pühapäev, 3. juuli 2011

küpsusest

          Eksisteerib mõiste "küps inimene". Tihti on see mõiste niivõrd mahukas ja haarab pika elu perioodi ja sedavõrd laia omaduste spektrit, et sisu kaob ja selle ea piire on raske määratleda. Inimeste käitumises võib näha inimese küpsuse erinevaid astmeid. Tihti ootame inimeselt eale vastavat reaktsiooni toimuvale, kuid tema tegutseb täiesti ootamatult teisiti.

Pöörake tähelepanu poliitikute sõnavõttudele. Nad käituvad sageli arutult: valetavad, kiitlevad, ajavad soovitut segi tegelikkusega, väljendavad kannatamatust ja agressiivsust, nende tegudes puudub enamasti tarkus. See on küllalt levinud. Tegelikkus näitab tihti, kuidas täiskasvanu areng on seiskunud jonnaka lapse, agressiivse nooruki või noore maksimalisti tasemel.

Igal eluetapil lahendab inimene oma tasandi ülesandeid ja kui mõned neist on lahendamata, lähevad nad üle järgmisele ealisele tasemele, kogunevad ja hakkavad väljenduma erinevate probleemidena. Tihti tekib paradoksaalne situatsioon - inimene on täiskasvanu, kuid isiksus on ebaküps.

Kindlasti olete korduvalt kuulnud, kuidas neljakümneaastased räägivad, et vanadus hakkab lähenema. Kuid kas nad saavutasid küpsuse, kas said täiskasvanuks. Nähtavasti mitte, muidu nad ei räägiks nii. 40 - 50 aasta vanuses alles toimub teadmiste, kogemuste kogumine ja peale seda kogutu täisväärtuslik realiseerimine elus.

Kahjuks võime tihti kohata ka kuuekümneaastasi inimesi, kes ei ole saanud täiskasvanuks! Tegelikult ei ole suurem osa 60 aastastest saavutanud küpsust, tunnistatakse kohe vanadust ja lahkutakse elust. Vähe on neid, kes näevad selles eluetapis enda uue realiseerimise võimalust ja uute kõrguste saavutamist ja jõudmist senitundmatusse teise küpsusesse. Selline elutee on võimalik ja on inimesi, kes lähevad seda teed.

Teine küpsus - see on suurima vaimse kogemuse ja elutarkuse omandamise periood. Lõpeb võidujooks hetkeväärtuste järele, inimene kaalutleb situatsioone ja oma tegusid. Tekivad tingimused oma isiksuse teadlikuks arendamiseks, enesetäiendamiseks, enese realiseerimiseks nendes tingimustes, kus inimene varem ei võinud aktiivselt tegutseda seoses põhitööga. Teine küpsus - see on isiksusliku kasvu aeg, võimalus tundma õppida vaimseid sfääre, see on periood oma talendi avamiseks, mis erinevatel põhjustel ei olnud võimalik möödunud perioodidel.

Inimene on aktiivne liikumisel kaemuslikkuse, Enda poole. Maailma tundmaõppimise pingutused suunab ta enda sisse. Kujundab teadlikult oma elavat Maailmavaadet! See tähendab, et inimese arusaamine Maailma mõistmisel on pidevas arengus. Tema teadvus väljub Olemuse tasemele. Kaob katekoorilisus kui tardumise, ebapiisava armastuse ja austuse tunnus.

Selleks et inimene ennast täielikult elus realiseeriks, peab ta saama üheaegselt nii materiaalseks kui vaimseks inimeseks. Teadvusega tunnetas inimene elu ja surma, päeva ja ööd, head ja halba, tähendab, muutis maailma duaalseks. Vaimne tee kujutab endast materiaalse, füüsilise, duaalse teadvuse transformeerimist vaimse ühtsuse teadvuseks.

Et sügavamalt aru saada sellest ühtsuse küsimusest, tuleb õigesti suhtuda minevikku ja tulevikku. Minevikku peab suhtuma austuse ja armastusega, hoidudes hukka mõistmast ja eitamast. Tuleviku suhtes ei tohi aga tunda hirmu. Tulevik peab olema täidetud armastuse, rõõmu, helgete unistuste ja heade ja ilusate kavatsustega. Sellise minevikku ja tulevikku suhtumisega pikeneb elu tuntavalt.

Täiuslikuks eluks on väga tähtis omada lapse ja nooruki iseloomujooni. Mitte ilmaaegu ei räägita Piiblis: "Olge kui lapsed!" Need iseloomujooned peavad olema välja arenenud, täiuslikult ja harmooniliselt, siis nad hakkavad elu positiivselt mõjutama. Vastasel juhul hakkab inimene reageerima elule siin ja praegu negatiivselt.

Näiteks millised iseloomujooned võivad tekkida täiskasvanud inimestel, kellel ei ole arenenud täisväärtuslikud lapse omadused. Nad võivad reageerida agressiivselt sellele, millest nad aru ei saa, võivad uudishimust sooritada halva teo ja kui neilt küsida, miks nad seda tegid, siis ei oska nad sellele vastata. Nende tegevust juhivad primitiivsed emotsioonid: tahe, viha, hirm, sellepärast otsivad nad naudinguid, hoiduvad valust ja püüavad lihtsalt ellu jääda. 

Neil on vajadus kellegi juhtimise, kellegi juhiste järele ja siis täidavad nad pimesi neid käske. Nad mõtlevad kategooriatega "halb" ja "hea", "õige" või "vale". Nad tahavad kellegi moodi olla. Nad kardavad paljusid asju, sealhulgas oma keha, loodust ja surma. Sellised inimesed on seksis infantiilsed. Vaimses plaanis on nad haaratud igasugustesse sektidesse. Võtavad teisi religioone, õpetusi ja koole kui "mitteomaseid", "halbu", "saatanlikke".

Küpses eas on tähtis "puhastuda" sellistest nähtustest, sest nad takistavad teise küpsuse saavutamist ja tekitavad siis keerukaid olukordi. 

Inimestel, kes jäävad oma arengus pidama teismelise tasemele, ilmneb võitlejavaim ja soov võita iga hinna eest. Nad jagavad maailma võitjateks ja kaotajateks, rikasteks ja vaesteks, tugevateks ja nõrkadeks. Nad seavad kuulsuse, rikkuse ja välimuse kõrgemale kohale kui inimese sisemised väärtused ning püüavad kogu jõuga hoida vastavat imidžit. Isikliku kasu nimel on nad kõigeks valmis, isegi kurnavaks tööks. Nad on ratsionaalsed ja kuulavad harva tunnete häält. Tihti on neil head suhtlemisoskused, nad räägivad inimestele seda, mida nood vajavad, oskavad teisi veenda, valivad osavalt argumente, arvestavad oma käike ette. Nad püüavad mitte paluda abi, leides, et psühholoogiline nõustamine on mõeldud mittetäisväärtuslikele inimestele. Nad armastavad reisida uudishimust.

Inimeste omadusi, kes on peatunud teismelise tasemel, võib iseloomustada järgmiselt: nad on vastuvõtlikud ümbritsevate inimeste tunnetele, samastutakse teiste inimestega, enesest lugupidamisega on probleeme, valdav on idealistlik maailmataju. Nad kapselduvad sageli üksindusse ja valivad vastavad vaimsed voolud.

Üleminekul teise küpsusesse peab, nagu reisile minekul, kontrollima oma pagasit, kontrollima iseloomu omadusi, midagi kõrvaldama, midagi arvama. See väike sisemine Mina omaduste analüüs võimaldab Teil vaadata end kõrvalt ja muuta oma Maailmavaadet.
    
Koostöö oma sisemise Minaga näitab, millised probleemid jäid lahendamata ühel või teisel etapil. Sellise informatsiooni põhjal saab reaalses elus alustada nende lahendamist. Peame meenutama ja võimalikult sügavalt tunnetama, et kõik selles Maailmas eksisteerib üheaegselt. Ka teie lapsepõlv siin on praegu! Mida rohkem seda usute ja teate olemise üheaegsust, seda mõjuvam on Teie koostöö lapsepõlvega ja Teie sisemise lapsega.

Suurem osa 60-aastastest ei ole saavutanud vaimset küpsust.



Lõpeb võidujooks hetkeväärtuste järele,
inimene kaalutleb situatsioone ja oma tegusid.
Tekivad tingimused oma isiksuse teadlikuks arendamiseks,
enesetäiendamiseks, enese realiseerimiseks nendes tingimustes,
kus inimene varem ei võinud aktiivselt tegutseda seoses põhitööga.

Maastrichtis (Hollandis), 14. juuni 2011


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.