laupäev, 9. juuli 2011

tasakaalust

        Inimesele on antud palju omadusi. Need moodustavad tema sisemise maailma ja iseloomustavad tema moraalset palet. Omadused väljenduvad emotsioonides, kannatustes, tunnetes, mõtetes, iseloomus, käitumises. Algusest peale, Olemuse tasemel, ilmneb inimeses Armastus, Vabadus, Tarkus ja teised kõige puhtamad tunded. Individuaalsuse ja eriti isiksuse tasandil tekib üha rohkem hirme ja sellega seoses sünnivad uued omadused.

Johannese Apokrüüfis (piiblivälised kirjad) räägitakse sellest, et isiksuse omadusi juhivad neli peamist deemonit: hirm, nauding, kurbus ja soov. Hirm tekitab libekeelsust, segadust, häbi... Nauding - hooplemist ja teisi pahesid. Kurbus - kadedust, muret, armukadedust, rahulolematust, südametust ja muud. Soov - viha, raevu, kibedust, ahnust jne. Seal on ka öeldud, et: "Kõik nad on ühtemoodi nii kasulikud kui kahjulikud." Tihti ei ole inimesel lihtne läbi saada nende deemonitega ja sõbruneda nendega või neid omavahel sõpradeks teha! Ja see ongi ülesanne - luua omaduste tasakaal.

Kõik need omadused ei ole iseenesest head ega halvad. Negatiivseteks muutuvad nad alles siis, kui ilmnevad valel ajal ja vales kohas. See tekitab probleeme inimesele ja ümbritsevatele. 

Tihti tekitavad positiivsedki omadused ebamugavusi, vahel isegi kannatusi. Näiteks, kui vaieldamatult positiivset omadust - headust väljendatakse rohkem kui vaja, mõtlematult, siis võib ta tuua kahju mitte ainult inimesele endale, vaid ka headuse saajale - nad mõlemad peatuvad oma arengus.

Omaduste tasakaal - see on inimese omaduste harmooniline tasakaal, mis aitab kaasa tema arenemisele ega tekita probleeme ei talle ega teda ümbritsevatele inimestele.

Tihti ei pööra inimesed tähelepanu oma omadustele, paremal juhul püüavad nad muuta vaid mõningaid neist, mis on nähtavalt negatiivsed, ega vaata kogu omaduste kompleksi tervikuna. Oma positiivsete omadustega on inimesed alati rahul. Kuid tihti tekitavad ka positiivsed omadused probleeme, seda juhul, kui nad pole tasakaalus. Sellepärast on terviklikud ja kooskõlalised omadused väärtuslikud.

Sageli kannavad inimeste omadused endas midagi kunstlikku, mis toetuvad paljudele hirmudele. On paradoksaalne, kuid vanusega muutub inimene vähem vabaks ja suurendab üha oma hirmude hulka: laste, oma tervise, rikkuse ja läheneva surma pärast, ehkki teadmised, kogemus ja tarkus peaksid eaga kasvama. Aja jooksul piirab inimene end üha enam raamidega, ta kardab väljendada oma emotsioone ja tundeid ja mis peamine - hoiab tagasi Armastust. Need hirmud toovad kaasa enneaegse vananemise ja surma, sellepärast peab püüdlema omaduste loomulikkuse poole ja väljendama neis maksimaalselt Armastust.

Isiksuslike omaduste tasakaal on väga tähtis, kuna kõik me suhtleme teiste inimestega, mõjutame neid ja kanname nende eest vastutust. Harmoonilisel inimesel on suuri eeliseid äris, karjääris, ka tavaelus, pereelus, laste, sugulaste ja sõpradega suhtlemisel.

Inimese omaduste tasakaalu rikkumine loob tingimused, mis lubavad nendega manipuleerida. Ümbritsevad inimesed kasutavad tihti seda ära, et inimese omadused pole tasakaalus ja püüavad teda igasuguste võtetega mõjutada. Õigupoolest on nii, et disharmooniline inimene tõmbab ise taolisi inimesi ligi ja provotseerib neid vastavatele tegudele. Disharmoonia väljendub seda tugevamalt, mida kaalukamaid ülesandeid ta lahendab. Nagu öeldakse, mida lähemal Päikesele, seda nähtavamad on ta plekid.

Väga oluline on analüüsida enda omadusi ja nende tasakaalu. Just sellest lähtudes on vaja vaadata omadustele. Omaduste ühtsus teeb inimese terviklikuks, adekvaatseks igasugustes elu olukordades, aitab tal ennast maksimaalselt realiseerida.

Ei maksa karta, et luues omaduste tasakaalu, kaotab inimene oma näo, lakkab olemast originaalne ja on "nagu kõik". Vastupidi, harmoonia lubab avada end üha sügavamalt, teeb inimese inimlikumaks.

Inimese omaduste tasakaalu rikkumine loob tingimused, mis lubavad nendega manipuleerida.




Omaduste tasakaal - see on inimese omaduste harmooniline tasakaal, mis aitab kaasa tema arenemisele ega tekita probleeme ei talle ega teda ümbritsevatele inimestele.

Türil, 13. juuni 2011


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.