neljapäev, 21. juuli 2011

moraalist

          Me elame maailmas, kus on vaja rääkida moraalist. Tsivilisatsiooni arengu kõrgematel astmetel seda mõistet ei eksisteeri - seal puudub vajadus käitumist reguleerida. Seal lihtsalt elatakse moraalselt. Meie maailmas aga eksisteerib ka amoraalne eluviis. Siit saab selgeks ka inimese ülesanne - kõlbeliste eluviiside järgimine.

Maailmakõiksuse moraali aluseks on Armastus. Maises plaanis on moraalil palju ilminguid ja me peame püüdlema selle poole, et meie kõigi igapäevane moraal vastaks maksimaalselt kõrgetele põhimõtetele.

Me oleme alguse saanud ühest emast ja ühest isast. Seda tunnistavad juba geneetikud. Juba see lubab meil tunnetada meie ühtsust ja kasutada suhtlemisel kõige kõrgemaid kõlbluse printsiipe.

Palju on räägitud sellest, et inimene on kolmainsuslik olend. See kehtib ka tema omaduste kohta, mida võib kujutada ette Kõrgema Mina Olemuse, individuaalsuse ja isiksuse omadustena. Neile vastavad omad omaduste kogumid, mis on tihedalt omavahel seotud, mõjutades ja tekitades üksteist. 

Inimene mitte ainult ei ela, vaid ta ka elab läbi, tähendab tunnetab ennast. Õigust öelda on inimese teadvus piiratud, kuigi on ka näiteid teadvuse väga kõrgetest tasemetest.

Inimese isiksuse ja individuaalsuse omadusi jagada on üpris raske, kuna nad on kõik omavahel tihedalt seotud. Teatud tinglikkusega võib neid jagada järgmiselt. Olemus kannab endas kõikehaaravat ja tingimatut Armastust, absoluutset Vabadust ja sügavaimat Tarkust. See on see, mida nimetatakse inimese jumalikuks tuumaks. Seda võib nimetada veel ka Hingeks. Ja edasi realiseeruvad need baasomadused individuaalsuse ja isiksuse tasanditel, avaldudes teatavate omaduste kogumitena.

Individuaalsus väljendub veel laiema omaduste kogumina, mis on tuletatud Kõrgema Mina omadustest, aga juba teatavate "lisandustena", mille on tekitanud suguvõsa või karma ülesanded, aga ka mõistus. Individuaalsuse omadusteks on väärikus, suursugusus, edasipüüdlikus, ennastsalgavus. Peale selle võivad individuaalsuses esile kerkida egoism, auahnus, kadedus ja teised omadused, mis kannavad endas igasuguseid hirme.

Isiksus, persoon formeerub vastastikuses koosmõjus teiste inimestega. Ja siin peremehetseb kõige enam mõistus. Aga mõistus ei ole võimeline haarama kõike, mis toimub inimeses ja tema ümber, võivad omadustes toimuda kõige suuremad algomaduste moonutused. Isiksuse omaduste hulka kuuluvad kohusetunne, kaastunne, tõearmastus, armukadedus, häbi, häbelikkus ja teised omadused.

Kui olemuste omadusi võib veel kuidagi esile tuua, siis individuaalsuse ja isiksuse omadusi on raskem eristada. Ülesanne muutub keeruliseks veel ka selle tõttu, et inimese mõistus on loonud tunnete asendajad, ja tihti on keeruline kindlaks teha - kas need on tõelised tunded või mõtted, mis on maskeerunud tunneteks.

Maailmavaatesse selliste mõistete sisseviimine, nagu Olemuse teadvus, individuaalsus ja isiksus, näitavad veel ühte praktilist aspekti. Tihti loovad erinevate teadvustasemetega inimesed omavahel suhteid. Inimesel, kes suhtub maailma isiksuse tasemel, on raske aru saada individuaalsuse tasemel olevast inimesest. Toetudes oma algele ja lähtudes Olemuse tasemest, võib inimene tunnetada kõiges omavahelist suhet, võib näha toimuva algpõhjusi ja ehitada harmoonilisi suhteid igasugustes olukordades ja iga inimesega.

Isiksuse teadvuse taseme määravateks väärtusteks on ühiskondlik moraal, põhimõtted, seadused, sealhulgas juriidilised. Sellel tasemel kehtib põhimõte - tõde määratakse enamuse poolt. Suhtlemine isiksuse tasemel nõuab inimestelt omaduste kooskõlastamist, kompromisside otsimist, enese häälestamist ühiskonnale.

Individuaalsuse tasemel on esimesel kohal juba teised väärtused: austus enese ja teise inimese vastu, enese ja teise vajaduse ja sõltumatuse tunnistamine.

Kõrgema Mina tasemel saab inimene aru, et me kõik oleme üks, et kõik lähtub ühest allikast. See teadvuse tase viib kõik individuaalsed ja isiklikud omadused harmooniasse. Kõik omadused täituvad moonutusteta nii Armastuse kui tarkusega. Sellisel juhul realiseerib inimene Ennast.

Kui kõige aluseks on Olemus ja tema põhiomadused, siis ilmneb tõeline tarkus, individuaalsus täitub harmooniaga ja realiseerub isiksuses.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.