kolmapäev, 2. oktoober 2013

Idamaa armukunsti saladused

SÕÕRUMAA: ÕPPIDES SAAB TARGAKS, AGA MEISTRID SÜNNIVAD
 
Eesti Päevaleht (Laupäevaleht LP)
31.008.2013
Ingrid Veidenberg
 
51-aastaselt teeb ta kolmele sõrmele toetudes vabalt paarkümmend kätekõverdust. Ja teist sama palju lõuatõmbeid otsa. Urmas Sõõrumaa tõestas LP-le, et on hiigelvormis ja jätkab ideaalide poole pürgimist ...
 
Seksuaalenergiast
 
Urmas Sõõrumaa: „Energiakeha suurest mõjust tervisele ja vitaalsusele ollakse teadlikud juba tuhandeid aastaid. Eluenergiale, nagu heale lapsele ikka, on antud palju nimesid: chi, prana jt. Mida vitaalsem energia on, seda elavamaks igal tasandil muutud. Peale toidu, joogi ja hingamise on eluenergia üks tugevamaid allikaid seksuaalenergia. Kui seda poleks, siis meid siin ei oleks, me ei räägiks, kirjutaks ega loeks. Kogu õpetus seisneb selles, kuidas seda energiat suunata ja kontrollida, sest kontroll on hea tunne. Pole midagi mõnusamat kui oma lähedasi kallistusega hommikul tööle ja kooli saata. Kui oskad kontrollida oma seksuaalenergiat, siis sada aastat elada pole mingi probleem. Aga loomalik seks - karata kuhugi ja kohe ära lõpetada ning siis unise peaga ringi käia - on labane ja energiat raiskav tegevus. Kahekümneaastaselt pauguta palju tahad, kolmekümneselt tee seda kaks korda nädalas, neljakümneselt korra nädalas ja viiekümneselt kord kuus, sest seksuaalenergiat ei tohi raisata. Mis ei tähenda, et peaks tsölibaadis elama, selle energiaga peab intrigeerima ja mängima, seda igapäevaselt nautima.
 
Vähesed - võib-olla mõni protsent ühiskonnast - mõistab seda juttu, enamiku seksuaalenergia on kas ära tapetud või avaldub labasel viisil. Et sellistel teemadel rääkida, peaks elama suuremas ühiskonnas, kus neid käsitletakse rohkem tervise kui moraali seisukohalt. Kes tahab enamat või ennast tundma õppida, lugegu Mantak Chia raamatuid.”
 
__________________________________________
 
ARSTID PURUSTAVAD SÕÕRUMAA SEKSIÕPETUSE
 
Eesti Ekspress
06.09.2013
 
Ettevõtja Urmas Sõõrumaa (51) õpetas möödunud nädala LPs, et 40ndates meesterahvas seksigu vaid kord nädalas ning 50aastane kord kuus. Mida arvavad sellisest seksuaalenergia säästmise üleskutsest Eesti tohtrid?
 
Viljakusarst Andrei Sõritsa: "See on vale! See number on laest võetud! Kui mees seksib nii harva, siis on suurem tõenäosus saada probleeme. Meestel, kes elavad harva suguelu, on suured probleemid nii spermatosoidide liikuvuse ja kvaliteedi kui põletikega.
 
Mina usun, et üks terve 30aastane mees seksigu keskmiselt kolm-neli korda nädalas, 40aastane kaks-kolm korda ja 50aastane vähemalt kuus korda kuus. Seksuaalenergia on mõõtmatu.
 
Paljud treenerid peavad diskussioone, kas sportlane saab seksides energiat juurde või võtab seks hoopis seda vähemaks. Kindlat seisukohta pole."
 
Kardioloog Rein Vahisalu: "Sellist ettekirjutust ei saa teha - see on niivõrd individuaalne. Mis siis teha, kui inimene tahab kaks korda kuus? Üle päeva? See on füüsiline pingutus, mis on seotud rõõmuga, ja reegleis ei ole.
 
Oleme näinud mehi, kellel on purakas sees 80aastaselt, ja teine kõrval, 35aastane, on selline, et hoiab eemale!"
 
Seksuoloog Imre Rammul: "See ei ole õige soovitus. Ühelt poolt erineb see oluliselt statistilisest keskmisest ja teistpidi on täiesti kindlalt põhjust arvata, et regulaarne ja rahuldust pakkuv seksuaalelu tagab ka hea kehalise tervise. On uuritud, milline on pärast infarkti suguelutiheduse ja elulemuse korrelatsioon. Need, kes nädalas vähemalt korra seksivad, või rohkem, püsivad ikka kauem maamuna peal. Seksuaalenergia raiskamise kontseptsiooni kuulutavad mitmesugused usulised subkultuurid, meestel on justkui kordade arv loetud. Et kui mehel tuleb 5000 või 6000 korda ära, siis on padrunid otsas. Ei ole midagi! Inimesel, kelle suguelu on sagedam, kestab see kauem."
 
Androloog Olev Poolamets: "Üldiselt muidugi seksuaalelu mõjub urineerimishäiretele positiivselt ehk eesnäärme suurenemise ja kusemishäirete korral on seksuaalelust reeglina kasu.
 
Sama puudutab eesnäärme põletikku ehk prostatiiti. Kõike ei tasu küll viia nii mehhaanilisele tasemele. Sarnaselt mõjuvad kasulikult liikumine, võimlemine, sealhulgas alakehaharjutused. Alati on erandeid. Mehed on erinevad ja ka nende vajadused erinevad. Nii on mõnele mehele kõrgemas vanuses sobiv isegi sagedam seksuaalelu kui nooremana."
 
Seksuaalse aktiivsuse hindamise rusikareegel: Mees on tõenäoliselt täiesti terve, kui tema seemnepursete arv kuus + tema vanus = 73. See tähendab siis näiteks, et 50aastane mees võib end igati terveks pidada, kui ta on suuteline 23 vahekorraks kuus. (Selle reegli mõtlesid välja kuulsad Aameerika seksuoloogid William H. Masters ja Virginia E. Johnson.)
 
EE seksuaaltervise analüüsi toimkond
 
______________________________
 
TAO JA TANTRA TEEOTSAL
 
Püüdes aidata meestel ja naistel lahendada probleeme, mis tekivad seksuaalset rahuldust pakkuva armastuse otsinguil, on kirjutatud tuhandeid raamatuid. Mida uut oleks selle kohta veel võimalik öelda?
 
Kõik me vajame seksist saadavat rahuldust, ent ei tea, mida hakata peale emotsionaalse valu ja raskustega, mis sellega sageli kaasas käivad. Kõik me kogeme aeg-ajalt süütunnet, satume konfliktidesse ning tunneme vastumeelsust, mis tulenevad meie seksuaalsuhetest ja nende väärast käsitlemisest.
 
Miks on seks haaranud enesele sellise määratu võimu, mis suudab nõnda valitseda meie elu üle?

Psühhoanalüütikud on juba ammu mõistnud, kui suurt rolli mängib seksuaalsuse allasurumine neurooside tekkes. On selge, et seksuaalsed instinktid võivad ühtaegu nii vabastada kui ka orjastada, ent selleks, et olla tõeliselt vabanenud, peavad seksuaalsed instinktid olema kanaliseeritud teiste eesmärkide suunas. Seks võib saada vabastavaks vaid siis, kui see on ühendatud vaimse ümberkujunemise poole püüdlemisega.
 
Me oleme kuulnud idas valitsevate seksuaalsuhete imelistest ja ekstaatilistest omadustest, ent milles siis seisneb esoteerilise seksuaalsuse tõeline mõte? Kuidas saaks teostada neid rituaale igapäevaelus ning tavalistes seksuaalsuhetes? Kui palju me tegelikult suudame mõista neid esoteerilisi õpetusi, kui nad on lahti rebitud neid kooshoidvast religioossest ja rituaalsest kontekstist?
 
Käesolev kogumik pakub väikest sissevaadet idamaade seksuaalkultusi kandvatesse õpetustesse ja nendega seotud vaimsetesse hoiakutesse. Tegemist on praktiliste juhtnööridega, millesse on kogutud tao õpetajate esoteerilise seksiõpetuse olemus.
 
Nende õpetajate juures õppis Mantak Chia http://en.wikipedia.org/wiki/Mantak_Chia , kui ta viibis 15 aastat väldanud uurimisreisil Kaug-Idas. Ise on ta selle kohta öelnud nii: "Lugesin läbi tonnide viisi raamatuid, mis rääkisid sellest, kui suur on esoteerilise armastuse praktika, ent ükski neist ei seletanud täpsemalt, kuidas seda tehti. Seepärast otsustasin kirjutada sellest ise".
 
Järgnevatel lehekülgedel püüame Mantak Chia käsitlusele tuginedes tao seksiõpetuse lugejale arusaadavaks seletada.
 
________________________________________
 
SEKSUAALSE ARMASTUSE OTSINGUIL
 
"Kui kahju! Paljude sajandite vältel on ühe ruuttolli suurune mäetipp olnud nii suure inspiratsiooni ja kannatuse allikas."
Anonüümne hiina poeet meeste armuhulluse kohta
 
Enamik tao seksiraamatuid ei instrueeri, kuidas transformeerida juba tekkinud seemnevedeliku energiat, millises keha osas säilitada seksuaalset energiat, kuidas oleks kõige parem seda naisega vahetada, kuidas rikastada säilitatud seemet. Mantak Chia raamat tao seksuaalenergia täiustamise kohta sünteesib iidsed tao võtted lihtsateks, ent efektiivseteks meetoditeks, mida on võimalik hõlpsasti omandada. Käsitluse üks osa on mõeldud põhiliselt meestele, kuna enamik mehi on seksuaalselt palju nõrgemad kui naised ning kaotavad seksuaalühte ajal rohkem energiat kui naised. Käsitluse teises osas on kirjeldatud tao esoteerilisi seksuaalseid praktikaid naistele, kes tekitavad endas teadlikult menstruatsiooni ärajäämise.

Mehe ja naise seksuaalne mittevastavus on ilmne: naine võib meest seksuaalselt vastu võtta nii kaua, kui see talle meeldib. Seepärast räägivad taoistid, et tema yin-olemus on peaaegu ammendamatu. Meeste armatsemisvõimet piirab energiahulk, mida ta suudab kasutada erektsiooni hoidmiseks. Tema yang-olemus vaibub sootuks kiiremini. See, et naine on seksuaalselt mehest märksa tugevam, johtub bioloogilisest vajadusest. Tema reproduktiivorganid peavad suutma taluda lapse kandmise füüsilist koormust ning rinnaga toitmist. Niisugune bioloogiline ebavõrdsus avaldab mehele suurt mõju ning sellest tulenev reaktsioonide ahel valitseb tema mõtteid ja tundeid kõigil tasandeil, sealjuures abielus, töös, kultuurirollides, mida me tahame ühiskonnas mängida, ja sisemiseks kasvuks valitud vaimsetes mudelites.

Oma hinges on enamik mehi naise piiritute seksuaalsete võimete tõttu küll hirmunud, ent sama palju on nad nendest ka vaimustatud. Mehed ei tunne end seksuaalselt ohutuina ning püüavad kompenseerida seda millegi muu abil. Seksuaalne ebakindlus võib olla peamine põhjus, miks mees püüdleb suhetes naisega füüsilise, poliitilise, finantsilise, intellektuaalse või religioosse üleoleku poole. Sellise seksuaalse ebavõrdsuse parandamine võiks tuua palju kasu ning aidata jõuda harmoonilisema ühiskonnani, ehkki tao seksuaalse energia täiustamise peaeesmärk oli isiklik tervis ning inimese hingeline täiustumine.

Taoistid ei soovita probleemi lahendamiseks ei stabiilsust ega religiooni, ka mitte abielu, kui selle all ei mõisteta just peenenergiate yini ja yangi liitu. Nad lihtsalt ergutavad iga isikut täiustama oma loomulikku sisemist elujõudu ehk qi'd. Just nimelt selles kontekstis on vanad hiinlased üksikutele ja abielus olevatele meestele välja töötanud eriliselt täpsed seksuaalse ergutamise meetodid.
 
On kaks võimalust, kuidas neid energia täiustamise meetodeid kasutada.

Esimene on mõeldud neile, kes otsivad õnne füüsilises, emotsionaalses ja mõistuslikus rahuldatuses. See grupp hõlmab maailmakodanikke, kes on huvitatud oma isiklike armusuhete püsimisest, armupettuste leevendamisest, seksuaalse tülpimuse vältimisest, impotentsuse, pollutsiooni ning enneaegse seemnepurske ravimisest - niisiis oma eluea pikendamisest ja tervise tugevdamisest.

Teine osa inimesi arvab, et on juba leidnud vaimse tee, ning soovib ühildada oma seksuaalsed soovid mingil moel meditatsiooni või vaimsete tõekspidamistega. Seksuaalse energia täiustamise õpetuseni jõuavad nad pärast hämmastavalt suurt hulka vaimseid distsipliine - kundalinit, hatha-, tantra- ja siddha-joogat, kõikvõimalikke võitluskunste, transtsendentaalset meditatsiooni, zen-budismi, sufismi, hinduismi ning kristlust.

Tao qi-energia täiustamise praktika koondab tähelepanu inimkeha jumalike ehk peenenergiate integreerimisele ning selle lõppeesmärk on vastasenergiate yini ja yangi dünaamiline võrdsus. Neil energiatel on väga palju vorme. Taoistid kui praktilised inimesed soovitavad inimesel alustada kõige ligipääsetavama energiaga, see tähendab mehe ja naise seksuaalse ihaga, mida kasutatakse hüppelauana tunduvalt peenematele sfääridele ligipääsemiseks.

Tao esoteeriline jooga pole ei religioon ega ka pääsemine. Ta tungib asjade olemusse sügavuti, õpetades, et kirgastumine ja füüsiline surematus on üksnes staadiumid, mille kaudu jõutakse lõppeesmärgini - täiusliku inimeseni. Sel moel jääb ta väga praktiliseks ning inimesele mõistetavaks: arenemiseks vajalik toormaterjal on igal hetkel iga inimolendi elus olemas.

Tao füüsilise surematuse õpetus ei paku inimestele võimalust surma vältida, vaid peab silmas, et enne kui nad surevad, on neil võimalus täiustada oma hingekeha, mida tuntakse ka kui surematut keha, päikesekeha, kristallkeha jne. taoistid nõuavad, et iga nende õpetuse kandja säilitaks nii oma füüsilises kui ka hingelises kehas individuaalset ainulisust, et ta võiks jälgida oma hinge kasvu.

Tao õpetajad püüavad aidata õpilastel muutuda tugevamaks qi-energia täiustamise abil. Nad annavad õpilastele gi (või shakti) ainuüksi selleks, et nad paremini tunneksid, mida nad peavad täiustama, ning loobuksid igasugustest sõltuvustest, mis johtuvad emotsionaalsetest suhetest. Taoistid eeldavad, et väga vähesed mehed on kunagi jõudnud seksuaalse energia täiusliku kasutamiseni - see magab nende keha sügavuses. Keskmisele mehele tundub revolutsioonilisena mõte, et ta võib nautida seksi sügavust ja säravat rahuldust, mis tungib tema olemuse tuumani, naudingut, mis ületab tavalise genitaalse orgasmi. Keha ja hinge ühist pikaajalist orgasmi, mida kultiveerivad taoistid, peetakse tavaliselt kirglike ning tundlike naiste harva ettetulevaks atribuudiks. Sellest on saanud lääne kultuuri suurim müüt: naine kui romantilise armastuse ja kire objekt on see, kes viib armastuse selle loomuliku kõrguseni.

Taoistid õpetavad, et mehed võivad armastuses naistega võrdväärselt osaleda, võrdsustades täiuslikult seksuaalsed energiad. Füüsiliselt on see kõrgem orgasm niisama tajutav kui genitaalne orgasm. Kuidas saab mees muuta nii radikaalselt oma seksuaalseid elamusi ja selle kaudu kõiki tundmusi? Nii paradoksaalne, kui see ka ei näi, võib kõrgema orgasmi saavutada ainult siis, kui genitaalne orgasm kaotab tähenduse.
 
 Kolm tao paaride täiustumise õpetuse algstaadiumit seisnevad alljärgnevas

        1. Mees õpib hoidma peenise erektsiooni nii kaua, kui ta soovib ja vältima seemnepurset.
        2. Mees ja naine suunavad seksuaalse energia läbi spetsiaalsete kanalite südame, aju ja näärmete
        piirkonda.
        3. Mees vahetab oma tugevasti laetud energia seda täiendava naisenergia vastu.
        Mees peab avama seksi ajal oma peened energiakanalid naise essentsile ning selle endasse neelama.
        See ongi seksuaalühtes põhiline.
 
Kui teil pole partnerit, pakuvad taoistid modifikatsioonina välja üksiktäiustumise. See õpetab üksikule mehele, kuidas oma seksuaalenergiat igapäevaelus loominguliselt kasutada või nautida elu ja head tervist ebameeldivate seksuaalsete pettumusteta. Tao õpetajate eesmärk pole luua müüti mehe ebatavalisest orgasmist, mille poole kõik peaksid püüdlema. Pigem tahavad nad õpetada meestele ja naistele seksuaalenergia kasutamise praktilisi võimalusi, et sügavamalt siseneda elu suurimasse kingitusse - armastuse vabadusse.

Milline seos on seksuaalse energia täiustamisel isikliku romantilist või religioosset tüüpi armastusega? Taoistid õpetavad, et mees ja naine peavad võrdsustama endis harmooniliselt maa ja taeva energia, millest tuleneb harmoonia ka kõigis teistes elusfäärides. Esoteerilisel tasandil kujutavad kõik inimliku armastuse viisid endas seemneessentsi transformatsiooni. Meeste seemneessents, hingeseeme koguneb füüsilisse kehasse sperma ehk munanditeenergia kaudu. Kui me kedagi armastame, siis me mitte ainult ei aita teda, vaid muundame mingi hulga omaenda essentsi kõrgema tasandi energiaks. Nõnda näevad taoistid seksuaalsuses energia algallikat, mis peidab end inimliku armastuse taga.

Samal ajal on meie ümber alati veelgi laiem nähtamatu tao harmoonia, mis annab meile võimaluse kogeda isiklikku armastust. Sel moel on tao termin "harmoonia" nähtavasti lääne arusaama "armastus" lähim ekvivalent - nii isiklikus kui ka laiemas tähenduses. Taoistide eesmärk pole mitte inimese ego täitumatute soovide rahuldamine, vaid nad soovivad rahustada seda ego ja mõistust niiviisi, et keha peenenergiad võiksid end esialgu ilmutada, pärast aga täiustuda kõrgemal teadvusetasandil. Isiklikud armusuhted võivad olla selle protsessi väärtuslik staadium.

Ilmselt heidavad lääne seksuoloogid need meetodid kõrvale, väites, et neil pole mingit statistilist ega teaduslikku alust. Neist võivad hoiduda nii lääne religioonid, kes on seksuaalse naudingu vastased, kui ka ida askeetluse koolkonnad, kes usuvad, et hingelist kirgastumist võib saavutada üksnes asketismiga, mis rajaneb seksist loobumisel. Esimesed taoistid aga võtsid oma praktika aluseks inimpsühholoogia ja -füsioloogia vaatlused. Nad polnud ei hedonistid ega askeedid, vaid otsisid mehe ja naise vahelise hingelise harmoonia loomiseks keskteed, mis olnuks kooskõlas Universumi seadustega.

Tao meetodid võivad tunduda analoogsed tantra seksuaaltehnikatega. Mehe ja naise tasakaalustamise alused ning keha kasutamine enese ümberkujundamise sulatustiiglina on peamiselt ühed ja needsamad. Paljud autoriteedid arvavad, et india tantra võiski alguse saada hiina iidsest taost, siis aga naasta Hiinasse paarisaja aasta pärast, elustades uuesti tao seksuaalsed praktikad.

Peamine erinevus näib seisnevat selles, et esoteeriline tao pole kunagi olnud salajaste rituaalide katteks ega heida väljakutset religioossetele jumalustele. Hiinas kasutati seksi märksa avatumalt - meditsiinilise raviviisina ja vaimse võrdsuse juurde viiva teena - ilma igasuguse religioosse alltekstita.

Vanahiina tao õpetajad polnud rumalad. Nad teadsid, et mehe ja naise vaheline armastus on saladus, mida pole võimalik õpetada. Seks võib olla vaid lähenemine märksa suuremale armastusele. Paraku tekitab seksuaalne piiratus meis sageli tundmuse, et meie ja kallima suhted või kogu meie elu pole täiuslik. Tao tehnikad pole armastuse mehaanilised asendajad. Eeldatakse, et selle armukunsti saladused tuleks kõigepealt omandada, aga heita kõrvale, kui seksuaalse energia ümberkujundamine on juba selge ja seda kasutatakse niisama iseenesestmõistetavalt nagu kõndimist, rääkimist ja mõtlemist. Siis saab seksuaalsetest naudingutest ekstaas, mis tugevdab orgasmi, armastuse õrnus aga muutub religioonist tugevamaks.
 
______________
 
Traditsioonilises hiina kultuuris on qi (eesti keeles kasutusel ka chi) kõige elava aktiivne koostisosa. Qi-d nimetatakse tihti eluenergiaks või elujõuks. Qi on keskne aluspõhimõte hiina traditsioonilises meditsiinis ja võitluskunstides. Tõlkes tähendab qi hingetõmmet, õhku või gaasi. Tõepoolest kõik elav hingab.
 
Qi-le sarnaseid põhimõtteid võib leida ka teistest kultuuridest, näiteks vedanta filosoofias praana, hawaii kultuuris mana, tiibeti budismis lung ja lääne filosoofias vitaalenergia, eesti keeleruumis hingus sealt hing-hinged.
 
Traditsioonilise hiina meditsiini järgi liigub qi kehas kindlate energiakanalite kaudu, mida nimetatakse meridiaanideks. Nii on vanahiina meditsiinis erinevate haiguste sümptomid vastavalt kas häiritud, blokeeritud või tasakaalust väljas qi-energia liikumise tagajärjeks. Samuti vaadeldakse organite qi puudust või tasakaalu.
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.