo
        7.    tšakra -  pealagi – violetne
 
Kuidas võtta õhust mingit energiat ja täita sellega oma energiakeskmed? Seda saab teha oma tähelepanu, kujutlusvõime ja hingamise abiga. Minge rahulikku olekusse, saatke naeratus kogu maailmale, lugege palve – see on teie kaitse ja garantii kogumaks komplekti puhast energiat.
 
Võtke mugav asend (istudes või lamades värske õhuga täidetud vaikses ruumis). Kujutlege enda ümber algul punast energiat, hingake sisse ja välja hingates suunake punane energia oma õndraluu piirkonda. Mõned tunnetavad selles piirkonnas soojust, mõned mitte, pole tähtis, sest tundlikkus on individuaalne.
 
Seejärel minge oranži energia juurde, täitke sellega oma nimmepiirkond, neerud ja suguelundid. Kollane valgus suunake oma päikesepõimikusse, roheline rindkeresse, südamesse jne. Pärast tšakrate küllastamist erivärviliste energiatega, minge üle ühtsele energia kogumisele. Selleks kujutlege enda ümber kuu ja päikese energia. Segage kuu hõbedane ja päikese kuldne sädelus ja tõmmake nad endasse sissehingamisel. Välja hingates täitke energiaga kogu oma keha (käed, jalad, nahk) ja ruum ümber oma keha.
 
Looge mõtteliselt enda ümber vikerkaarevärviline mull (nagu seebimull). Kujutlege kuidas see õhuke kile vetrub välise negatiivse energia surve all, aga kõik hea ja positiivse laseb endast läbi teie sisse. Teie hing on selle juures sisemise naeratuse seisundis.  
 
________________________
 
BIOPTRONI VÄRVITERAAPIA

Üks osa valgest valgusest on värviline valgus. Seda me näeme vikerkaares. Värviteraapia on valguse ja värvi rakendusviis keha energeetiliste keskuste tegevuse tasakaalustamiseks ja aktiveerimiseks. Värvidel on psühholoogiline ja ka füsioloogiline mõju. Inimene tajub maailma läbi erinevate meelte. 80% tajub läbi nägemise. Selgrool on 7 põhitšakrat (energiakeskust). Igale vastab üks värv vikerkaarest. Juba sünnipäraselt võib inimesel 1 tšakra töötada halvemini. Vähestel on kõik tšakrad aktiivsed. Tšakrad lähevad ka ülespoole. Mida kõrgem on see „antenn“, seda rohkem saab inimene infot virtuaalmaailmast. Kui on probleem, saame värvidega kiiremini mõjutada. Värvifilter võimendab Bioptroni http://www.bioptron.com/et_EE/ mõju 3 korda. Värvifiltrid pole tavalisest klaasist. Need on valmistatud käsitsi. Sisaldavad poolvääriskividest valmistatud pulbrit – selletõttu kannavad ka endas bioinformatsiooni.

        1.    Kroontšakra – violetne
        2.    Kolmas silm – indigo
        3.    Kurgutšakra – sinine
        4.    Südame tšakra – roheline
        5.    Päikesepõimik – kollane
        6.    Ristluu tšakra – oranž
        7.    Õndraluu tšakra – punane

Neid keskusi saab mõjutada nii eest kui tagant. Kroontšakras on potentsiaalne vaimuselguse jõud. Mõjutab violetne
 
Vastutab:

        - Aju ülemine osa
        - Skalp ja juuksed
        - Kesknärvisüsteem
        - Psüühika

Vale funktsioneerimine põhjustab:

        - Peavalu
        - Närvilisus ja närvisüsteemi haigused
        - Psüühilised häired, hullumeelsus

Ka noortel on tänapäeval palju depressiooni. Kasutada violetset valgust. Kroontšakra kontrollib kõiki ülejäänud tšakraid.

Kolmas silm – indigo

See on aja tšakra, valguse ja teadvuse tšakra, tugev intuitsioon, loomingulisus. Seotud käbiorganiga peaajus, mis mõjutab hormoonide serotoniini ja melatoniini teket. Viimane reguleerib une ja ärkamise instinkte. Kes ei suuda  märgata, näidata indigo filtriga 3. silma kohale ette. Tagantpoolt mõjutada siis, kui ei saa uinuda. Serotoniin on õnnehormoon.

Vastutab:

        - Aju alumine osa
        - Silmad
        - Kõrvad
        - Nina, haistmine
        - Tugevdab immuunsüsteemi

Indigosinisel on tervenemist aktiveerivad, valu leevendavad ja rahustavad omadused. Kasutatakse eriti pea piirkonna haiguste, arenguhäirete ja vaimsete – hingeliste jõuetusseisundite puhul. Kolmandat silma võib mõjutada iga päev.

Kurgu tšakra – vastutab kommunikatiivsuse eest – sinine
 
Kommunikatiivsust saab arendada:
 
       - Suhtlemine
       - Väljendusviis
       - Kõne
       - Hääl
       - Õlad (raskustunne)
       - Hingamisteede ülemine osa
       - Toodab kasvuhormooni

Vale funktsioneerimine põhjustab:

        - Kokutamine
        - Angiin
        - Kurgu- ja hingamisteede haigused
        - Kilpnäärme haigused

Kilpnäärme häirete puhul näidata tagantpoolt.

Südame tšakra – seotud kõrgete emotsioonidega: armastus, kirg, tasakaal, hea enesetunne – roheline

Vastutab:

        - Südametegevus
        - Vereringe
        - Kopsud
        - Käte funktsioneerimine (tugevus)
        - Toodab immuunsüsteemi tugevdavaid hormoone

Vale funktsioneerimise korral:
 
        - Südamehaigused
        - Kopsuhaigused
        - Bronhiaalastma
        - Vereringe häired

Inimesed, kellel on kõrge vererõhk, peaksid mõjutama lambiga tagantpoolt. Muidu hakkab süda puperdama. Allergilise nohu puhul näidata tagantpoolt.

Päikesepõimik – kollane (Eriti tähtis) ...on eluks vajaliku energia hoiukoht.
 
Vastutab maosooletrakti ja teiste kõhu piirkonnas olevate organite eest: maks, põrn, kõhunääre, sapipõis, neerud jne. Tähtis roll kogu ainevahetusprotsessi juhtimisel ning toiduainete muutmisel energiaks. Tugevdab närvisüsteemi. Ebaõige funktsioneerimise korral võib põhjustada kõikide organite haigusi.

        - Närvilisus
        - Suhkruhaigus
        - Kõik ainevahetushäired
        - Psüühilised haigused

Võib aeg-ajalt näidata valgust päikesepõimikule. Tõstab vastupanuvõimet haigustele.

Ristluu tšakra – 3 pöidla laiust nabast allpool – oranž
 
Vastutab seksuaalsuse, sigimisvõime ja perekonna loomise eest. Toodab suguhormoone. Võib näidata valgust selja poolt.

Füüsilises plaanis vastutab:

        - Urogenitaalse süsteemi eest
        - Lümfisüsteemi talituse eest
        - Magu
        - Jalad – Põlvevalu puhul näidata valgust ristluudele selja poolt.

Häiritud tegevuse korral:

        - Viljatus
        - Impotentsus
        - Raseduse katkemised
        - Urogenitaalsed haigused
        - Liigne huvi või vastikustunne seksi vastu

Parem näidata valgust selja poolt.

Õndraluu tšakra – punane

Siin asub inimese potentsiaalne energia, tema varjatud energeetilised võimalused. Sportlastel saab tõsta lihaste toonust kuni 13 %.

Vastutab:

        - Luusüsteemi eest
        - Lihaste areng
        - Jalad ja puusa alumine osa
        - Soolestik
        - Neerude ja neerupealsete töö
        - Kusepõis ja kuseteed
        - Seksuaalne aktiivsus

Häired selle tšakra töös:

        - Hirmud ja foobiad
        - Vihahood ja nõrkusehood
        - Energiapuudus

Punasega saab valu vaigistada. Annab jõudu. Peale insulti näidata seljakanalisse punast.
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.