laupäev, 4. juuni 2011

ilmavaatest

         Milline on Maailmast ja Elust arusaamine, selline on ka Elu. Maailmavaade on atmosfäär, selle Maailma õhk, mida Teie loote. Heas atmosfääris elatakse hästi, kõik kasvab ja areneb. Mingite komponentide puudumine meie atmosfääris (maailma tunnetamatud elemendid) piirab inimese arengut ja tema loomingut, ei anna võimalust tema potentsiaali avamiseks. Kahjulike ainete esinemine atmosfääris (eksiarvamused, dogmad) juhivad inimese elu eksimuste teele ja tupikusse.

Tihti jäävad tunnetamatuks mitte ainult Maailmavaate mingid elemendid, vaid ka selle alus. Vale aluse valimine tähendab Maailmavaate ehitamist liivale. Sageli arvatakse, et inimese elu aluseks on mõistuse ja intellekti arendamine, teadmiste omandamine. Teiseks tihti esinevaks elu aluseks on materiaalne küllus, püüe kindlustada end aineliselt. Nii need kui teised elu alused on väga ebapüsivad ja viivad varem või hiljem elu purunemisele. On vaid üks igavene elu alus - see on Armastus. 

Sageli näeb inimene vaid elu väliseid külgi ja reageerib neile. Ta tunnetab vaid oma elu jäämäe tippu ega tea, mis toimub allpool. Kuid just sügavuses formeerub elu! See, mida tunnetatakse, asub alateadvuses ja tõuseb vahel teadvusse. 

Reaktsioon võib olla erinev: alates teatavast rahulolematusest oma eluga kuni psüühiliste häireteni. Tihti võib kohata inimesi, kes ei ole rahul eneseteostusega elus. Isegi siis, kui inimene on elus saavutanud palju, jõudnud teatud tasemeni, segab miski tal siiski elust täielikku Rõõmu tunda. Nähtavasti on avanenud tema sügavamad kihid ja tuletanud meelde seda, et ta tunnetab ainult oma olemuse pealmist kihti ja selle all on veel palju muud.

Võib eristada kolme põhilist kihti. Esimene kiht on teadvuse kiht, milles elab suurem osa inimesi - see on isiksuse kiht. Selles kihis toimuvad sündmused inimesega alati ootamatult või "juhuslikult". Paljud elavadki teadlikult selles kihis, armastavad, kannatavad, rõõmustavad, usuvad ega mõtle sellele, et on olemas veel teised sügavused. Selleski kihis on oma elurõõm, oma elust arusaam (täpsemalt, väike osa sellest). Mingitel momentidel, tihti surma künnisel, hakkab inimene mõtlema, et elu on möödunud kuidagi valesti. Sugeneb rahulolematus saavutatuga.

Palju on ka neid, kelle teadvus on rohkem avatud ja nad tunnetavad teist kihti - oma individuaalsuse kihti. Inimene mõtleb oma saatuse üle järele ja püüab seda kuidagi juhtida. Ta otsib mingeid meetodeid ja võtteid, mis lubavad tal Maailmaga teadlikumalt koostööd teha. Selles kihis võivad avaneda inimese loomingulised jõud, tema teatud võimed. Siin on samuti palju armastust, kannatusi, rõõmu, usku ja vastuolusid. Individuaalsel tasemel võivad vastuolud olla väga sügavad. Sel tasandil on Maailmavaade palju sügavam ja võib haarata Maailmast palju suuremat osa kui esimesel juhul, kuid ka vastuolud on palju keerulisemad. 

Mida sügavamale minna, seda lähemal on inimese enda olemuse hingus, seda rahutum on tema seisund. Inimene hakkab teadlikult laskuma iseenda sügavusse, et end leida ja avastada. Nii väljub ta Tõelise Teadvuse tasandile. Siin leiab ta oma elu mõtte, Täiusliku Armastuse ja Rõõmu ning tema pilt Elust saavutab terviklikkuse.

Oma maailmavaate ehitamist peab alustama baasist. Nagu pildi maalimisel, tuleb alustada lõuendi valimisest ja ettevalmistamisest. Millisele alusele ehitada Maailmavaade? Seda võib ehitada mõistuse baasil. Kuid see on nähtavasti kõige levinum. Mõistuse arengu forsseerimine on tunnistatud kõige tähtsamaks juba paljude sajandite vältel. Kuhu viib aga sellisel alusel loodud Maailmavaade? Tuumarelv, tehnogeensed ja ökoloogilised katastroofid, kloonimine, vaimsusetu ühiskond ja palju muud taolist on mõistusel põhineva Maailmavaate tagajärg. Pannes mõistuse tähtsale kohale, oma elu baasiks, valib inimene oma eluks ebakindla, ummikusse viiva tee.

Tänapäeval on paljud targad inimesed oma eluga ummikus. Nad ei ole suutelised looma õnnelikku perekonda, kannatavad, joovad end põhja, lahkuvad vara elust. Ka Teie teate selliseid näiteid. Tähendab, et elu, mis on üles ehitatud mõistusele, ei taga inimesele rõõmsat, õnnelikku ja pikka elu.

Teiseks, tihti esinevaks elu aluseks on materiaalsed hüved, raha. Raha on veelgi ebakindlam elu baas. Materiaalsed kriisid purustavad tihti inimese elu - pole raha ja kogu loodud maailm variseb kokku.

Sellisel alusel loodud Maailmavaade kannab endas algusest peale palju vastuolusid, mida praktiliselt pole võimalik kõrvaldada, luues keerulise ja vastuolulise elu. Nii mõistus kui ka raha on ühendatavad vaid mingites teatud tingimustes, mida elus on raske luua, tihti on ka nende ühendamise sihid valed. Ja veel peab tähele panema üht faktorit: need elu baasid on surelikud ja nad hävivad koos üleminekuga teise maailma.

Mõned võtavad elu aluseks perekonna ja lapsed. Seegi on ebakindel ja väga keeruline baas. On väga palju näiteid selle kohta, kuidas inimene püüab kogu jõust säilitada perekonda, püüab saavutada laste armastust, toob end ohvriks, kuid siiski ei loo ta endale ei õnneliku perekonda, tänulike lapsi ega tervist.

Milline elu baas on siis surematu? See on Armastus. Armastus on kõige suurem ühendav jõud Universumis! Just sellel baasil sünnib elu ja realiseerub lõpmatus. See baas viib Jumalani, see ongi Jumal. Ühinedes mõistusega, loob Armastus tarkuse. Sellisel targal alusel saavad kõik inimese elu fragmendid paika pandud. Siis väljendub Armastus kogu oma täiuses.

                                                              

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.