teisipäev, 20. november 2012

mesi ingveriga - loodusravi kroon

        Ingver on pärit Lõuna-Aasiast ning on seal tõhusa ravimtaimena kasutusel juba aastatuhandeid. Juba vanad hiinlased ja hindud avastasid ingveri toime vananemise vastu, samuti arvati, et ingver suurendab sugutungi ning viljakust. Loomulikult kasutati ingveri taolist imeasja ka toitude valmistamisel. Araabia kaupmehed hoidsid ingverijuure kasvukohti saladuses, et imerohtu võimalikult suure kasumiga müüa.

Euroopasse jõudis ingver ühtede allikate väitel 11. sajandil toimunud ristikäikudelt. Teised on aga veendunud, et veneetslane Marco Polo nägi 13. sajandil Hiinas seda maitseainet esmakordselt ja kirjeldas ingverit siis ka eurooplastele. Igal juhul oli tegemist tõelise eksootilise luksuskaubaga, mille eest rikkad maksid muinasjutulist hinda. Eriti populaarseks muutus ingver Inglismaal, kus tänapäevalgi ei kujuta elu ette ginger ale’ita või gingerbread'ita. Ingver on kindlaks lisandiks liköörides ja pea kõikides maitseainesegudes.
 
Portugallased söötsid oma orjadele viljakuse suurendamiseks sisse ohtralt ingverit, et tööjõudu ikka juurde tuleks. Jaapanis valmistatakse tänapäevalgi mehisusepäevaks spetsiaalne roog, mille kohustuslikuks koostisosaks on ingver. Hiinas valmistatakse aga pidupäevadeks roog krevettidest, mis on marineeritud veini, äädika, ingveri ja tatari sibulaga. Hiinlased kinnitavad, et see kulinaarne šedööver aitab viljatuse ja frigiidsuse korral.
 
Tänaseks on need ajad, kus ingver kulla väärtuses oli, õnneks möödas ja seda võib endale lubada igaüks. Olgu siis tegemist värske risoomijupatsi või maitseainefirmade poolt purki või kotti topitud pulbriga. Ingveri tervislikkus ja hõrk maitse muudab ta meeldivaks lisandiks paljudele toitudele. Olgu siis tegemist salati või magustoiduga. Marineeritult on ingver aga lahutamatu kaaslane sushi juures.
 
Hiinlased on veendunud, et ingver tõstab potentsi ja kindlustab pika eluea. Ingver soojendab keha, võtab ära valu (eriti reumaatilise) ning tugevdab ja tervendab hingamiselundeid. Ta on hea kurguvalu, oksendamise ja iiveldamise puhul, eriti raseduse ja reisimise ajal. Hongkongi hiinlased teavad seda juba ammu, mistõttu paadis töötades näritakse pidevalt ingverit. Kui tahate ka proovida, siis maksab pool tundi enne reisile minekut sisse võtta üks gramm kuivatatud ingverit. Mitu ülikooli üle maailma teevad katseid ingveriga, et just selle imejuurika abil vähiravim lõpuks leida. Muide, ingveril on veel üks suur eelis – tal ei ole mingeid kõrvaltoimeid. Peamiselt ergutab ingver aga kogu immuunsüsteemi, ergutab vereringet ja tõhustab seedimist.
 
MEE JA INGVERI RAVIOMADUSED
 
Mesi ja ingver omavad mõlemad suurepäraseid raviomadusi ning kokkusegatult nende raviomadused võimenduvad veelgi, mille tulemusena saame ühe tõhusama ja enimhinnatud looduravimi, mis tänapäeval saadaval. Mee peamine roll lisaks oma raviomadustele on ingveri kiire ja tõhus edastamine meie organismile. Lisaks teeb mesi kibeda ingveri juure maitse magusaks ja seega palju enam vastuvõetumaks meie maitsemeelele. 
 
Üldiselt on mesi, tänu oma suurepärastele omadusele, kõige parem ja tõhusam ravimtaimede vahendaja organismile. 
 
Ida meditsiinis on ingver aukohal seedimist soodustava vahendina. Ingver mõjub soodsalt südamele ja veresoonkonnale, langetab vererõhku ja alandab kolesteroolisisaldust veres. Samuti aitab vältida südamelihase infarkti ja tromboosi, tugevdab organismi kaitsevõimet ning toob kergendust menstruatsioonivalude korral. Samuti on seda juurt kasutatud migreenihoogude, kopsu-, maksa- ja merehaiguse korral. Antioksüdandina on ingverijuurt kasutatud ka vähi puhul. 
 
Hingamisteede probleemid: Mee ja ingveri segu on parim hingamisteede haiguste raviks ja leevendamiseks, mis pakub kiiret ja kohest leevendust köhale, külmetustele, kurguvalule ja nohule.

Külmetus: Ingver kui vürtsitaim ergutab organismis soojateket, higistamist ning võimendab kaitsesüsteemide mõju koostöös meega. Mesi seejuures annab kiiret energiat, vahendades seejuures ingverit organismile seda kõige tõhusamal moel.

Ingveritee külmetushaiguste ja gripi ennetamiseks: 1 g värsket ingverit, s.o poole suhkrutüki suurune tükk riivida tassi, lisada poole sidruni mahl. Valada üle kuuma veega ja teha magusaks meega.

Astma: Usutakse, et mee ja ingveriga segu koos musta pipraga suudab ravida ja vähendada probleeme, mida põhjustab astma.

Seedehäired:  Ingver on seedimist soodustav vahend, mis leevendab iiveldust, kõrvetisi, spasmidest tingitud teravaid valuhooge, gaasidest tingitud kõhupuhitust ja kõhulahtisust. Seedimist soodustab ingver sellega, et ergutades seedenõresid, eeskätt sülje ja maonõret ja sapi eritumist. Mesi ja ingver mõlemad on antioksüdandiliste omadustega, mis esmalt hoiab seedekulglat puhtana erinevatest parasiitidest ning on kasulik kogu organismi immuunsüsteemile. Seega mesi ingveriga on kasulik inimestele, kellel on nõrk seedesüsteem.

Valude leevendus: Ingver on tõhus vahend valude leevendamisel, millest on abi peavalude, liigesepõletiku, reuma ja menstruatsioonivalude korral.

Vereringe: Ingver meega mõjub soodsalt veresoonkonnale, langetavad mõnevõrra vererõhku ja vähendavad trombide tekke riski, vähendades vere hüübivust. Ingverist on abi ka külmetushaiguste korral, sest see vürtsitaim ergutab organismis soojateket, higistamist ning võimendab kaitsesüsteemide mõju.

Vastunäidustus ingverile: Ingver ei sobi rasedatele, väikelastele ning isikutele, kes vaevlevad krooniliste seedekulgla haavandite või neeruhaiguste käes. Samuti ei saa ingverit pruukida vürtsika toidu suhtes tundliku seedekulglaga inimesed.

MEE EELIS SUHKRU EES

Mesi on organismi jaoks valmistoode, temas ei toimu enam muudatusi ja ebasoovitavaid protsesse nagu suhkru liigsel kasutamisel. Mesi on organismile kergesti omastatav, sest ta juba sisaldab segu fruktoosist ja glükoosist, mis annavad kiiresti ja ilma organismi vaevamata energiat. Võrreldes suhkruga on mesi ideaalne energiaallikas, sest suhkur peab alles organismis muutuma kehaomaseks. Suhkur on tühi toitainetest ja jääb organismile ikkagi vaid maitseaineks ja energiaallikaks. Külmetus- ja teiste haiguste korral on oluline suhkur asendada meega, nii vabanevad seedeorganid inversioonist (roosuhkur peab lõhustuma lihtsüsivesikuteks). 

Organism omandab mett kergesti, see ei kahjusta seedetrakti. Kuna vajalik energia vabaneb kiiresti, siis aitab ta pärast füüsilist pingutust organismil kiirelt taastuda. Mesi on suurepärane rahusti närvisüsteemile ja seedetraktile ega koorma neerusid üle nagu suhkur. Mesi aitab tasakaalustada ainevahetust, koos meega seedib organism paremini raskelt omastatavaid toitaineid. Mesi tõstab immuunsust, kiirendab haigustest paranemist.

MEE TÄHTSAMAD KEEMILISED KOOSTISOSAD JA OMADUSED

Suhkrud: Mees leidub järgmisi suhkruid: erloos, gentiobioos, isomaltoos, kestoos, koibioos, laminaribioos, maltotrioos, maltuloos, nigeroos, panoos, sahharoos, teanderoos, tsentoos, turanoos jpt.

Mittesuhkrutest koostisosad: Peale suhkrute sisaldab mesi veel vett ligi 17–20%, vitamiine (B1, B2, niatsiin, B6) ja teisi fütokemikaale (ensüümid, õietolmuterad, maitse-, värvi- ja aroomained) ligi 2%, happeid 0,6%, valke 0,3% ja mineraaltoiteained (kaalium, kaltsium, magneesium, mangaan, naatrium, raud ja vask) 0,2% ulatuses.

Mees leiduvate tuntumate aminohapete loetelu: Mees leidub järgmisi tuntumaid aminohappeid: alaniin, arginiin, astaragiin, fenüülalaniin, glutamiinhape, glütsiin, histidiin, isoleutsiin, leutsiin, lüsiin, metioniin, treoniin, trüptofaan, tsüsteiin jpt.

Mees leiduvad tuvastatud orgaanilised happed: Mee koostises on tuvastatud järgmisi orgaanilisi happeid: glükoonhape, fumaarhape, ketoglutaarhape, oksaalhape, piimhape, püroglutamiinhape, sidrunhape, sipelghape, võihape, õunhape, äädikhape jpt.

Mees leiduvad tuvastatud ensüümid: Mee koostises on tuvastatud järgmisi ensüüme: fosfataas, diastaas (amülaas), glükoosoksidaas, katalaas, sahharaas.

______________________________

MEE OMADUSED MÄÄRAB ÕIETOLM

Elo Odres
25.05.2013
Allikas: Aleksander Kilk, Eesti Mesinike Liidu juhatuse esimees
 
Kui kiiresti mesi loomulikul teel kristalliseerub, sõltub sellest, millistelt taimedelt see on korjatud. Poes müüdavad vedelad või kreemjad meed on kõik enne väiksematesse purkidesse pakendamist uuesti vedeldatud.
 
Kui kiiresti mesi kristalliseerub, sõltub peamiselt glükoosi ja fruktoosi vahekorrast mees. See vahekord sõltub omakorda, mis taimedelt on õietolm korjatud, selgitab Aleksander Kilk. Kui mees on rohkelt fruktoosi, seisab see kauem vedel. Kui ülekaalus on glükoos, tahkub mesi kiiresti. Kiirelt tahkuvad näiteks võilille- ja rapsimesi.
 
"Neis on isegi nii palju glükoosi, et kui mesinik tarust mett ruttu välja ei võta, on mesi juba kärgede sees kristalliseerunud," teab Kilk.
 
Suve esimesel poolel õitsevate taimede – paju, võilill, vaarikas – õietolmust saadud mesi on üldiselt hele ja kiiremini tahkuv. Suve teisel poolel hakkab tarudesse jõudma metsalillede mesi, mis on tumedam ja seisab kauem vedel. Näiteks põdrakanepi mesi püsib suhteliselt kaua vedel. Poest võib leida Ungari akaatsia-mett, mis seisab täiesti töötlemata 2-3 aastat vedel.
 
Kreemjas mesi tekib kiusamise tulemusel
 
Kärgedest eraldatud mesi kristalliseerub täielikult umbes kuuga. Kui mesi on kärgedest välja vurritatud, panevad need mesinikud, kes oma saaki ka jaekaubanduses müüvad, selle suurtesse tünnidesse. Sealt võetakse ja villitakse seda vajaduse järgi ümber väikestesse purkidesse. Poodides müügil olevad kreemjad või täiesti vedelad meed – nagu oleks eile tarust tulnud – on kõik vahepeal olnud tahked.
 
Selleks, et mesi kõigepealt suuremast hoiunõust kätte saada, tuleb see panna paariks päevaks vesivanni aeglaselt soojenema. Mõnikord võib selline soojendatud ja vedelaks sulatatud ning ümber villitud mesi uuesti tahkudes muutuda jämekristalseks. "Jämekristalliseerumine sõltub esiteks taimedest, kust mesi on korjatud, teiseks võib see näidata, et mesi on üle kuumutatud," räägib Kilk. Jämekristalliseerunud mee puhul on glükoos ja fruktoos teineteisest eraldunud: meepurgi ülaosas on vedelam fruktoosirikas kiht, allpool aga kõva glükoosikiht. Mee kasulikke omadusi jämekristalliseerumine ei kahjusta, küll aga kaubanduslikku välimust.
 
Kreemja mee saamiseks kasutavad eri tootjad natuke erinevaid protseduure, kuid oluline on, et mett pidevalt segataks. Üks suuremaid Eesti meemüüjaid Meveda kasutab oma kreemja mee saamiseks Saksa päritolu tehnoloogiat. Mesinik Jaanus Tulli sõnul on kreemjas mesi eriti populaarne Saksamaal ja Skandinaavias. Pärnumaa meetootja Aare Jõumees nimetab kreemjat mett kiusatud meeks: spetsiaalsetes suurtes nõudes, nn mikserites segatakse mett paari nädala vältel iga päev 10–15 minutit. Nii ei saa mesi kristalliseeruda ja mõne aja pärast kiusatud mesi enam ei kristalliseerugi.
 
Vedel mesi saadakse Tulli sõnul kristalliseerunud mett kuumutades. "Aga kindlasti mitte üle 40 kraadi, et mitte hävitada mees leiduvaid kasulikke aineid," täpsustab Olustvere teenindus- ja majanduskoolis mesindussaaduste lektorina tegutsev Tull. Jahedas ruumis vedel mesi tahkub taas kiiresti.
 
Kilgi sõnul kasutatakse suurtes meepakendamiskeskustes vedela mee saamiseks ka nn välksulatusmeetodit: mesi soojendatakse spetsiaalsete vahenditega kiiresti 70–75 kraadini ja jahutatakse samuti väga kiiresti. Kõik kokku võtab aega vaid paar minutit. "See protsess kahjustab mee omadusi, aga mitte palju," kinnitab Kilk.
 
Uuringute kohaselt on Eesti ostjate lemmik vedel mesi. Samas on Kilk märganud, et mõni inimene soovib just tahket mett, pidades seda kõige turvalisemaks valikuks.
 
Poes on Eesti mee purkidel kindlasti kirjas tootja: mesinik või talu nimi. Samuti on kirjas parim enne. Kilk märgib, et selles osas lähtuvad Eesti ja välismaa meetootjad eri põhimõtetest. Importmeel hakkab parim enne jooksma pakendamise hetkest: see tähendab, et enne seda võis mesi päris mitu aastat kusagil suures hoiunõus oma aega oodata. Eesti mesinikud arvestavad seda mee korjamise ajast.
 
Lõuna-Eestis saab tatra-, Saaremaal tüümianimett
 
Põhjamaal õitsevad taimed lühikest aega ja sageli kõik korraga, seepärast on enamik kodumaist mett segumesi. Juunikuus saab eristada võilillemett, aga seda tuleb nii vähe ja jääb suures osas veel mesilastele endale söömiseks, et poodidesse see praktiliselt ei jõua. Kui mesinikul on läheduses suured raiesmikud, kuhu tarud viia, on võimalik saada ka puhast vaarikamett. Lõuna-Eestis on mõni suur tatrapõld, kust saab selgelt eristatava mõrkja maitsega tumedat tatra-mett.
 
"Leedus toodetakse päris palju tatramett," mainib Kilk. Saaremaa mesinikud saavad mõnikord natuke ka tüümiani- ehk nõmm-liivateemett.
 
Lõunapoolsemates maades õitsevad taimed pikemat aega ja tänu sellele on lihtsam saada kindlate taimede mett. Viimati Hispaanias käies ostis Kilk kaheksat eri sorti mett: valge akaatsia, mägikanarbiku-, tüümiani-, rosmariini-, kastani- jt mett.
 
"On tõesti selgelt erineva maitsega," kinnitab Kilk. Tihti räägitakse veel pärnaõiemeest, aga Kilk on selles asjas pigem skeptiline ja kaldub reklaami kahtlustama: "Pärnaõiemesi kõlab ju hästi, aga meie oludes saab puhast pärnaõiemett koguda väga vähe ja harva."
 
Kilk sai eelmisel suvel ühest oma tarust huvitavat mett, mille päritolu jäigi saladuseks. "Igas tarus on omad pioneerid: mesilased, kes lendavad ringi ja otsivad uusi korjekohti. Selle taru pioneerid olid ilmselt mingi huvitava taime leidnud, teistes tarudes sellist isesuguse maitsega mett polnud," räägib mesinik.
 
Poest saab osta ka mahemett. Mahemeetarudest 3 km raadiuses ei tohi olla tavatootmist, samuti tohib mesilasi talveks toita vaid mahesuhkruga.
 
Poes võib leida mõne silmatorkavalt odavama meepurgi või -potsiku. Enamasti on sel juhul etiketil kirjas: toodetud Euroopa Liidus ja väljaspool ELi. "Kui Hiina meele pannakse kas või 10% mõne ELi riigi mett sisse, on juriidiliselt kõik korrektne," ütleb Kilk.
 
Hiina meel iseenesest ei ole häda midagi muud, kui sama eelmainitud hirm, et tegu võib olla mitu aastat vana meega, mille bioaktiivsus on langenud. Hiinas toodetud mees on leitud ka keelatud ravimi jääke.
 
Poestki ostetakse põhiliselt kohalikku mett
 
Odavaks saab pidada mett, mille kilohind poes on 5 € või vähem. Mesinikult käest kätte ostes maksab kilo 5-6 €. "Eestis ostetaksegi poest vähe mett, ostavad peamiselt mitmendat põlve linnainimesed ja venekeelsed elanikud, kellel ei ole oma tuttavat mesinikku," selgitab Kilk. Mesinike liidu andmetel ostetakse tervelt 70% meest Eestis otse mesinikult.
 
Kuigi sissetoodud mesi on kauplustes kodumaisest mõnevõrra odavam, on riiulitel ülekaalus siiski kodumaine ning sellele jätkub ka ostjaid. Selveri kommunikatsioonijuhi Annika Vilu sõnul moodustab nende poeketi meemüügi käibest 70% kodumaise mee müük. Prismades moodustab Eesti mesi koguni 95% müügist. "Välismaisest meest müüme vaid väikestes pudelpakendites mett, mida pakutakse näiteks kohvikutes tee kõrvale," märgib ostujuht Marge Saluste.
 
Parim hoiukoht: hämar kapp
 
Tahkunud mett võid kodus ise vesivannil soojendada, aga vesi ei tohi olla üle 40 kraadi. Purgitäis saab määrimiseks piisavalt pehmeks poole päevaga.
 
Mikrolaineahjus sulatamine kahjustab mee omadusi, kasulikud aktiivained lõhustuvad.
 
Ära sulata üles rohkem mett, kui korraga ära tarvitad.
 
Mett ei tohi hoida liiga soojas ega päikese käes. Külmikus läheb mesi kõvaks. Parim on mett hoida 20–22 kraadi juures hämaras kapis.
 
Võimalusel osta mett väiksemates purkides.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.