laupäev, 25. juuni 2011

loovusest

         Teadvus on olemas loomadel. Mõnedel loomadel on ka Mõistus, küll stiihiline, kuid ta on olemas. Kuid tunda rõõmu enda loomingust võib vaid inimene. Looming kutsub kõikidel tasanditel esile teatud õndsuse astme. See seisund võib kesta silmapilgu või kauem, kuid ta on tuttav igale inimesele. Kui ta on füsioloogilisel tasemel, siis tekib peale lendutõusu jõuvarude langus. Mida suurem on vaimsuse osakaal loomingulises protsessis, seda pikem on õndsuse seisund.

Vanast ajast on tekkinud arusaam, et loovus on inimese kõrgem võime, mida antakse valitutele kõrgemalt poolt, et inimene, kes võib midagi luua, erineb "harilikest" inimestest. Selline arvamus on ebateadlik, tihti kultiveeritud teadlikult loominguliste inimeste endi ja nende loomingu austajate poolt. Selle tagajärjel on nende loomingulisus tõstetud sellisele tasemele, mis ei ole kättesaadav suuremale osale tavainimestest.

Selline arusaam loomingust on ekslik ja teeb inimesele ja inimkonnale halba. Loomingulise ande erakordsus ja kättesaamatus peatab inimesi oma ande avamise teel. Anne on olemas igas inimeses! Suurem osa ei püüagi avada oma loomingulisi andeid, arvates, et seda lihtsalt pole.

Peab vältima ka teist eksimust. Paljud arvavad, et aju arenemine ja vastavalt vaimne ning loominguline areng toimub teatud vanuseni. Teadlased on aga tõestanud, et kui stimuleerida aju, siis vaatamata vanusele, hakkavad rakud tekitama üha rohkem närviühendusi, suurendades sünapside üldist hulka ajus. Ja need uued närviühendused võivad tekkida palju kiiremini kui närvirakke üldiselt kaob. See tähendab, et vanus ei ole tõkkeks loominguliste võimete arendamisel. Meie potentsiaal ei piirdu ea, aju mõõtmete või mingite pärilike füsioloogiliste näitajatega. Saladus peitub selles, kuidas me kasutame oma fantastilist isiklikku ressurssi. Kuid seda, mis meie arusaamist mööda on inimlik geenius, ei määratle muu kui programm, mille järgi töötab meie aju ja mida me võime luua ja muuta vastavalt oma tahtmisele.

On vaja lahti saada veel ühest eksimusest. Loomingut ei saa kokku viia mingite inimese kindlate tegevussfääridega, nagu näiteks kirjandus, kunst, teadus. Inimese kogu elu on tema loomingu sfäär ja tulemus. Inimesed, kes avastasid oma talendi mõnel eelmainitud alal, arvavad, et nad realiseerisid end elus, et nad on loojad. See on suur eksimus, mida teevad paljud. Realiseerimata teistes elu aspektides, avamata oma armastust, ehitamata õnnelikku elu endale ja oma lähedastele, ei saa rääkida täielikust jumaliku loomingulise alge realiseerumisest. Tuntus ja au on paljude loominguliste inimeste jaoks tähtsaim kriteerium. See on aga sellise inimese illusioon, kes pole realiseerinud oma suurt loomingulist potentsiaali.

Inimene teeb valikuid kogu oma elu. Seal, kus on valik, on juba looming. Tihti tehakse valikuid teadmatult, instinktide, reflekside, intuitsiooni tasemel, mis lähtub alateadvusest. Nii muutub kogu inimese alateadlik tegevus loominguliseks. Igas valikuaktis on loominguline alge kui igasuguse tegevuse, teo, mõtte ja tunde lahutamatu osa. Igal inimesel on loomingulised mäetipud, mida ta vallutab - selleks ta tulebki Maa peale, kusjuures tipud, milleni võib jõuda vaid tema - need on tema tipud! Kuid tihti ei valluta inimesed oma tippe ja tammuvad jalamil või sooritavad väikesi tõuse, raisates energiat ja aega. Tiputõusu blokeerivad veel sellised illusiooni loomise vahendid nagu tubakas, alkohol, narkootikumid. Sellepärast tulebki ikka uuesti sellesse ellu tagasi tulla, et avada oma loominguline põhiolemus. 

Ilma vabaduseta ei saa inimene väljendada oma loomingulist alget, mis on temasse algselt sisestatud. Inimese teine jumalik hüpostaas - Armasus - teeb inimese teadvuse targaks. Tarkus ja Vabadus sünnitavad püüde loominguliseks tegevuseks. Armastus, tarkus ja vabadus loomingus teevad selle kergeks, rõõmsaks ja õnnelikuks. "Loomingupiinad" tekivad siis, kui need omadused on nõrgalt väljendunud või on igasuguseid lahendamata ülesandeid. 

Inimene on kutsutud Maa peal looma ilusaid vorme, mis on harmoonilised nii seesmiselt kui väliselt. Ja seda kõiges, alates mõtetest ja tunnetest kuni igasuguste toodeteni! Just nii hingestab inimene mateeriat. Looming, mis on üles ehitatud egoismile ja vaid iseenda teostamisele, ei vii kuhugi, kuid kui ta on üles ehitatud austusele ja armastusele inimeste, Maailma ja Jumala vastu, siis on see talendi ja geniaalsuse harmoonilise arengu tagatis. 

Siit ka loomingu peamine siht - saada iseendaks.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.