esmaspäev, 12. november 2012

VATA tasakaalustamine

        Kuidas oma dosha'sid tasakaalustada? Selleks kasutatakse igapäevaelu nelja valdkonda:
 
        Toitumine                      Päevakava
 
        Kehaline tegevus            Aastaaegade arvessevõtmine
 
Kvantkeha arvesse võtva elu puhul on neid teadmisi vaja nagu aabitsatõdesid. Üks tähtis hoiatus: siin antavad juhised on mõeldud üksnes haiguste ennetamiseks. Nad ei kõlba haiguste raviks ega asenda arstiabi. Haiguse sümptomite puhul on küll tähtis taastada dosha tasakaal, ent see pole veel kõik. Ayurveda ettevalmistuse saanud arst peab teid põhjalikult läbi vaatama ja kätte juhatama nimelt teie olukorrale kohase ravirežiimi.
 
Muidugi on järgnev teave ka kõigi hea tervisega inimeste jaoks väärtuslik. Nende seisukohtade väljatöötamiseks on kulunud aastaid, arvesse on võetud iidsete ayurveda kirjapanekute tarkusi ja India praeguste ayurveda asjatundjate teadmisi, samuti meie oma kogemusi tuhandete patsientidega Ühendriikides asuvas Chopra Center'is http://www.chopra.com/
 
Palun suhtuge siin pakutud nõuannetesse mõistvalt. Need pole jäigad ahistavad reeglid. Tasakaalu võib taotleda kogu eluaja ja seda ikka mitte saavutada, sest dosha’d muutuvad iga tund, iga päev ja iga minut. Ja siiski on tasakaalu saavutamine kõigest kõige lihtsam. Loodus on kehale vajalikud instinktid sünnipäraselt kaasa andnud, meie juhtnöörid üksnes aitavad neid instinkte nähtavale tuua ja teravdada.
 
Enamikule inimestest on kõige hullem ahvatlus toit. Küllap igaüks meist liialdab veidi, pidades mõnd toitu enda jaoks kas heaks või halvaks. Et ayurveda räägib palju toidust, võib ka seda hõlpsasti pidada niisuguste painavate toitumismõtete toetamiseks. Aga kui asja õiges valguses näha, on kogu see uus teave lihtsalt keha äratamise moodus. Ayurveda ei kirjuta ette, et üks toit on “õige” ja teine on “vale”. Selle asemel avastate õige ja vale ise oma dosha’sid kuulates.
 
Nii et ärge takerduge üksikasjadesse, kas toit on liiga kuum või liiga külm, liiga raske või liiga kerge, liiga õline või liiga kuiv. Iga kord, kui dosha liigub, võiks kasutada mõnd toitu, et ära hoida tasakaalutust kehas. Aga kui tasakaalusse nõnda suhtuda, mandub tasakaalu otsimine kiiresti fanatismiks. See aga pole enesetundmise tee. Iga päev toimub inimese ja ta keha vahel vestlus; järgnevad soovitused näitavad, missugust juttu teie kehatüübile meeldib kuulata.
 
VATA'T TASAKAALUSTAB
 
        •  harjumuste korrapärasus                      •  küllaldane toit
 
        •  soojus                                                   •  vaikus
 
        •  tähelepanu pööramine vedelikule          •  seesamiõli massaaž (abhyanga)
 
        •  stressitundlikkuse vähendamine           •  piisav puhkus
 
Et Vata on dosha’de kuningas, on tema tasakaalustamine igaühe esmane ülesanne; kui Vata on jälle korras, järgnevad talle Pitta ja Kapha.
 
Vata dosha tasakaalustamise võtmeks on korrapärasus. Vata on nii tundlik ja reageerib nii kiiresti muutustele, et võib kergesti langeda ülestimuleerimise ohvriks. Vata inimesed elavad õnnelikult vaheldusrikkuses, aga kui olukorrad liiga palju muutuvad, saab nende erutusest üleväsimus. Sellepärast tunnevad nii paljud Vata’d end kurnatuna ja närvilisena. Nende rahutust põhjustab see, et Vata dosha ei suuna enam õigesti nende keharütme. Korrapärase söömise, magamise ja kehalise liikumise asemel haaravad tasakaalust väljas Vata’d toitu siis, kui saavad, jätavad söögiaegu vahele, harrastavad kehalist liikumist hooti ja lähevad hilja magama.
 
Selline elu on kõikidele dosha’dele halb, aga Vata jaoks eriti. Paljud Vata tüüpi inimesed on takerdunud just niisugusesse ellu. Kahjuks on nad harjunud samastama korrapäratust ja vaheldusrikkust. Kõigepealt tuleks hakata oma eluviisi tasakaalustama, pöörates iga päev veidi rohkem tähelepanu korrapärale.
 
Kui teis ilmnevad Vata tasakaalutuse märgid, aitavad järgnevad soovitused teil päevaplaani ümber kujundada Vata dosha’le sobivamaks.
 
1. Puhake rohkesti – see on kõige tähtsam igasuguse Vata häda korral. Kui tunnete, et sunnite end tagant või teete midagi liiga palju (kaasa arvatud vaimne tegevus), peatuge ja puhake viis minutit. Äärmiselt tähtis on ka igal öösel piisavalt magada; ei tohiks unetusele alistuda, isegi kui see on kestnud aastaid. Peale une on parimaks puhkuseks sügav lõdvestumine meditatsioonis. Me soovitame kõigile patsientidele põhjalikuks lõdvestumiseks õppida meditatsiooni. Kõige rohkem saab sellest kasu Vata dosha, mis väljub täiesti rahunenuna ja värskena juba mõneminutilisest transtsendeerumisest – nii nimetatakse meditatsioonitoimingut.
 
2. Meditatsioon annab ka hoopis sügavamat kasu. See soodustab vaimu ja keha ühendamist tervikuks, mis omakorda võimaldab keha loomulikel tsüklitel läbi teha täisringi, nende algus, keskpaik ja lõpp kulgevad ühtlaselt. Kui Vata’d leiavad, et teostumus on nende alatine sisemine seisund, mitte nagu haruldane lill, mida peab taga otsima, siis on nad astunud tohutu sammu edasi eneseleidmise teel.
 
3. Püsige soojas – Vata on külm dosha ja soojus teeb teile head; Vata on kuiv, nii et garanteerige piisav õhuniiskus. Samuti on soovitav vältida tõmbetuult, sest Vata on õhu liikumise suhtes äärmiselt tundlik.
 
4. Sööge Vata’t rahustavat toitu 
 
Samuti on tähtis süüa korrapäraselt, sest tühi kõht põhjustab Vata dosha seisundi halvenemist. Kui Vata inimesed tunnevad end haigena või ei söö enam regulaarselt, jäävad nad kiiresti kõhnaks. Neil on toitu vaja kogu päev läbi, kuigi nende isu tavaliselt kõigub. Sööge kindlasti kolm korda päevas, hommikueine olgu soe, toitev ja tugev – näiteks soe teraviljapuder. Veidi värsket ingverit enne einet ergutab isu ja soodustab seedimist.
 
5. Et vältida veetustumist, jooge päeva jooksul palju sooja vedelikku. Parim on Vata taimetee, seda võib juua päevas kuni neli tassitäit. Vältige väga külmi toite ja jooke.
 
6. Hommikuti masseerige keha seesamiõliga. Seda ajurveda tavatoimingut kutsutakse abhyanga’ks.
 
7. Hommikuti enne mediteerimist olge tükk aega soojas vannis või duši all. Niiske soojus mõjub hästi Vata’st tingitud valudele ja vaevustele.
 
8. Vältige vaimset pinget ja üleerutumist. Vali muusika, vägivallafilmid ja kauane telerivaatamine (eriti õhtuti) halvendavad Vata seisundit.
 
9. Tehke oma ümbrus heledaks ja erksaks. Vata reageerib soodsalt päikesepaistele ja erksatele värvidele. Haiguse puhul on hea istuda suletud akna all päikese käes. Aga ärge andke järele kiusatusele enne tervenemist kas või natukesekski ajaks välja minna. Kohtuge inimestega, kes teid rõõmsaks teevad, lugege humoorikaid teoseid, jälgige kergeid, naljakaid meelelahutuskavu. Kasulik on kõik, mis toob esile Vata loomuliku entusiasmi ja vähendab murelikkust.
 
10. Kui tegelete Vata tasakaalustamisega, ärge jooge alkoholi. Vata paneb pahaks iga liiki ergutusvahendeid, ka kohvi, teed ja nikotiini. Vata tasakaalutuse suhtes tundlikud inimesed peaksid neid kõiki kasutama ettevaatlikult. Ideaalne oleks neist täielikult loobuda.
 
11. Vata’del on talvel ninaõõned enamasti kuivad ja seetõttu esineb sageli külmetushaigusi. Selle tasakaalustamiseks võtke sõrmeotsale tilk seesamiõli ja hõõruge see õrnalt ühte ninasõõrmesse; tehke sedasama teise ninasõõrmega. Nüüd pigistage nina kahe sõrmega kinni ja hingake sisse, siis laske sõrmed kohe lahti, seejärel pigistage jälle nina kinni, et seesamiõli ninaõõnde tõmmata – aga ärge pingutage ega püüdke nina vägisi lahti saada.
 
See menetlus rahustab eriti kuiva külma ilma korral – paljud Vata tüüpi inimesed on täheldanud, et sellest on külmetushaiguste ja gripi vastu tublisti abi –, kuid ühtlasi ta toniseerib ninakõrvalkoopaid ning seda võib kasutada igaüks, mitte ainult Vata’d. Ravi võib päevas teha kuni kaksteist korda. (Aga kui nina on kinni, ei tohiks selle ravimenetlusega liialdada; õli tüsistab Kapha dosha’t, mis on sagedasti kroonilise ninakõrvalkoobaste põletiku põhjuseks.)
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.