reede, 3. jaanuar 2014

"Meelerahu hääl" 1. peatükk

VAIKUS  JA MEELERAHU
 
Kaotades sideme sisemise meelerahuga, kaotad sideme iseendaga. Kaotad sideme iseendaga, kaotad sideme maailmaga.
 
Sinu sügavaimat eneseteadvust, seda, kes sa oled, ei saa meelerahust lahutada. See ongi see nimest ja vormist sügavam "Mina olen".
 
*  *  *
 
Meelerahu moodustab sinu olemuse tuuma. Mis on meelerahu? See on sisemine avarus ehk teadvus, milles tajutakse selle lehekülje sõnu ja muudetakse nad mõteteks. Ilma selle teadvuseta poleks ei taju, mõtteid ega maailma.
 
Sina oledki see teadvus, maskeerunud inimeseks.
 
*  *  *
 
Välise müra vaste on mõtlemisega tekitatud sisemine müra. Välise vaikuse vaste on sisemine meelerahu.
 
Iga kord, kui sind ümbritseb vaikus - kuula seda. Lihtsalt märka. Pane tähele. Vaikust kuulates avaneb sinu sisemuses meelerahu mõõde, sest vaid meelerahu kaudu saad teadlikuks.
 
Pane tähele, et hetkel, mil märkad vaikust enda ümber, sa ei mõtle. Sa oled teadlik, kuid ei mõtle.
 
*  *  *
 
Kui saad teadlikuks vaikusest, valdab sind otsekohe sisemise tüüne erksuse seisund. Sa oled kohal. Oled astunud välja inimolemuse kollektiivse kujundamise aastatuhandetest.
 
*  *  *
 
Vaata puud, lille, taime. Lase oma teadvusel neil peatuda. Kui tüüned nad on, kui sügavalt juurdunud Olemisse. Luba loodusel endale meelerahu õpetada.
 
*  *  *
 
Vaadates puud ja tajudes tema rahulikkust, muutud ka ise tüüneks. Sul tekib puuga side väga sügaval tasandil. Ükskõik mida sa tajud, sa samastud sellega meelerahu abil ja meelerahus. Samasuse tunnetamine kõigega on tõeline armastus.
 
*  *  *
 
Vaikus on abiks, kuid sa ei vaja seda meelerahu leidmisel. Isegi keset müra võid sa olla teadlik meelerahust selle müra taustal, avarusest, millest see müra esile kerkib. See on puhta teadvuse sisekosmos, teadlikkus ehedal kujul.
 
Sa võid teadvustada teadlikkust kõigi oma meeletajude, kogu oma mõtlemise taustana. Teadlikkuse teadvustamine on sisemise meelerahu esilekerkimine.
 
*  *  *
 
Nii nagu vaikus, nii võib olla abiks ka igasugune häiriv müra. Kuidas? Loobudes sisemisest vastuseisust mürale, lastes tal olla, nagu on, kannab leppimine sind sisemise rahu, meelerahu maailma.
 
Iga kord, kui võtad hetke tõeliselt omaks sellisena, nagu see on - ükskõik milline ka poleks selle vorm -, oled sa tüüne, oled rahus.
 
*  *  *
 
Pane tähele tühikut - tühikut kahe mõtte vahel, lõhikest vaikuseruuni sõnade vahel vestluses, klaveri- või flöödihelide vahel, või tühikut sisse- ja väljahingamise vahel.
 
Kui pöörad tühikutele tähelepanu, teadvustub "miski", lihtsalt teadvustub. Sinu sisemusest kerkib esile puhta teadvuse vormitu mõõde ja asendab vormiga samastumise.
 
*  *  *
 
Tõeline arukus toimib vaikselt. Meelerahus leiame nii loovuse kui ka probleemide lahendused.
 
*  *  *
 
On's meelerahu lihtsalt müra ja sisu puudumine? Ei, see on arukus ise - kõige aluseks olev teadvus, millest sünnib igasugune vorm. Ja kuidas saab see esineda lahus sinu olemusest? Vorm, mida sa endaks pead, tulenes sellest ning tugineb sellele.
 
See on kõigi galaktikate ja rohuliblede, kõigi lillede, puude, lindude ning kõigi teiste vormide põhiolemuseks.
 
*  *  *
 
Meelerahu on siin maailmas ainus asi, millel puudub vorm. Kuid see polegi ju asi ega pärine see ka siit maailmast.
 
*  *  *
 
Kui vaatad rahus ja vaikuses mõnd puud või inimolendit, siis kes on see vaataja? Miski, mis on isikust sügavamal. Teadvus vaatab oma loomingut.
 
Piibel ütleb, et Jumal lõi maailma ja nägi, et see on hea. Sama näed sina, kui vaatad meelerahuga, ilma mõtteta.
 
*  *  *
 
Vajad rohkem teadmisi? Kas veel enam informatsiooni päästab maailma? Või kiiremad arvutid, palju teaduslikum või intellektuaalsem analüüs? Kas pole see mitte tarkus, mida inimkond praegu kõige enam vajab?
 
Kuid mis on see tarkus ning kust seda leida? Tarkus tuleb koos võimega olla tüüne. Lihtsalt vaata ja lihtsalt kuula. Enamat polegi vaja. Tüüne olek, vaatlemine ja kuulamine käivitavad sinus mittekontseptuaalse arukuse. Lase meelerahul juhtida oma sõnu ja tegusid. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.