Ingver on pärit Lõuna-Aasiast ning on seal tõhusa
ravimtaimena kasutusel juba aastatuhandeid. Juba vanad hiinlased ja hindud
avastasid ingveri toime vananemise vastu, samuti arvati, et ingver suurendab
sugutungi ning viljakust. Loomulikult kasutati ingveri taolist imeasja ka
toitude valmistamisel. Araabia kaupmehed hoidsid ingverijuure kasvukohti
saladuses, et imerohtu võimalikult suure kasumiga müüa.
Külmetus: Ingver kui vürtsitaim ergutab organismis soojateket, higistamist ning võimendab kaitsesüsteemide mõju koostöös meega. Mesi seejuures annab kiiret energiat, vahendades seejuures ingverit organismile seda kõige tõhusamal moel.
Ingveritee külmetushaiguste ja gripi ennetamiseks: 1 g värsket ingverit, s.o poole suhkrutüki suurune tükk riivida tassi, lisada poole sidruni mahl. Valada üle kuuma veega ja teha magusaks meega.
Astma: Usutakse, et mee ja ingveriga segu koos musta pipraga suudab ravida ja vähendada probleeme, mida põhjustab astma.
Seedehäired: Ingver on seedimist soodustav vahend, mis leevendab iiveldust, kõrvetisi, spasmidest tingitud teravaid valuhooge, gaasidest tingitud kõhupuhitust ja kõhulahtisust. Seedimist soodustab ingver sellega, et ergutades seedenõresid, eeskätt sülje ja maonõret ja sapi eritumist. Mesi ja ingver mõlemad on antioksüdandiliste omadustega, mis esmalt hoiab seedekulglat puhtana erinevatest parasiitidest ning on kasulik kogu organismi immuunsüsteemile. Seega mesi ingveriga on kasulik inimestele, kellel on nõrk seedesüsteem.
Valude leevendus: Ingver on tõhus vahend valude leevendamisel, millest on abi peavalude, liigesepõletiku, reuma ja menstruatsioonivalude korral.
Vereringe: Ingver meega mõjub soodsalt veresoonkonnale, langetavad mõnevõrra vererõhku ja vähendavad trombide tekke riski, vähendades vere hüübivust. Ingverist on abi ka külmetushaiguste korral, sest see vürtsitaim ergutab organismis soojateket, higistamist ning võimendab kaitsesüsteemide mõju.
Vastunäidustus ingverile: Ingver ei sobi rasedatele, väikelastele ning isikutele, kes vaevlevad krooniliste seedekulgla haavandite või neeruhaiguste käes. Samuti ei saa ingverit pruukida vürtsika toidu suhtes tundliku seedekulglaga inimesed.
MEE EELIS SUHKRU EES
Mesi on organismi jaoks valmistoode, temas ei toimu enam muudatusi ja ebasoovitavaid protsesse nagu suhkru liigsel kasutamisel. Mesi on organismile kergesti omastatav, sest ta juba sisaldab segu fruktoosist ja glükoosist, mis annavad kiiresti ja ilma organismi vaevamata energiat. Võrreldes suhkruga on mesi ideaalne energiaallikas, sest suhkur peab alles organismis muutuma kehaomaseks. Suhkur on tühi toitainetest ja jääb organismile ikkagi vaid maitseaineks ja energiaallikaks. Külmetus- ja teiste haiguste korral on oluline suhkur asendada meega, nii vabanevad seedeorganid inversioonist (roosuhkur peab lõhustuma lihtsüsivesikuteks).
Organism omandab mett kergesti, see ei kahjusta seedetrakti. Kuna vajalik energia vabaneb kiiresti, siis aitab ta pärast füüsilist pingutust organismil kiirelt taastuda. Mesi on suurepärane rahusti närvisüsteemile ja seedetraktile ega koorma neerusid üle nagu suhkur. Mesi aitab tasakaalustada ainevahetust, koos meega seedib organism paremini raskelt omastatavaid toitaineid. Mesi tõstab immuunsust, kiirendab haigustest paranemist.
MEE TÄHTSAMAD KEEMILISED KOOSTISOSAD JA OMADUSED
Suhkrud: Mees leidub järgmisi suhkruid: erloos, gentiobioos, isomaltoos, kestoos, koibioos, laminaribioos, maltotrioos, maltuloos, nigeroos, panoos, sahharoos, teanderoos, tsentoos, turanoos jpt.
Mittesuhkrutest koostisosad: Peale suhkrute sisaldab mesi veel vett ligi 17–20%, vitamiine (B1, B2, niatsiin, B6) ja teisi fütokemikaale (ensüümid, õietolmuterad, maitse-, värvi- ja aroomained) ligi 2%, happeid 0,6%, valke 0,3% ja mineraaltoiteained (kaalium, kaltsium, magneesium, mangaan, naatrium, raud ja vask) 0,2% ulatuses.
Mees leiduvate tuntumate aminohapete loetelu: Mees leidub järgmisi tuntumaid aminohappeid: alaniin, arginiin, astaragiin, fenüülalaniin, glutamiinhape, glütsiin, histidiin, isoleutsiin, leutsiin, lüsiin, metioniin, treoniin, trüptofaan, tsüsteiin jpt.
Mees leiduvad tuvastatud orgaanilised happed: Mee koostises on tuvastatud järgmisi orgaanilisi happeid: glükoonhape, fumaarhape, ketoglutaarhape, oksaalhape, piimhape, püroglutamiinhape, sidrunhape, sipelghape, võihape, õunhape, äädikhape jpt.
Mees leiduvad tuvastatud ensüümid: Mee koostises on tuvastatud järgmisi ensüüme: fosfataas, diastaas (amülaas), glükoosoksidaas, katalaas, sahharaas.
______________________________
MEE OMADUSED MÄÄRAB ÕIETOLM
Euroopasse jõudis ingver ühtede allikate väitel 11.
sajandil toimunud ristikäikudelt. Teised on aga veendunud, et veneetslane Marco
Polo nägi 13. sajandil Hiinas seda maitseainet esmakordselt ja kirjeldas
ingverit siis ka eurooplastele. Igal juhul oli tegemist tõelise eksootilise
luksuskaubaga, mille eest rikkad maksid muinasjutulist hinda. Eriti populaarseks
muutus ingver Inglismaal, kus tänapäevalgi ei kujuta elu ette ginger ale’ita või
gingerbread'ita. Ingver on kindlaks lisandiks liköörides ja pea kõikides
maitseainesegudes.
Portugallased söötsid oma orjadele viljakuse
suurendamiseks sisse ohtralt ingverit, et tööjõudu ikka juurde tuleks. Jaapanis
valmistatakse tänapäevalgi mehisusepäevaks spetsiaalne roog, mille
kohustuslikuks koostisosaks on ingver. Hiinas valmistatakse aga pidupäevadeks
roog krevettidest, mis on marineeritud veini, äädika, ingveri ja tatari
sibulaga. Hiinlased kinnitavad, et see kulinaarne šedööver aitab viljatuse ja
frigiidsuse korral.
Tänaseks on need ajad, kus ingver kulla väärtuses
oli, õnneks möödas ja seda võib endale lubada igaüks. Olgu siis tegemist värske
risoomijupatsi või maitseainefirmade poolt purki või kotti topitud pulbriga.
Ingveri tervislikkus ja hõrk maitse muudab ta meeldivaks lisandiks paljudele
toitudele. Olgu siis tegemist salati või magustoiduga. Marineeritult on ingver
aga lahutamatu kaaslane sushi juures.
Hiinlased on veendunud, et ingver tõstab potentsi
ja kindlustab pika eluea. Ingver soojendab keha, võtab ära valu (eriti
reumaatilise) ning tugevdab ja tervendab hingamiselundeid. Ta on hea kurguvalu,
oksendamise ja iiveldamise puhul, eriti raseduse ja reisimise ajal. Hongkongi
hiinlased teavad seda juba ammu, mistõttu paadis töötades näritakse pidevalt
ingverit. Kui tahate ka proovida, siis maksab pool tundi enne reisile minekut
sisse võtta üks gramm kuivatatud ingverit. Mitu ülikooli üle maailma teevad
katseid ingveriga, et just selle imejuurika abil vähiravim lõpuks leida. Muide,
ingveril on veel üks suur eelis – tal ei ole mingeid kõrvaltoimeid. Peamiselt
ergutab ingver aga kogu immuunsüsteemi, ergutab vereringet ja tõhustab
seedimist.
MEE JA INGVERI
RAVIOMADUSED
Mesi ja ingver omavad mõlemad
suurepäraseid raviomadusi ning kokkusegatult nende raviomadused võimenduvad
veelgi, mille tulemusena saame ühe tõhusama ja enimhinnatud looduravimi, mis
tänapäeval saadaval. Mee peamine roll lisaks oma raviomadustele on ingveri kiire
ja tõhus edastamine meie organismile. Lisaks teeb mesi kibeda ingveri juure
maitse magusaks ja seega palju enam vastuvõetumaks meie
maitsemeelele.
Üldiselt on mesi, tänu oma suurepärastele
omadusele, kõige parem ja tõhusam ravimtaimede vahendaja organismile.
Ida meditsiinis on ingver aukohal seedimist
soodustava vahendina. Ingver mõjub soodsalt südamele ja veresoonkonnale,
langetab vererõhku ja alandab kolesteroolisisaldust veres. Samuti aitab vältida
südamelihase infarkti ja tromboosi, tugevdab organismi kaitsevõimet ning toob
kergendust menstruatsioonivalude korral. Samuti on seda juurt kasutatud
migreenihoogude, kopsu-, maksa- ja merehaiguse korral. Antioksüdandina on
ingverijuurt kasutatud ka vähi puhul.
Hingamisteede probleemid: Mee
ja ingveri segu on parim hingamisteede haiguste raviks ja leevendamiseks, mis
pakub kiiret ja kohest leevendust köhale, külmetustele, kurguvalule ja
nohule.
Külmetus: Ingver kui vürtsitaim ergutab organismis soojateket, higistamist ning võimendab kaitsesüsteemide mõju koostöös meega. Mesi seejuures annab kiiret energiat, vahendades seejuures ingverit organismile seda kõige tõhusamal moel.
Ingveritee külmetushaiguste ja gripi ennetamiseks: 1 g värsket ingverit, s.o poole suhkrutüki suurune tükk riivida tassi, lisada poole sidruni mahl. Valada üle kuuma veega ja teha magusaks meega.
Astma: Usutakse, et mee ja ingveriga segu koos musta pipraga suudab ravida ja vähendada probleeme, mida põhjustab astma.
Seedehäired: Ingver on seedimist soodustav vahend, mis leevendab iiveldust, kõrvetisi, spasmidest tingitud teravaid valuhooge, gaasidest tingitud kõhupuhitust ja kõhulahtisust. Seedimist soodustab ingver sellega, et ergutades seedenõresid, eeskätt sülje ja maonõret ja sapi eritumist. Mesi ja ingver mõlemad on antioksüdandiliste omadustega, mis esmalt hoiab seedekulglat puhtana erinevatest parasiitidest ning on kasulik kogu organismi immuunsüsteemile. Seega mesi ingveriga on kasulik inimestele, kellel on nõrk seedesüsteem.
Valude leevendus: Ingver on tõhus vahend valude leevendamisel, millest on abi peavalude, liigesepõletiku, reuma ja menstruatsioonivalude korral.
Vereringe: Ingver meega mõjub soodsalt veresoonkonnale, langetavad mõnevõrra vererõhku ja vähendavad trombide tekke riski, vähendades vere hüübivust. Ingverist on abi ka külmetushaiguste korral, sest see vürtsitaim ergutab organismis soojateket, higistamist ning võimendab kaitsesüsteemide mõju.
Vastunäidustus ingverile: Ingver ei sobi rasedatele, väikelastele ning isikutele, kes vaevlevad krooniliste seedekulgla haavandite või neeruhaiguste käes. Samuti ei saa ingverit pruukida vürtsika toidu suhtes tundliku seedekulglaga inimesed.
MEE EELIS SUHKRU EES
Mesi on organismi jaoks valmistoode, temas ei toimu enam muudatusi ja ebasoovitavaid protsesse nagu suhkru liigsel kasutamisel. Mesi on organismile kergesti omastatav, sest ta juba sisaldab segu fruktoosist ja glükoosist, mis annavad kiiresti ja ilma organismi vaevamata energiat. Võrreldes suhkruga on mesi ideaalne energiaallikas, sest suhkur peab alles organismis muutuma kehaomaseks. Suhkur on tühi toitainetest ja jääb organismile ikkagi vaid maitseaineks ja energiaallikaks. Külmetus- ja teiste haiguste korral on oluline suhkur asendada meega, nii vabanevad seedeorganid inversioonist (roosuhkur peab lõhustuma lihtsüsivesikuteks).
Organism omandab mett kergesti, see ei kahjusta seedetrakti. Kuna vajalik energia vabaneb kiiresti, siis aitab ta pärast füüsilist pingutust organismil kiirelt taastuda. Mesi on suurepärane rahusti närvisüsteemile ja seedetraktile ega koorma neerusid üle nagu suhkur. Mesi aitab tasakaalustada ainevahetust, koos meega seedib organism paremini raskelt omastatavaid toitaineid. Mesi tõstab immuunsust, kiirendab haigustest paranemist.
MEE TÄHTSAMAD KEEMILISED KOOSTISOSAD JA OMADUSED
Suhkrud: Mees leidub järgmisi suhkruid: erloos, gentiobioos, isomaltoos, kestoos, koibioos, laminaribioos, maltotrioos, maltuloos, nigeroos, panoos, sahharoos, teanderoos, tsentoos, turanoos jpt.
Mittesuhkrutest koostisosad: Peale suhkrute sisaldab mesi veel vett ligi 17–20%, vitamiine (B1, B2, niatsiin, B6) ja teisi fütokemikaale (ensüümid, õietolmuterad, maitse-, värvi- ja aroomained) ligi 2%, happeid 0,6%, valke 0,3% ja mineraaltoiteained (kaalium, kaltsium, magneesium, mangaan, naatrium, raud ja vask) 0,2% ulatuses.
Mees leiduvate tuntumate aminohapete loetelu: Mees leidub järgmisi tuntumaid aminohappeid: alaniin, arginiin, astaragiin, fenüülalaniin, glutamiinhape, glütsiin, histidiin, isoleutsiin, leutsiin, lüsiin, metioniin, treoniin, trüptofaan, tsüsteiin jpt.
Mees leiduvad tuvastatud orgaanilised happed: Mee koostises on tuvastatud järgmisi orgaanilisi happeid: glükoonhape, fumaarhape, ketoglutaarhape, oksaalhape, piimhape, püroglutamiinhape, sidrunhape, sipelghape, võihape, õunhape, äädikhape jpt.
Mees leiduvad tuvastatud ensüümid: Mee koostises on tuvastatud järgmisi ensüüme: fosfataas, diastaas (amülaas), glükoosoksidaas, katalaas, sahharaas.
______________________________
MEE OMADUSED MÄÄRAB ÕIETOLM
Elo Odres
25.05.2013
Allikas: Aleksander Kilk, Eesti Mesinike Liidu
juhatuse esimees
Kui kiiresti mesi loomulikul teel kristalliseerub,
sõltub sellest, millistelt taimedelt see on korjatud. Poes müüdavad vedelad või
kreemjad meed on kõik enne väiksematesse purkidesse pakendamist uuesti
vedeldatud.
Kui kiiresti mesi kristalliseerub, sõltub peamiselt
glükoosi ja fruktoosi vahekorrast mees. See vahekord sõltub omakorda, mis
taimedelt on õietolm korjatud, selgitab Aleksander Kilk. Kui mees on rohkelt
fruktoosi, seisab see kauem vedel. Kui ülekaalus on glükoos, tahkub mesi
kiiresti. Kiirelt tahkuvad näiteks võilille- ja rapsimesi.
"Neis on isegi nii palju glükoosi, et kui mesinik
tarust mett ruttu välja ei võta, on mesi juba kärgede sees kristalliseerunud,"
teab Kilk.
Suve esimesel poolel õitsevate taimede – paju,
võilill, vaarikas – õietolmust saadud mesi on üldiselt hele ja kiiremini tahkuv.
Suve teisel poolel hakkab tarudesse jõudma metsalillede mesi, mis on tumedam ja
seisab kauem vedel. Näiteks põdrakanepi mesi püsib suhteliselt kaua vedel. Poest
võib leida Ungari akaatsia-mett, mis seisab täiesti töötlemata 2-3 aastat
vedel.
Kreemjas mesi tekib kiusamise
tulemusel
Kärgedest eraldatud mesi kristalliseerub täielikult
umbes kuuga. Kui mesi on kärgedest välja vurritatud, panevad need mesinikud, kes
oma saaki ka jaekaubanduses müüvad, selle suurtesse tünnidesse. Sealt võetakse
ja villitakse seda vajaduse järgi ümber väikestesse purkidesse. Poodides müügil
olevad kreemjad või täiesti vedelad meed – nagu oleks eile tarust tulnud – on
kõik vahepeal olnud tahked.
Selleks, et mesi kõigepealt suuremast hoiunõust
kätte saada, tuleb see panna paariks päevaks vesivanni aeglaselt soojenema.
Mõnikord võib selline soojendatud ja vedelaks sulatatud ning ümber villitud mesi
uuesti tahkudes muutuda jämekristalseks. "Jämekristalliseerumine sõltub esiteks
taimedest, kust mesi on korjatud, teiseks võib see näidata, et mesi on üle
kuumutatud," räägib Kilk. Jämekristalliseerunud mee puhul on glükoos ja fruktoos
teineteisest eraldunud: meepurgi ülaosas on vedelam fruktoosirikas kiht, allpool
aga kõva glükoosikiht. Mee kasulikke omadusi jämekristalliseerumine ei kahjusta,
küll aga kaubanduslikku välimust.
Kreemja mee saamiseks kasutavad eri tootjad natuke
erinevaid protseduure, kuid oluline on, et mett pidevalt segataks. Üks suuremaid
Eesti meemüüjaid Meveda kasutab oma kreemja mee saamiseks Saksa päritolu
tehnoloogiat. Mesinik Jaanus Tulli sõnul on kreemjas mesi eriti populaarne
Saksamaal ja Skandinaavias. Pärnumaa meetootja Aare Jõumees nimetab kreemjat
mett kiusatud meeks: spetsiaalsetes suurtes nõudes, nn mikserites segatakse mett
paari nädala vältel iga päev 10–15 minutit. Nii ei saa mesi kristalliseeruda ja
mõne aja pärast kiusatud mesi enam ei kristalliseerugi.
Vedel mesi saadakse Tulli sõnul kristalliseerunud
mett kuumutades. "Aga kindlasti mitte üle 40 kraadi, et mitte hävitada mees
leiduvaid kasulikke aineid," täpsustab Olustvere teenindus- ja majanduskoolis
mesindussaaduste lektorina tegutsev Tull. Jahedas ruumis vedel mesi tahkub taas
kiiresti.
Kilgi sõnul kasutatakse suurtes
meepakendamiskeskustes vedela mee saamiseks ka nn välksulatusmeetodit: mesi
soojendatakse spetsiaalsete vahenditega kiiresti 70–75 kraadini ja jahutatakse
samuti väga kiiresti. Kõik kokku võtab aega vaid paar minutit. "See protsess
kahjustab mee omadusi, aga mitte palju," kinnitab Kilk.
Uuringute kohaselt on Eesti ostjate lemmik vedel
mesi. Samas on Kilk märganud, et mõni inimene soovib just tahket mett, pidades
seda kõige turvalisemaks valikuks.
Poes on Eesti mee purkidel kindlasti kirjas tootja:
mesinik või talu nimi. Samuti on kirjas parim enne. Kilk märgib, et selles osas
lähtuvad Eesti ja välismaa meetootjad eri põhimõtetest. Importmeel hakkab parim
enne jooksma pakendamise hetkest: see tähendab, et enne seda võis mesi päris
mitu aastat kusagil suures hoiunõus oma aega oodata. Eesti mesinikud arvestavad
seda mee korjamise ajast.
Lõuna-Eestis saab tatra-, Saaremaal
tüümianimett
Põhjamaal õitsevad taimed lühikest aega ja sageli
kõik korraga, seepärast on enamik kodumaist mett segumesi. Juunikuus saab
eristada võilillemett, aga seda tuleb nii vähe ja jääb suures osas veel
mesilastele endale söömiseks, et poodidesse see praktiliselt ei jõua. Kui
mesinikul on läheduses suured raiesmikud, kuhu tarud viia, on võimalik saada ka
puhast vaarikamett. Lõuna-Eestis on mõni suur tatrapõld, kust saab selgelt
eristatava mõrkja maitsega tumedat tatra-mett.
"Leedus toodetakse päris palju tatramett," mainib
Kilk. Saaremaa mesinikud saavad mõnikord natuke ka tüümiani- ehk
nõmm-liivateemett.
Lõunapoolsemates maades õitsevad taimed pikemat
aega ja tänu sellele on lihtsam saada kindlate taimede mett. Viimati Hispaanias
käies ostis Kilk kaheksat eri sorti mett: valge akaatsia, mägikanarbiku-,
tüümiani-, rosmariini-, kastani- jt mett.
"On tõesti selgelt erineva maitsega," kinnitab
Kilk. Tihti räägitakse veel pärnaõiemeest, aga Kilk on selles asjas pigem
skeptiline ja kaldub reklaami kahtlustama: "Pärnaõiemesi kõlab ju hästi, aga
meie oludes saab puhast pärnaõiemett koguda väga vähe ja harva."
Kilk sai eelmisel suvel ühest oma tarust huvitavat
mett, mille päritolu jäigi saladuseks. "Igas tarus on omad pioneerid: mesilased,
kes lendavad ringi ja otsivad uusi korjekohti. Selle taru pioneerid olid ilmselt
mingi huvitava taime leidnud, teistes tarudes sellist isesuguse maitsega mett
polnud," räägib mesinik.
Poest saab osta ka mahemett. Mahemeetarudest 3 km
raadiuses ei tohi olla tavatootmist, samuti tohib mesilasi talveks toita vaid
mahesuhkruga.
Poes võib leida mõne silmatorkavalt odavama
meepurgi või -potsiku. Enamasti on sel juhul etiketil kirjas: toodetud Euroopa
Liidus ja väljaspool ELi. "Kui Hiina meele pannakse kas või 10% mõne ELi riigi
mett sisse, on juriidiliselt kõik korrektne," ütleb Kilk.
Hiina meel iseenesest ei ole häda midagi muud, kui
sama eelmainitud hirm, et tegu võib olla mitu aastat vana meega, mille
bioaktiivsus on langenud. Hiinas toodetud mees on leitud ka keelatud ravimi
jääke.
Poestki ostetakse põhiliselt kohalikku
mett
Odavaks saab pidada mett, mille kilohind poes on 5
€ või vähem. Mesinikult käest kätte ostes maksab kilo 5-6 €. "Eestis ostetaksegi
poest vähe mett, ostavad peamiselt mitmendat põlve linnainimesed ja venekeelsed
elanikud, kellel ei ole oma tuttavat mesinikku," selgitab Kilk. Mesinike liidu
andmetel ostetakse tervelt 70% meest Eestis otse mesinikult.
Kuigi sissetoodud mesi on kauplustes kodumaisest
mõnevõrra odavam, on riiulitel ülekaalus siiski kodumaine ning sellele jätkub ka
ostjaid. Selveri kommunikatsioonijuhi Annika Vilu sõnul moodustab nende poeketi
meemüügi käibest 70% kodumaise mee müük. Prismades moodustab Eesti mesi koguni
95% müügist. "Välismaisest meest müüme vaid väikestes pudelpakendites mett, mida
pakutakse näiteks kohvikutes tee kõrvale," märgib ostujuht Marge
Saluste.
Parim hoiukoht: hämar
kapp
Tahkunud mett võid kodus ise vesivannil soojendada,
aga vesi ei tohi olla üle 40 kraadi. Purgitäis saab määrimiseks piisavalt
pehmeks poole päevaga.
Mikrolaineahjus sulatamine kahjustab mee omadusi,
kasulikud aktiivained lõhustuvad.
Ära sulata üles rohkem mett, kui korraga ära
tarvitad.
Mett ei tohi hoida liiga soojas ega päikese käes.
Külmikus läheb mesi kõvaks. Parim on mett hoida 20–22 kraadi juures hämaras
kapis.
Võimalusel osta mett väiksemates
purkides.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.