reede, 4. oktoober 2013

Mida kujutab endast qi-energia?

 
"Qi, jing ja shen on kolm elu aaret."
"Muutuse ja kindla tõe raamat"

Õpetaja Ni Hua Jing
 
Vanad tao õpetajad veetsid palju aega, jälgides qi voolu, milles nad nägid Universumi kõikeläbivat hingust. Qi on otsekui liim, mis ühendab meie keha, mõistust ja hinge - see on meie sise- ja välismaailma vaheline ühenduslüli. Elades loodusega kooskõlas, häirimatuna moodsa tsivilisatsiooni segavatest faktoritest, suutsid taoistid avastada süsteemi, mille järgi qi inimese kehas ja välismaailmas toimib. Hiljem tegid nad kindaks hulga qi eriliike, nii et tänapäeval suudavad akupunkturistid ja taimedega ravitsejad eristada inimkehas 32 qi funktsiooni. Kui nõelravispetsialist torkab nõela mingisse maksameridiaani punkti, siis suunab ta qi-energia maksa ning annab sellele võimaluse võimsamalt sinna voolata.
 
Hiinlased ei näinud vaeva qi täpse defineerimisega. On see mateeria, energia või hoopis üleminekuprotsess, sellele ei omistanud nad erilist tähtsust. Oluline oli nende silmis, kuidas qi funktsioneerib - mida ta teeb.
 
Me segame seda õhulist toorainet teiste produktidega ning muudame selle teiseks, palju õilsamaks energialiigiks. See muutub meie vereks, lihaks ja luudeks ning säilib sisemises pulseerimises, mis tungib igasse rakku. Meie elutähtsad organid - süda, kopsud, neerud ja lümfisõlmed puhastavad omakorda seda energiat ja saadavad qi ajju täitma kõrgemaid funktsioone, nagu mõtete, unenägude ja emotsioonide tekkimist. Siin sünnivad inimese elu- ja surmatahe ning armastamiseks ja oma planeedi mõtestamiseks vajalikud jõud. Qi igavese tsükli järgi elades saab selle rütm meile nii omaseks, et me seda vaevalt märkame. Millal tundsite viimati rõõmu selle üle, et hingate ja et teie süda lööb?
 
Kui teil toas on pime, siis vajutate lülitile, lamp hakkab elektrivoolu mõjul põlema ja te saate valgust. Te ei analüüsi seda protsessi, vaid lihtsalt klõpsutate lülitit.
 
QI: INIMESE KEHA "ELEKTER"
 
Tänapäeval hakkavad teadlased maailma kirjeldama peaaegu samamoodi, nagu seda tegid kunagi taoistid, nähes selle qi-ga laetud positiivse (yang) ja negatiivse (yin) energia vastasmõjusid.

Tänapäeva Hiinas peavad isegi lihtsad inimesed täiesti iseenesestmõistetavaks, et Universum koosneb laetud energiatest. Kui neilt küsida, ütlevad nad, et küüslauk sisaldab väga kuuma qi-energiat. See soojendab keha, seepärast ongi küüslaugu qi oma olemuselt kuum ehk yang. Hiina kirjakeele algusaastatel väljendati qi-mõistet hieroglüüfi ülaosas tühjuse sümboliga ja alaosas tulesümboliga. See on omamoodi eitus - mitte ühtegi konkreetset loovat energiat ei olnud võimalik pidada qi-energia määratluseks.
 
Qi eksisteeris algsel kujul puhta energiana juba enne muu füüsilise maailma tekkimist. See vaade aitab vältida alg-qi metafüüsilise olemuse kohta käivaid vasturääkivusi ja võimaldab keskenduda selle funktsionaalsetele argiilmingutele, nagu kuumale yang-qi'le, mida leidub küüslaugus, või nõrgale yin-qi'le, mis põhjustab maksahaigusi. Tao filosoofia püüab olla pragmaatiline ja tugineda orgaanilise maailma jälgimisele. Ehkki taoistlikku qi-energia täiustamist võib laiendada ka peentele vaimsetele piirkondadele, algab see alati maistest (kehalistest) praktikatest.
 
KUIDAS TOIMIB INIMESE JING EHK SEKSUAALESSENTS
 
Taoismis nimetatakse seksuaalenergiat jingiks ehk essentsiks. Seda võib võtta omamoodi inimelektri liigina, sest nagu qi, nii on ka jing nähtamatu energia, mis tsirkuleerib kehas. Jämedas füüsilises vormis koguneb see mehe seemnevedelikku ja naise munasarjadesse. Nii võib seda pidada qi eriliigiks, mida on võimalik keha siseprotsesside abil sobivamateks vormideks ümber kujundada. See on võimsaks essentsiks puhastatud tooraine, millel on võime kogu inimese organismi taasluua. Meestele kujutab nende seemnevedelikus peituv essents yang-energia (ehk meheliku energia) olemust.
 
Kui tunnete ennast seksuaalselt erutatuna, tähendab see, et jing-essents valgub jõuliselt teie kehas laiali. Kogu teie olemus saab äkki laetud uue energiaga - teie keha põleb kirest ja süda on tulvil soove. See on sama kui vajutada lülitile ja süüdata valgus. Kogu teie puudutuste ja muude aistingutega seonduv maailma muutub mõne sekundi jooksul tundmatuseni. See juhtub mehega, keda veetleb naine. Sajad miljonid spermatosoidid hakkavad vibreerima ja genereerima seksuaalset elektromagnetilist energiat. Sama toimub kevadel looduses, kui puud on tulvil mahlu. Mehe jing vastab looduse tsüklilistele muutustele ja levib samuti. Milline seos valitseb seksuaalenergia jing ja teiste qi-energia tüüpide vahel?
 
QI-ENERGIA PÕHILISED FAASID
 
Loetleme lihtsustatult qi-energia põhiliike ning kirjeldame nende seost jing-essentsiga ja sheni ehk vaimuga. Need on kolm mõistet, qi, jing ja shen on tuntud kui kolm aaret, sest nende õige täiustamine viib inimese kirgastumiseni.
 
Sünnipärane energia ühendab isalt ja emalt päritud qi'd ja jingi, väljendub geneetilises koodis ja ilmutab ennast kaasasündinud eluenergiana.
 
Hingamisenergia. Keha kogub endasse sisse- ja väljahingamise ajal kosmilist energiat. See, kes valdab õiget, lõdvestunud ja sügavat kõhuhingamist, saab rohkem energiat.
 
Toiduenergia. Toidust saadava qi-energia puhtus sõltub söödava kvaliteedist ning keha võimest toitu seedida ja omastada.
 
Meridiaanide energia. See pärineb mitmesugustest energiat tootvates rakkudest ning voolab mööda akupuntuurikanaleid, mis seovad kõiki elutähtsaid organeid ja näärmeid.
 
Pulsatsioonide energia. See tuleneb keha sügavatest rütmidest - veenide ja arterite pulseerimisest ja biorütmide kõikumistest, mis loovad meie emotsionaalses, mentaalses ja füüsilises kehas harmoonia.
 
Seemnevedeliku ja munasarjade energia. Jing on seksuaalne essents, mis on meis olemas sünnihetkest peale, kuid kasvab intensiivselt, saades toitu teistelt qi-tüüpidelt (toidust, hingamisest jne.). Seksuaalessentsist lähtuvad kõik energiad, mis toetavad mõtlemis- ja loomisprotsesse (shen).
 
Vaimne energia. Shen on meie individuaalsuse valgus - võime eristada ennast teistest, teadvustada oma mina. Kõige puhtamal kujul on see meie olemus.
 
Wu-qi. Tühjus ehk vaakum, millest lähtub kogu qi-energia ja millesse see peab tagasi jõudma.

Taoistide eesmärk on täiustada eluenergiat kõige kõrgemate tasanditeni. Sellega kaasnevad hea tervis, täielik rahulolu ja terviklikkus. Muistsed tao targad jälgisid, kuidas alg-qi moondub päikese ja maa, toidu ja õhu toimel jingiks ehk seksuaalenergiaks, mis koguneb mehesse sperma kujul. Järgmine staadium on juba märksa peenem ja raskesti jälgitav. Spermaenergia seguneb teiste elutähtsate organite qi-energiaga ja õilistub sheniks ehk vaimuks. Lühidalt öeldes kujutab seksuaalenergia endast ühenduslüli meie metafüüsilise ja bioloogilise olemuse, loomse ja jumaliku vahel. Seksuaalsed võimed annavad mehele jumaliku jõu ennast taastoota, kuid seovad teda ühtlasi enda ja oma armastatu loomse kehaga.
 
Taoistide arvates on võimalik kasutada kõiki Universumis leiduvaid substantse ja jõude, toitmaks nendega oma vaimu täiustumise protsessi ning päästmaks end loomaliku keha piiratusest. Inimese teadvus võib soovi korral neid energiaid neelata, kuid mõned neist muunduvad inimkehas kasuliku vormi kergemini kui teised. Päikeseenergiat saab kergemini kätte heast toidust kui kuumavatest päikesekiirtest: kiirte kujul on see liiga jäme ja võimas, et keha suudaks seda hästi ümber töötada. Kui tahame energiat liiga palju neelata, põletab päike meid julmalt. Ent meie keha suudab kergesti omastada taldrikutäie toitu ja funktsioneerib tänu omastatud kaloritele ja toitainetele kaua.
 
NÄLJA JA SEKSUAALSE IHA ERINEVUS
 
Milline erinevus on toidul ja seksil - energiatel, mida meie keha nii kirglikult soovib kasutada? Paljud inimesed ei tee näljal ja ihal vahet, vaid peavad neid võrdväärseteks bioloogilisteks soovideks, mis on eluks ühtviisi vajalikud. Paljud inimesed pöörduvad seksuaalsete pettumuste korral rahulduse saamiseks toidu poole. Seksuaalenergia jing tasakaalustamatuses nähakse rasvumise põhjust: kui olete seksuaalselt rahuldamata, võite sageli leida kerge aseaine toidus.
 
Toidu (qi-energia) ja seksi (jing-essents) põhiline erinevus seisneb selles, et seksuaalenergia, mis on juba puhastatud ja toodetud vahetult inimkehas, on tunduvalt kergem "seedida" ja ohutum kasutada kui jäme toidusubstants. Enne kui toit suudab anda kasulikku energiat, peab see lõhustuma mingiteks ühenditeks, seksuaalenergia aga on juba valmis looma millisekundite jooksul seoseid meie hormonaal- ja närvisüsteemiga. Seksuaalsed fantaasiad ja mõtted võivad ainsa hetkega muuta meie psüühilist seisundit ja kehatunnetust.
 
Sellepärast on seksuaalenergial toidust tunduvalt kõrgem väärtus: see aitab meil emotsionaalselt küpseda ja vaimselt kasvada. Pole ime, et seksi peetakse üheks hiina meditsiini alaliigiks. Tao arstid võivad määrata teie tervenemiseks kahenädalase seksikuuri kindlas asendis.
 
Inimlik armastus, mis avaldub seksuaalfunktsiooni kaudu, on kõige mõjusam ja käepärasem arstim. Selle abil on võimalik ravida enamikku haigusi, taastades qi-energia voolu, mis reguleerib meie organite eluvõimet ja immuunsüsteemi tööd.
 
Inimesed satuvad hõlpsasti oma seksuaalsuhetest sõltuvusse, sest seksuaalse energia vahetus, mis sel puhul aset leiab, on peale söömise kõige tähtsam elulise substantsi allikas. Aga kui seksuaalseid suhteid kultiveeritakse vääralt, on nad ebaõnnestunud ja te saate negatiivset või mürgitatud seksuaalenergiat, oskamata seda positiivseks või neutraalseks ümber kujundada. Energia tasakaalustamatus võib muutuda suureks ning kui paar ei leia võimalust olukorra parandamiseks, järgneb lahutus. Teiseks jingi negatiivse täiustamise näiteks on pornograafilised ajakirjad ja masturbatsioon, sest need stimuleerivad meie sperma yang-essentsi, tasakaalustamata seda naiseliku seksuaalenergiaga.
 
Põhiline erinevus seksuaalessentsi jing ning toidu- ja päikeseenergia vahel on see, et jingi ja qi'd toodetakse ja kogutakse meie endi kehas. Spermat, ebatavaliselt väärtuslikku substantsi, mis suudab ühineda naise munarakuga ning luua uue elu, toodetaks ja hoitakse munandites. Kõige tähtsam on see, et mees võib oma seksuaalseid varusid iga hetk kasutada, kutsudes munanditest esile spermaenergia.
 
Kui sperma lõpeb, toodab keha seda automaatselt juurde. See võimaldab mehel olla füüsiliselt iga hetk valmis armsamaga seksuaalsuhetesse astuma. Isegi kui ta on üksi ega plaanitse soetada lapsi, toodab tema keha ikkagi spermat ja muudab selle loovaks seksuaalenergiaks. Sellepärast on mehel võimalik kujundada kogunenud seksuaalenergia ümber vaimuks, puhtaks teadvuseks ja kasutada seda soovi korral loomingulistes protsessides. Niiviisi on jing õigupoolest siseenergia, mis toidab inimest vahetpidamata nii päeval kui öösel. Selle puhastumine on osaliselt automaatne, aga sõltub mingi määral ka meie soovist ja tahtest. Me võime aidata seksuaalenergial loomingulisteks võimeteks muunduda, teadvustades oma sisemisi protsesse, ent nagu hingamise puhulgi, ammutame me sellest energiaallikast pidevalt ka siis, kui me seda enesele ei teadvusta.
 
Freud komistas sellele tõele tuhat aastat pärast seda, kui tao õpetajad olid selgelt näidanud, kuidas seks meie saatust kujundab. Freud ei taibanud, et tema avastatud neuroose on võimalik ravida, täiustades meie kehas peituvaid seksuaal- ja teisi energiaid. Kui need energiad tasakaalustatakse õige seksi ja meditatsiooni abil, vabaneb vaim vanadest traumadest. Taoistlik seksuaalenergia täiustamise meetod on erakordselt võimas eneseravi vahend - nii võimas, et seda tohivad kasutada ainult need, kes on jõudnud piisavalt kõrgele keha, mõistuse ja vaimu integreerituse astmele. Inimesed, kelle energia on balansseerimata, võivad vallandada rohkem energiat, kui nad suudavad ohutult kasutada, seepärast oleks tarvilik enne tao meetodite õppimaasumist anda endale selgelt aru oma psüühilistest eripäradest.
 
Vabadust kasutada paindlikult oma seksuaalenergiat ei anta meile tasuta. 25-40% toidu, õhu ja päikesega saadavast qi-energiast läheb spermaenergia tootmiseks ja seksuaalse valmisoleku hoidmiseks. Miks kasutab mehe keha nii palju väärtuslikke ressursse miljardite spermatosoidide tootmiseks ja nende hormonaalseks mõjutamiseks? Kas ainult selleks, et sünniks paar last?

Loodus ei ole niisugune pillaja. Suur panus, mis meie kehas antakse spermaenergia tootmisse, peab kiirendama inimsoo üldist evolutsiooni. Mida edukamalt inimene kujundab temasse kätketud seksuaalenergiat ümber kõrgemaks loominguliseks ja vaimseks energiaks, seda kiirem on tema areng. Tao qi-energia täiustamise meetod on lihtsalt üks katse kasutada efektiivsemalt looduslikke võimeid, mida inimene sündides kaasa saab.
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.