kolmapäev, 22. juuni 2011

vastuoludest

           Mida tähendab vastuoluline Maailmavaade? See on olukord, kus erinevad Maailma Kujundid, elumosaiigi fragmendid vaatavad eri suunda, ei sobi üksteisega ega moodusta ühtlast pilti. See tähendab, et Maailmavaates puudub Ühtsus ja elu erinevad fragmendid on üksteise suhtes vastuolulised, segavad Rõõmu ja Õnne saavutamist.

Näiteks inimene soovib elada kaua ja õnnelikult, kuid kannab endas Maailma Kujundeid, mis erinevad soovitutest ja muudavad ta elu lühikeseks ning probleemiderikkaks. Tihti on sellistes kujundites rikutud hinnangute süsteem - esimesel kohal seisab töö ja karjäär. Peale selle võivad nendes kujundites esineda kannatused kui "hinge puhastuse" tingimatu element või siis põlgus oma füüsilise keha vastu. Maailmavaate selliste vastuolude tõttu töötab inimene palju, kannatab palju ja sureb varakult.

Kõik inimesed soovivad, et neisse suhtutaks hästi, kuid kas nad ise suhtuvad teistesse samamoodi? Tihti esinevad just sellistes lihtsates olukordades suured vastuolud.

Inimene püüab luua perekonda ja tal on kujunenud teatud pilt perekonnast. Tegelik pilt mehe ja naise vahekorrast on aga teine ja ei lähe kokku perekonnaelu sihtide ja ülesannetega. Selle tagajärjel on kaks kõrvuti asetsevat elu fragmenti vastuolus ja segavad teineteist. Ja inimesed ei moodusta Paari ega õnnelikku perekonda.

Või teine tihti esinev näide. Inimene püüdleb vaimsuse poole ja loob vastava vaimse Maailmavaate, kuid see läheb vastuollu materiaalse Maailmavaate ühe osaga, mille tagajärjel nad segavad teineteist. Kas vaimsus areneb, kuid materiaalne elu muutub kerjuslikuks või materiaalsed probleemid lahenevad, kuid vaimsus jääb saavutamata.
Veel üks näide Maailmavaate vastuolust. Vanemad soovivad õnne oma lastele ja neil on oma kujund neile soovitavast õnnest. Kuid see kujund läheb vastuollu laste endi kujutlusega õnnest ja tagajärg on see, et ei ühe ega teise kujund ei realiseeru elus, nad võitlevad omavahel ja segavad teineteist. Selle tagajärjel tekib konflikt vanemate ja laste vahel. Jälle on see maailmavaateline probleem. Muide, probleem võib lihtsustuda või täiesti kaduda, kui vanematel on dünaamiline, pidev arenev arusaam Maailmast.

Väga tähtis on see, millised faktorid mõjutavad inimese Maailmavaadet ja milline on nende mõjude siht. Paljud egregorid pingutavad jõudu, et formeerida inimestes vastavat Maailmavaadet. Suurt osa mängivad massiinformatsioonivahendid, mitte asjata ei nimetata neid "neljandaks võimuks". Riik, religioon, paljud ühiskondlikud institutsioonid on huvitatud (oma olemusest tulenevalt) sellise Maailmavaate formeerimist, kus inimene oleks kuulekas mutrikene "riiklikus masinavärgis".

Maailm ootab naiselt Armastuse Ruumi, hellust, õrnust, naiselikkust, kirge, kuid riik sisestab naisesse läbi kasvatuse ja hariduse teised Kujundid - ta on aktiivne osavõtja ühiskondlikust elust, professionaalne töötaja, kannatlik ja oskuslik perenaine ning alles siis soo jätkaja. Kuid kes looks naiselikkuse kujundit?  

Ei perekond, ei ühiskond, ei riik ega religioon ei tee midagi selleks, et luua naiselikkuse kujundit. Siin peitub ilmne vastuolu Maailmavaatega ja sellest saabki meie elu. Meie kannatusterikas elu üksinduses!

Tihti mõistavad inimesed Maailma erinevalt ja ehitavad oma suhted üles erinevatele Kujunditele tööl, kodus, sõprade ja sugulastega. Nii näiteks on nad vaimsed inimesed templis, kuid suhtlemisel tööl ja kodus nad seda vaimsust kuidagi ei väljenda. Kui vaimne tegevus on olemas, siis peab ta väljenduma igal elu momendil ja muutuma inimlikkuseks, kuid kui ta väljendub "kohati" siis on see pseudovaimsus.

Vastuolud Kujundite kasutamisel, niinimetatud kahekordsed standardid toovad inimestele kaasa lisaprobleeme. Seda vastuolu võib ette kujutada mosaiikpannoona: iga elu fragment (töö, perekond, sõbrad, kirik) elab oma elu ja on eraldi pilt, aga teistega on vähe seotud. Ja inimene viskleb nende piltide vahel ega suuda end koguda ja saada terviklikuks.

Üks sügavamatest Maailmavaatelistest vastuoludest seisneb paradigmast "Olemine-Tegevus-Omamine". Inimesed arvavad, et kõigepealt peab ta midagi omama ja siis saab ta selliseks. "Andke mulle rohkem aega, raha, teadmisi, armastust ja siis teen ma midagi head ka inimestele." Kuid see on vastuolus Universumi evolutsiooniga, kes räägib: "Ole see, kes sa tahad olla, see on juba sinu sees, tegutse selliselt ja näita end ning oma soove!" Siin näeme inimese ja evolutsiooni diametraalset vastupidist vaadet Maailmale, mis takistab meie õnnelikku elu.

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.