neljapäev, 6. detsember 2012

pleromaatiline mina

        Ei lootel ega imikul sünnihetkel pole veel arenenud minatunnet - seda väidet toetav absoluutne enamus. Vastsündinu jaoks ei eksisteeri mingit piiri sisemise ja välise, subjekti ja objekti, keha ja keskkonna vahel. Pole päris õige öelda, nagu sünniks imik materiaalsete objektide maailma, mida ta ära ei tunne. Pigem ei ole imiku seisukohast vaadates sõna otseses mõttes veel üldse mingeid objekte olemas. Sündmused - jah, objektiivsed sündmused - ei. Imik teadvustab küll teatud sündmusi, aga mitte "objektiivsetena", mitte endast lahusolevatena. Objektiivne maailm ja imiku subjektiivne teadvelolek on suuresti eristumata - vastsündinu ei suuda eristada materiaalset maailma ja omaenese tegevust selle maailma suhtes. Seega, teatud mõttes on tema mina ja tema füüsiline keskkond üks ja seesama.
 
Mina on "pleromaatiline", ütleksid selle kohta alkeemikud ja gnostikud. Sisuliselt tähendab see, et mina ja materiaalne kosmos on eristumata. Jean Piaget http://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Piaget ütleb praktiliselt sedasama: "Varastes staadiumites on maailm ja mina üks, kumbki pole teisest eristatav ... mina on nii-öelda materiaalne." (Minu rõhutus.) Mina on kinnistatud materia prima'sse, mis on samaaegselt füüsilise mateeria algne kaos ning emalik maatriks, millest kogu loomine alguse sai.
 
Pole võimalik väita, nagu oleks imikul sünnihetkel ego, kuna tema esimeseks ülesandeks on ennast keskkonnast eristada. Ka kõige primitiivsem [teadvuse] staadium on ilmselt see, kus erinevust välise maailma ja ego vahel ei kogeta ... Imik ei tee veel vahet enda ja väliste asjade vahel, ta õpib vahet tegema alles aegamööda.
 
Teiste hulgas on ka Freud ja Piaget rõhutanud fakti, et vastsündinu ei tee vahet egol ja keskkonnal. Ta teadvustab sündmusi, kuid mitte iseennast kui eraldi üksust ... Universum on keskendatud minale ning mina ongi universum - seisund, mida Piaget nimetas 'protoplasmaliseks' ehk 'sümbiootiliseks' teadvuseks.
 
Kuna seisund on adualistlik, ookeaniline ja autistlik, kaldub see olema preruumiline ja pretemporaalne. Vastsündinu jaoks ei eksisteeri mingit reaalset ruumi selles mõttes, et tema jaoks pole olemas vahet, distantsi ega eraldatust pleromaatilise mina ja keskkonna vahel. Seega pole tema jaoks ka aega, sest ta ei suuda tajuda objektide järgnevust ruumis. Vastsündinu teadvelolek on ruumitu, ajatu, objektitu (kuid mitte sündmusetu). Kõigil mainitud põhjustel on analüütikud armastanud viidata sellisele staadiumile kui "tingimusteta kõikvõimsusele", mis kestab senikaua, kuni ei eksisteeri objekti mõistet. Teisisõnu, kuna puudub reaalne ruumi-, aja- ja objektimõiste, puuduvad ka tajutavad piirangud. Sellest tulenebki ignorantsuse kõikvõimsus. Nagu väljendas jungiaanlik teoreetik Erich Neumann http://en.wikipedia.org/wiki/Erich_Neumann_%28psychologist%29 , on tegemist "sünnieelse pleromaatilise paradiisilaadse täiuslikkuse seisundiga, ego embrüonaalse staadiumiga, mida teadvus hakkab hiljem kõrvutama rahulolematu ego kannatusega.
 
        PLEROMAATILINE MINA
 
        kognitiivne laad -          adualism; objektitu, ruumitu,
                                             protoplasmaline
 
        afektiivne atmosfäär -   totaalne ookeaniline ja tingimusteta
                                             kõikvõimsus, pleromaatiline paradiis
 
        tungilised ehk               algelised, instinktiivsed
        motivatsioonilised
        faktorid -
 
        ajavorm -                      ajatu kui pertempotaalne
                                             (mitte transtemporaalne)
 
        mina-vorm -                  ookeaniline, protoplasmaline,
                                             pleromaatiline, materia prima
 
Pange tähele - see on prepersonaalne, mitte transpersonaalne täiuslikkus. Tõsi küll, see on teatav ürgne paradiis, kuid süütuse ja ignorantsuse paradiis, eneseteadvusesse pattulangemise eelnev seisund. Nagu me edaspidi näeme, ei tohi seda segi ajada transpersonaalse üliteadvusliku paradiisiga. Üks on pre-, teine trans-, nende vahele mahub teadvuse kogu elutsükkel.
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.