reede, 17. juuni 2011

kolmainsusest

         Kui Maailmavaadet ei ole üles ehitatud, pole tervikpilti ja selles on palju eksiarvamusi, kes ei tea, kuhu minna, mida teha, siis ei aita mingid koolid, õpetajad, raamatud ega praktikad luua õnnelikku elu. Võime üht-teist saavutada, kuid põhjalikult me ei parane. Ei ole olemas väärtuslikku ja õnnelikku elu ilma vastava atmosfääriga.

Kuidas luua selline atmosfäär? Ainult mõistusega seda luua pole võimalik. Mõistus võtab Maailma vastu füüsilise keha viie retseptori abil. Kuid sel moel võib aru saada vaid väikesest osast Maailmast ja suurem osa jääb väljapoole tema taju. Elavat ja peent Maailma taju ehitatakse Targa Südame abil. Kuulates tähelepanelikult oma Südant, liigub inimene õiges suunas, mõtlemata isegi selle õigsusele.

Süda elab lootusega, Süda elab usuga, Südames sünnib tulevik. Mõistuses peitub minevik, juba teadaolev ja kui Mõistus on Südamega pahuksis, siis kõik temas peituv on surnud. Kui aga Süda ühineb Mõistusega ja nad hakkavad kooskõlastatult tegutsema, siis sünnib tark elu siin ja praegu. Mõistuse ja Südame ühtsuses on nii minevik kui tulevik üheaegselt. Sellise harmoonia puhul muutub ka minevik! Inimene võib muuta minevikku, kuid ta ei mäleta seda eriti. Kui selle paariga ühineb veel "Eros", siis "siin ja praegu" saavutab dünaamika, täitumise, loomingulisuse ja teostumise.

Sel Kolmainsusel on erinevaid tähendusi. On religioosne: Jumal-Isa, Poeg ja Püha Vaim. On filosoofiline: vaim, hing ja keha. Nendele lisaks võib esitada veel järgmise Kolmainsuse: Mõistus - Süda - Eros, mis esineb kõige täiuslikumalt materiaalses maailmas ja on paljude jaoks selgeim arusaamine. Väga tähtis on saavutada selles Kolmainsuses harmoonia. Eksisteerivad mõisted: "tasakaalustatud", "eneseküllane", harmooniline" inimene. Sellised omadused on inimesel, kellel on Mõistus, Süda ja Eros harmoonias ja tasakaalus.

Kolmainsuse osade seisund ja vastastikune mõju mõjutab aktiivselt inimese saatust. Kui nad toimivad kooskõlastatult, teineteist mitte alla surudes, avanedes täielikult, pole inimesel probleeme ja ta elab õnnelikult, kandes endas Maailma Ilu. On ju siis inimene Iseenesele, Armastusele ja oma Jumalale kõige lähemal.

Kui see pole nii, läheb ta agressiooni ja kannatuse teed. Inimese probleemid algavad siis, kui tema kolm kõige tähtsamat keskust, Süda, Mõistus ja Eros avalduvalt nõrgalt või tegelevad kooskõlastamatult ja see toob kaasa Jumalast eemaldumise. Sellisel juhul võivad tekkida erinevad variandid. Kõige levinum nendest on olukord, mil Mõistus võtab võimust Südame ja Erose üle.

Kui Mõistus surub alla Südame kaob armastus ja kaastunne, tekib jahedus ja ükskõiksus. Kui aga Mõistus sekkub Erosest tulenevatesse eluenergiate liikumisse, siis rikutakse loomulikke protsesse, isik muutub kohmakaks, nurklikuks, psüühiliste ja füsioloogiliste häiretega inimeseks. Seda on hästi näha "tarkade" laste juures. Seda, mis võtab võimust inimese üle, nimetatakse kaalutlevaks mõistuseks, see tähendab, et hakatakse arutlema ja arutama asjade üle, mis ületavad tema võimaluste piire. 

Kui aga inimese Süda on avatud rohkem kui teised keskused, siis emotsioonid ja tunded, olgu või kõige paremad, täidavad Mõistuse ja inimene ei ole võimeline arutlema ega olema objektiivne. Tekib "armastus ilma mõistuseta" olukord. Kui emotsioonid ja tunded aga hakkavad juhtima tema elu energiat, võib inimene kaotada kontrolli oma käitumise üle. 

Kui aga Eros hakkab inimese elu mõjutama tugevamalt kui teised keskused, siis ka see toob kaasa tõsiseid tagajärgi. Mõistus täitub Erose energiaga, kuni hallutsinatsioonide ja arusaamatu käitumise tekkeni. Kui Süda on küllastunud Erose energiast, siis arenevad suhted hüsteeriani, närvivapustuseni. Väga palju psüühilisi häireid tekib just juhitamatu seksuaalse energia tõttu. Inimene võib muutuda kuni mõttetuseni aktiivseks. See on niinimetatud meeletu inimene.

Kolmainsuse Ühtsuse rikkumise tagajärjel tekivad hirmud. On vaja teadvustada Kolmainsuse ühe või teise osa mahajäämust ja leida teid tema arendamiseks. Mõistuse, Südame ja Erose ühtsuses on tee Jumala juurde, õnne juurde! 

Luues Mõistuse-Südame-Erose harmooniat, loob inimene sel ajal Vaimu-Hinge-Keha harmooniat, seostades endas religioosse, teadusliku ja ka tavamaailma Kujundeid. Arusaam Maailmast muutub tervikuks. Sellisel seisundis toimuvad inimesega hämmastavad asjad.

Mõistus töötas välja tõenäosusteooria ühe või teise sündmuse tekke võimalikkuse kohta. Igapäevaelus esineb see mõistega "šanss". Terviklik inimene võib ainsa šansi miljonist muuta reaalsuseks. Isegi, kui seda reeglites üldse pole, võib ta armastuses toimuda! 

Inimene häälestas end ja temas ühines, kõlas harmooniliselt tema Kolmainsus - Mõistus, Süda ja Eros ning siis saab ta Jumalaga (religioosne kujund) üheks. Tal läheb kõik korda, kõik toimub kergelt ja lihtsalt. See tähendab, et tema sisemise Kolmainsuse harmoonia loob välise harmoonia ja see inimene elab õnnelikult siin ja praegu.

Kui Süda ühineb Mõistusega, siis sünnib tark elu siin ja praegu.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.