reede, 16. november 2012

KAPHA tasakaalustamine

KAPHA'T TASAKAALUSTAB
 
        •  ergutamine                      •  korrapärane liikumine
 
        •  kontroll kaalu üle            •  muljeterohkus
 
        •  soojus, kuivus                 •  magusa vähendamine
 
Kapha tasakaalustamise võtmeks on ergutamine. Kapha dosha on oma loomult tasakaalukas ja aeglane, see loob usaldusväärsuse ja kindluse. Aga tasakaalu kaotanud Kapha’d klammerduvad liiga tugevasti endise olukorra külge; nad vajavad ergutust silmale ja kõrvale, uusi inimesi ja uusi sündmusi. Sama kehtib ka keha kohta. Ilma tegevuseta muutub Kapha tuimaks ja loiuks. See seostub otseselt tema aeglase seedimisega. Kui toit ei seedi täielikult (või kui toit on raskesti seeditav, õline või pole üldse seeditav), võivad toksilised jääkained (ama) organismi ummistada ja lõpuks kaasa tuua haiguse. Kapha tüüpi inimesed on sellele hädale eriti altid ja peavad kindlasti hoidma regulaarse kehalise liikumise ning mitmekesise toitumisega oma sisetuld põlemas.
 
Kapha inimesed lähevad nii tasakaalu kui tasakaalust välja aeglaselt, seda dosha’t on hea püsivas tasakaalus hoida. Kui te täna Vata seisundit halvendate, tunnete tõenäoliselt juba homme selle mõju. Aga liigset Kapha’t põhjustavat toitu võite süüa kogu talve ja veast aru saada alles kevade tulekul, kui kogunenud dosha “lahti sulab” ja te haigestute tüüpilisse kevadisse külmetusse või nohusse. Kui vaatate kahekümne viie guna loetelu, märkate, et Vata’l ja Kapha’l pole peale külmuse mingeid ühiseid omadusi. Seetõttu vajavad Kapha inimesed võrreldes Vata inimestega täpselt vastupidist. Kapha ergutamisstrateegia ja Vata puhkusereeglid ongi seepärast vastandlikud. Vata’d sarnanevad jänestega, aga Kapha’d elevantidega.
 
Kui teis ilmnevad Kapha tasakaalutuse märgid, aitavad järgmised näpunäited teie päevakava domineeriva dosha jaoks palju sobivamaks teha.
 
1. Otsige elus mitmekesisust. Kapha’del on vaja teadlikult pingutada, et uusi kogemusi saada. Kodukolle ja kodu on neile kallid, seetõttu liigset ringitormamise ohtu pole karta. Ent Kapha’del on tugev kalduvus muutuda loiuks ja see toob kaasa depressiooni – paljude tasakaalustamata Kapha’de häda. Nagu teistegi dosha’de puhul, on meditatsioon väga kasulik: see aitab Kapha inimestel avastada oma loomuse aluspõhjas peituva erksuse.
 
Tõeliselt ergutav pole elus mitte väline mitmekesisus, vaid meie sisemine erksussäde. Loodus on meile andnud elava huvi uudsete mõtete, uute nägude ja kõige uue loomise vastu. (Öeldakse, et inimene on ainus olevus, kes ületab ookeani üksnes selleks, et näha, kuidas inimesed mujal välja näevad.) Juba vähenegi mediteerimine viib varem ainult paraadi jälgimisega rahuldunud Kapha’d mõttele, et nad tegelikult tahavad ka ise paraadiga ühineda. Kapha’del on kalduvus omandada, nad koguvad ja talletavad kõike, mis nende teele satub – olgu see siis raha, energia, positsioon või armastus. Kui nad avastavad, et pole vaja kõigesse klammerduda ja oma püsikindlat jõudu võib kasutada hoopis muudatuste esilekutsumiseks, astuvad nad hiiglasuure sammu edasi oma isiklikus arengus. Siis muutub kahekordseks Kapha märkimisväärselt suur võime armastada ja ise armastatud olla.
 
2. Sööge Kapha’t rahustavat toitu. Kui olete Kapha tüüpi, on tähtis mitte süüa liiga palju, sest kindlasti on teil kalduvus ülekaalulisusele. Söögiaegadel joodav kuum ingveritee aitab teravdada nürinenud maitsmismeelt ja ergutab aeglast seedimist, seda teeb ka peale einet näritud teelusikatäis apteegitilli seemneid. Kui on tegu suurema ummistusega, soovitab ayurveda eelistada kuiva toitu ja kootavat maitset. Kuiv röstitud leivaviil, õunad, küpsised, kurkumijuur ja palju tooreid juurvilju aitavad hästi vältida liigset Kapha kogunemist ja toniseerivad seedetrakti.
 
3. Vähendage magusat. Kapha on ainus dosha, mis samastub tugevasti maitsega – magusaga. Hoolimata kaloritest lisandub Kapha’del kaal, kui toidus on liiga palju magusat. Jäätise, piima, suhkruga magustoitude, nisuleiva ja või vältimine (ayurveda peab neid kõiki magusaks) aitab sagedasti parandada nohuse nina, ummistunud ninaurked, allergia ja uimasuse, mille all kannatavad tasakaalustamata Kapha’d. Pika aja jooksul võib liigne magus kaasa aidata suhkruhaiguse tekkimisele, see on tõsine Kapha haigus. Õnneks on olemas looduslik magustaja – naturaalne mesi –, mis on Kapha jaoks tõesti hea. Iga päev supilusikatäis või kaks mett (ent mitte rohkem) aitab organismist liigset Kapha’t eemaldada.
 
4. Olge soojas. Kuna Kapha on ise külm dosha, teeb soojus talle head. Kuiv kuumus mõjub kõige paremini hingamisteede hädade – tüüpilise Kapha vaevuse puhul. Liigse Kapha korral aitab sagedasti rinnale suunatud kvartslamp või soojenduskott selja all.
 
5. Vältige niiskust. Kapha on eriti tundlik külma ja niiskuse suhtes. Haigusetunde korral ärge laske oma ninale, kurgule ja kopsudele ligi külma talveõhku.
 
6. Vereringe ergutamiseks tehke kehale kuivmassaaži. Liigse Kapha korral ei kasutata õli, sest Kapha on ise õline dosha. Kogu keha energiline läbihõõrumine võtab aega viis kuni kümme minutit ning mõjub üsna hästi; ärge ainult töötage nii tugevasti, et ära väsite. Kui spetsiaalseid massaažikindaid pole saadaval, asendab neid kuiv käsnkõrvitsast svamm.
 
8. Jooge päeva jooksul sooje vedelikke, ent mõõdukalt, sest Kapha on juba isegi niiske. Ninakinnisusest aitab lahti saada ja kurguhaigusi kergendada tee – ühes tassitäies vees keedetakse veerand teelusikatäit kuiva ingveripulbrit ja kurkumijuuri. Seda võib juua kuni neli tassi päevas.
 
9. Vajalik on regulaarne kehaline liikumine, soovitavalt iga päev. See on parim viis, kuidas vältida mürkide kogunemist kehasse. Et Kapha’d on üldiselt tugevad ja lihaselised, teevad nad noorena meelsasti sporti; täiskasvanuna on Kapha’del enamasti istuv eluviis. Sellest on kahju, sest Kapha’dele toob kehaline liikumine rohkem kasu kui teistele ja nad peaksid igas vanuses olema aktiivsed.
 
10. Haiguse puhul olge enda vastu ausad. Kapha’d on väga vastupidavad ja neile meeldib kehaline tegevus; neil on ka kõrge valulävi ning nad jäävad voodisse ainult väga haigena. Võtke asja rahulikult, kui olete selles olukorras. Te olete tõenäoliselt kaks korda haigem kui enamik inimesi. Kapha’d võivad muutuda üsna süngeks, kui nad tunnevad, et nende eest hästi ei hoolitseta, nii et laske haiguse korral oma sõpradel ja perekonnal endale rohkem tähelepanu pöörata.
 
11. Kinnine nina on tavaline Kapha häda, mida saab vältida lihtsa tehnika abil: lahustage neljandik teelusikatäit soola pooles tassis soojas vees. Seiske valamu kohal ja valage natuke soolvett ühte pihku. Sulgege vasak ninasõõre, kummarduge ette ja tõmmake teravalt paar korda vett paremasse ninasõõrmesse, nõnda et vesi tungib ninaõõnde. Sulgege parem ninasõõre ja korrake sedasama teise poolega. Ärge hingake sügavalt (et mitte vett kopsudesse tõmmata) ega pingutage üle, kui nina on kinni. Võib–olla tuleb aevastus või hakkab teil nina jooksma – see on hea. Vastavalt vajadusele korrake seda ravimenetlust kaks või kolm korda. Ravi on mõjusam, kui sooja duši mõjul on eelnevalt ninaurke limaskest pehmemaks muutunud. Kui tunnete valu või diagnoositakse teil ninaõõne põletik, katkestage ravi otsekohe. Selle tehnika eesmärgiks on hoida ninaõõsi toonuses, aga mitte ravida juba väljakujunenud haigusseisundit.
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.