neljapäev, 10. mai 2012

insult ja kõrge vererõhk

KAITSEMINISTER MART LAAR TOIBUB INSULDIST 
 
19.02.2012 BNS

Perekonna teatel viidi kaitseminister 51-aastane Mart Laar eile õhtul Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse. Hospitaliseerimise põhjus on kõrgvererõhktõvest tingitud insult. Mart Laari seisund on stabiilne, ta on arstide hoole all ning suhtleb perekonnaga. Kuna vajalik on Laari jätkuv haiglasviibimine ja rahulik režiim, täidab vastavalt Vabariigi Valitsuse ministrite asendamise korrale kaitseministri kohuseid teadus- ja haridusminister Jaak Aaviksoo. Kuna peaminister Andrus Ansip viibib hetkel puhkusel, täitis Laar ka peaministri ülesandeid. Kuni Ansipi tagasitulekuni täidab peaministri ülesandeid keskkonnaminister Keit Pentus.

IRList LAHKUB 60 LIIGET KORRAGA

21.02.2012 BNS

Pühapäeva pärastlõunal leidis Isamaa ja Res Publica Liidu juht Urmas Reinsalu oma postkastist lahkumiskirja senistelt erakonna liikmetelt, pöördumisele on oma allkirja andnud 60 inimest. Lahkujate seas on näiteks endine riigikogu liige Tarmo Kõuts, endine minister Vallo Reimaa, 1998. aastast Isamaaliitu kuulunud kirjastaja ja Juuru vallavolikogu esimees Sirje Endre, muusik Indrek Kalda ja endine riigikogu liige Kadri Jäätma.
Endine riigikogulane ja regionaalminister Vallo Reimaa nõunik Kadri Jäätma kirjeldab elu IRLis kui õudusunenägu. Aated ja isamaalisus on seal jäänud kaotajaks.

"Ma olen Ken-Marti Vaherit näost valgena karjumas näinud, et Reimaa, sa pead tagasi astuma. Või kuidas Kabrits ähvardab valimisringkonda kokku pannes, et saad ainult siis hea koha, kui sa meiega oled. Muidu panen sind nimekirjas nii taha, et sa sisse niikuinii ei pääse. See on see, mida ma olen oma silmaga näinud. See on õudsem, kui oskad uneski ette näha," kirjeldab Kadri Jäätma elu praeguses erakonnas.

"Minul oli erakonna suund selge juba 2008. aastal. See oli hetk, kui võimust võtsid nn äraostmatud (Res Publica) ja regionaalminister Vallo Reimaa maha võeti. Seetõttu ei üllatanud mind hiljem ka Raudse ja Kabritsa korteriskandaal ja rahaskeemid. Mina ei üllatunud, sest kui ma nägin neid inimesi, mil moel nad 2008. aastal käitusid, siis ma võisin arvata, et midagi sellist ebaeetilist nad tulevikus ka teevad," räägib Jäätma avameelselt.

"Siin ei käi võitlus, kas Isamaa või Res Publica tiib. Võitlus käib aususe, eetika ja käitumiskultuuri nimel. Paljud endised isamaalased on praeguse olukorraga rahul ja nad ei näe probleemi. Nad on ka valitud kõrgetel kohtadel. Isegi erakonna aukohus ei mõistnud Kabritsa, Raudse ja Stelmachi tegu selgelt hukka. Ei tunnistanud Vaher ega Parts, et nad on eksinud."

Nädalavahetusel sai 60 erakonna liikmel villand ja IRLi juhile Urmas Reinsalule saadeti kiri – me lahkume.

______________________________________________

RASKES SEISUNDIS RAIT MARUSTE VIIDI HAIGLASSE

Postimees 12.03.2012

Täna viidi haiglasse reformierakondlasest riigikogu liige, põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste, keda tabas väidetavalt insult.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla kommunikatsioonijuhi Inga Lille sõnul toodi täna haiglasse riigikogu liige Rait Maruste ning tema seisund on raske.

Väidetavalt tabas 58-aastast Marustet insult. «Jah, ka meieni on selline info laekunud. Rohkem kommenteerida ei oska,» jäi Reformierakonna avalike suhete juht Silver Pukk napisõnaliseks.

Reformierakonda kuuluv Maruste juhib riigikogus põhiseaduskomisjoni, kuulub OSCE Parlamentaarse Assamblee delegatsiooni ning Eesti-USA parlamendirühma, Eesti-Makedoonia parlamendirühma ja Eesti-Prantsusmaa parlamendirühma.

Seda, kuidas haigestumine mõjutab põhiseaduskomisjoni tööd, ei osanud Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi veel öelda.

«Saame ikka kõigepealt teada, kui tõsised need asjad on,» ütles Tamkivi. «Igal komisjonil on ka aseesimees olemas. Selles mõttes pole lühiajaliselt mitte mingisugust probleemi.»

Enne riigikokku kandideerimist töötas Maruste 12 aastat Strasbourgis Euroopa Inimõiguste Kohtu kohtunikuna. Enne seda oli ta aastaid Eesti riigikohtu esimees.

_____________________________________________________

EKSPOLIITIK ILLAR HALLASTE VIIDI INSULDIGA HAIGLASSE

Postimees 26.09.2012

Teisipäeva hommikul viidi raskes seisundis haiglasse endine riigikogu liige, ettevõtja ja Ida-Harju praostkonna vikaarõpetaja Illar Hallaste, kellel arstid tuvastasid ajuveresoone lõhkemise.

Abikaasa Hilja Hallaste ütles Postimehele, et peaaju veresoone lõhkemine tabas 53-aastast Hallastet ilmselt une pealt.

Pühapäeval osales Hallaste Ida-Harju praostkonna pastorite kokkusaamisel. «Teised hindasid, et ta oli väga tegus ja rõõmus, jõudis koju, heitis magama, aga järgmisel päeval tööle ei ilmunud,» kirjeldas abikaasa.

«Esmaspäeva hommikul leidsin ta magavana ja ma ei kahtlustanud midagi. Kui teisipäeval tulin, siis kutsusin kiirabi,» meenutas Hilja Hallaste. Operatsioon aju ohtlikus kohas asuva aneurüsmi eemaldamiseks viidi läbi teisipäeva õhtupoolikul.

Millises seisundis Hallaste praegu viibib, pole teada. 

Juristiharidusega Illar Hallaste on endine Eesti Kongressi saadik ning Eesti Komitee, Eesti Vabariigi Ülemnõukogu, Põhiseadusliku assamblee ja VII Riigikogu liige aastatel 1992–1995.

Hallastel on toonase Isamaa saadikurühma juhi ja tipp-poliitikuna suured teened taasiseseisvunud Eesti põhiseaduse ja seadusandluse loomisel. Lisaks sellele on ta pikaaegse kogemusega kirikuõpetaja, eraettevõtja ning kaheksa lapse isa.

R.I.P. (6.05.1959 - 27.10.2012)

_____________________________

INSULT

Hingelisel tasandil näitab insult, et mingit enda isiksuse või elu valdkonda ei elata enam või tõrjutakse teadlikult. Ent kes laseb osal oma olemusest kärbuda, kaotab varem või hiljem selles valdkonnas tegutsemisvõime, mis väliselt väljendub teatava kehaosa halvatusena. Kuna teatud elu osade tõrjumine või (enamasti emotsionaalne) suutmatus teatud eluvaldkondades on saanud nähtavaks (Mart loobus IRLi esimehe kohast), oskavad lähedased ja sõbrad sageli öelda, millist valdkonda enam ei elata.

KÕRGE VERERÕHK

Vererõhk näitab inimese dünaamika määra ja liiki. See tekib vere ja selle liikumist piiravate veresoonte koosmõjul. Veresooned vastavad piiridele, mis te enda olemuse avanemisel saate.
 
Kõrge vererõhuga inimesed hoiduvad võimalikest konfliktidest ega taha või ei oska neid viia lahendusteni. Kõrge vererõhk tekib pidevast saavutuse kujutlemisest, ilma et see saavutus kunagi toetuks või leiaks väljundi tegevuses. Nii tekib pidev oodatava tegevusega seotud pinge või surve. Tänu ülerõhule on võimalik saada lühiajaliselt rohkem energiat, mida aga ei tarvitata ära ja mis jääb alalise rõhuna püsima.
 
Vererõhk tõuseb niipea, kui probleem päevakorda kerkib, langeb aga uuesti niipea, kui inimene konfliktist räägib. Vererõhu kerkimiseks piisab ka kehalise pingutuse või ebameeldiva olukorra kujutlemisest.
 
Nii sunnib meie tänase elu psühhosotsiaalne stress oma allasurutud agressioonile, aga ka hirmude ja vihaga vererõhku tõusma. Pidev hingeline ülekoormus toob kaasa pideva ülerõhu. Kõrge vererõhuga inimene elab pidevas ootusärevuses, püüab heade saavutuste kaudu särada ning endale ja teistele meeldida. Ta näib hillitsetud, kuid pole seda tegelikult.
 
Tegelikult surub ta isiksuse kontrollimatud avaldused maha. Kasvatus ei luba tal lasta tundeid vabalt kulgeda. Kõrge vererõhuga inimene põgeneb tegevustesse, kuid ei võta midagi ette konfliktist vabanemiseks. Tema kivinenud arusaamad saavutustest ja edust viivad kõrgenenud sisemise pingeni. Seega on kõrge vererõhuga isik väga seltskondlik, kohusetruu ja mõistev, kuid välise lõbususe varjus on sügavalt juurdunud agressioon ja viimaks suutmatus oma tõelisi tundeid väljendada. Selline enesevalitsus toob kaasa veresoonte kokkutõmbumise. Vererõhk ja kokkutõmbunud sooned saavutavad teatava hapra tasakaalu, mis toob ükskord kaasa katastroofi.
 
Vererõhu tõusu võib põhjustada ka veresoonte vähene elastsus, näiteks veresoonte lupjumise korral. Sel juhul räägitakse vanadusega kaasnevast kõrgest vererõhust. Kuigi see ei pea nii olema, kaotavad paljud vananedes paindlikkuse ja võime eluga kohaneda. Selle väljundiks on jäigaks muutunud veresooned.
 
Kõrge vererõhk on seega üleskutse olla paindlikum, loobuda auahnusest, soovist alati midagi rohkemat saavutada ja nii üha jäigemaks muutumisest. Te olete suure surve all ja peate pöörama rohkem tähelepanu oma tunnetele, mitte enam tegema valesid asju ja õigete tegemisest loobuma.
 
Kõrge vererõhk on üleskutse oma tundeid tunnistada, end armastada ja olla ka teiste vastu südamlikum. Kui vajalik on tehtud, siis annab ka sisemine rõhk järele ja see omakorda avaldab positiivset mõju vererõhule.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.