teisipäev, 5. juuni 2012

"mina" kaheksa tasandit

        Mina-eksistentsi esimesed kuus on "oleluse tasandid", mida iseloomustab "esimese astme mõtlemine". Seejärel toimub teadvuses oluline murrang: esile kerkivad "olemise tasandid" ja "teise astme mõtlemine". Järgnevalt on toodud kõigi kaheksa taseme lühikirjeldus, igal tasemel viibiva maailma rahvastiku protsentuaalne osakaal ja protsent sotsiaalsest võimust, mida iga tase valdab.
 
1. Arhailine-instinktuaalne. Primitiivne ellujäämise tasand; toit, vesi, soojus, seks ja turvalisus on prioriteediks. Harjumusi ja instinkte kasutatakse lihtsalt ellujäämise eesmärgil. Eristunud mina pole sisuliselt ärganud ega kindlustunud. Elu säilitamiseks koondutakse ellujäämisele suunatud gruppidesse.
 
Võib kohata: esimesed inimühiskonnad, vastsündinud, seniilsed vanainimesed, hilises staadiumis Alzheimeri tõve ohvrid, vaimuhaiged tänavainimesed, nälgivad massid, lahingušokk. Umbes 0,1% täiskasvanuist, 0% võimust.
 
2. Maagiline-animistlik. Mõtlemine on animistlik; maailma valitsevad maagilised head ja halvad vaimud, kes õnnistavad, neavad ja kaetavad ning määravad seeläbi sündmusi. Koondutakse etnilisteks hõimudeks. Esivanemates elavad vaimud on hõimu ühendavaks jõuks. Poliitiline jõud põhineb sugulusel ja põlvnemisel. Kõlab "holistlikult", kuid on tegelikult atomistlik: "Igal jõekäärul on nimi, kuid jõel endal nimi puudub."
 
Võib kohata: usk voodoo-sarnastesse needustesse, verevandes, ürgsed salavihad, head õnne kindlustav nõidus, perekonnarituaalid, maagilised etnilised uskumused ja ebausk; tugev kolmanda maailma riikides, jõukudes, spordivõistkondades ja korporatiivsetes "hõimudes". 10% elanikkonnast, 1% võimust.
 
3. Jõujumalad. Hõimust eristunud mina kerkib esimest korda esile; jõulisus, impulsiivsus, egokesksus, kangelaslikkus. Oma alamaid kuulekuse ja tööjõu eest vastutasuks kaitsvad feodaalisandad. Feodaalimpeeriumide alus - jõud ja kuulsusrikkus. Maailm, mis on täis ohtusid ja kiskjaid. Vallutused, ületrumpamised, domineerimine, mina nautimine põhjani ilma igasuguse kahetsuse või halastusega.
 
Võib kohata: "hirmsad kaksikud", mässumeelne noorus, lubatavuse piiril laveeriv mentaliteet, feodaalkuningriigid, eeposte kangelased, jamesbondilikud sulid, metsikud rokkstaarid, hunnide Attila, Kärbeste jumal. 10% elanikkonnast, 5% võimust.
 
4. Konformistlikud reeglid. Elul on tähendus, suund ja eesmärk; saatuse otsustab kõikvõimas Teine või Kord. See õiglane Kord surub peale käitumisreeglid, mis põhinevad absolutistlikel ja paindumatutel "õige" ja "väära" printsiipidel. Normistiku või reeglistiku rikkumisel on rasked, võib-olla isegi igavesed tagajärjed. Reeglistiku järgimine toob ustavatele kasu. Iidsete riikide alus. Jäigad sotsiaalsed hierarhiad; paternalistlik; üks ja ainus õige mõtlemisviis kõige jaoks. Seadus ja kord; impulsiivsus, mida kontrollib süütunne; konkreetne, sõnasõnaline ja fundamentalistlik usk; kuulekus Korra Suhtes. Tihti religioosne [müütilis-kuuluvusliku mõttes; mis viitavad sellele kui pühaklikule/absolutistlikule tasandile], kuid võib olla ka sekulaarne või ateistlik Kord või Missioon.
 
Võib kohata: puritaanlik Ameerika, konfutsianistlik Hiina, Dickensi Inglismaa, Singapuri distsipliin, rüütelkonna aukoodeksid, halastav heategevus, islami fundamentalism, skaudid ja gaidid, "moraalne enamus", patriotism. 40% elanikkonnast, 30% võimust.
 
5. Teaduslikud saavutused. Selles tasandis "põgeneb" mina neljanda tasandi "karjamentaliteedi" eest ning asub otsima tõde ja tähendust individualistlike mõistete abil - hüpoteetilis-deduktiivne, eksperimentaalne, objektiivne, mehhanistlik, operatsiooniline - "teaduslik" selle tüüpilises tähenduses. Maailm on ratsionaalne ja hästi õlitatud masinavärk, mida valitsevad loodusseadused, neid võib ära õppida, valitseda ning nendega oma äranägemise järgi manipuleerida. Tugevalt saavutamisele, eriti materiaalsele saavutamisele orienteeritud (Ameerikas). Teaduslikud seadused valitsevad nii poliitikat, majandust kui inimsündmusi. Maailm on malelaud, millel mängitakse. Võitjad pärivad kaotajate üle jõu ja võimu. Liitlased turgudel; maakera ressurssidega omaenese strateegiliste eesmärkide nimel manipuleerimine. Liitriikide alus.
 
Võib kohata: valgustusajastu, Wall Street, Riviera, üle maailma esilekerkiv keskklass, kosmeetikatööstus, trofeede jahtimine, kolonialism, külm sõda, moetööstus, materialism, liberaalne enesehuvi. 30% elanikkonnast, 50% võimust.
 
6. Tundlik mina. Ühtsus, inimlik side, ökoloogiline tundlikkus, võrgustikud. Inimese vaim tuleb ahnuse, dogmade ja killustatuse käest päästa; tunded ja hoolitsemine on olulisemad kui külm ratsionaalsus; maakera ja elu eest hoolitsemine. Hierarhiate vastane, mitmepoolne sidumine ja haakimine. Läbistav mina, suhteline mina, grupiga segunemine. Rõhk dialoogil ja suhetel. Väärtusel põhinevate ühenduste alus (s.t vabatahtlik liikmelisus, mis põhineb ühistel arusaamadel). Otsustele jõutakse lepitamise ja konsensuse kaudu (puudus: lõputud "protsessid" ja võimetus jõuda otsustele). Turguta spirituaalsust, loo harmooniat, rikasta inimpotentsiaali. Tugevalt egalitaarne (võrdsustav), antihierarhiline, pluralistlikud väärtused, sotsiaalne tegelikkuse konstrueerimine, erisus, multikulturalism, relativistlikud väärtussüsteemid; seda maailmavaadet nimetatakse sageli pluralistlikuks relativismiks. Subjektiivne, mittelineaarne mõtlemine; märkimisväärne afektiivne soojus, sensitiivus ja hoolitsemine nii maakera kui ka selle elanike eest.
 
Võib kohata: süvaökoloogia, postmodernism, Hollandi idealism, Kanada tervishoiusüsteem, humanistlik psühholoogia, vabastav teoloogia, Maailma Kirikute Nõukogu, Greenpeace, loomaõigused, ökoferminism, postkolonialism, poliitiline korrektsus, erisusliikumised, inimõiguste küsimused, ökopsühholoogia. 10% elanikkonnast, 15% võimust.
 
__________
 
Esimese kuue mina-eksistentsi tasandi järel on inimteadvus valmis kvanthüppeks "teise astme mõtlemisse". See on ülitähtis hüpe, mille käigus "ületatakse uskumatult sügav tähenduse kuristik". Põhimõtteliselt kaasneb teise astme teadvusega võime mõelda nii vertikaalselt kui horisontaalselt, kasutades nii hierarhiaid kui heterarhiaid. Inimene suudab esimest korda haarata elavalt tervet sisemise arengu spektrit ja näha, et iga mina-eksistentsi tasand, iga laine, voog on üldise Arenguspiraali tervise suhtes otsustava tähtsusega.
 
Kuna iga tasandi sisuks on "ületamine ja endassehaaramine", siis on iga olemise tasand järgnevate tasandite fundamentaalseks koostisosaks ja seega tuleb iga tasandi eest hoolitseda ja ta enesesse haarata. Veelgi enam, igat tasandit on vastavalt elus ettetulevate olukordade vajadustele võimalik aktiviseerida või uuesti aktiviseerida.
 
Mida aga mitte ükski esimese astme mina-eksistentsi tasand ei suuda teha, on teiste tasandite olemasolu väärtustamine. Kõik esimese astme mina tasandid mõtlevad, et nende maailmavaade on õige või parem perspektiiv. Väljakutsele reageerib esimese astme mina negatiivselt, plahvatab ägedalt, kasutades ohu korral alati omaenese vahendeid.
 
Kõik see hakkab koos teise astme mõtlemisega muutuma. Kuna teise astme teadvus on - isegi kui ta ei suuda neid tehniliselt kirjeldada - sisemistest arengustaadiumitest täiesti teadlik, võib ta astuda sammu tagasi ja heita pilgu tervikpildile. Selle tõttu suudab teise astme mõtlemine näha, et kõigi erinevate mina-eksistentsi tasandite poolt mängitavad rollid on vajalikud. Kasutades (meie mõistes) visioonloogikat, lähtub teise astme teadvelolek terve arenguspiraali eksistentsist, mitte lihtsalt ühe konkreetse tasandi mõistetest.
 
Teise astme mõtlemisel on vähemalt kaks põhilist tasandit (mis vastavad meie mõistes keskmisele ja hilisele visioon-loogikale).
 
7. Integreeriv. Elu on looduslike hierarhiate {holarhiate (järjest suureneva terviklikkuse)}, süsteemide ja vormide kaleidoskoop. Paindlikkus, spontaansus ja funktsionaalsus on ülimaks prioriteediks. Erisused ja paljusused saab ühendada loomulikeks, üksteisega seotud voogudeks. Egalitarismile (võrdsusele suunatud) lisatakse järjestuse ja saavutuste loomulikud pingeread. Teadmised ja kompetentsus peavad olema olulisemad auastmetest, võimust, staatusest või grupikuuluvusest. Kehtiv maailmakord on erinevate reaalsustasandite olemasolu ja dünaamilisel arenguspiraalil toimuva vältimatu üles-alla liikumise tulemus. Hea valitsus hõlbustab üksikisikute kerkimist läbi kasvava keerukusega tasandite hierarhia.
 
8. Holistlik. Universaalne holistlik süsteem, holonid ehk integreerivate energiate laiend; ühendab tunded teadmistega {kentaur}; arvukad tasandid on seotud ühte teadvuslikku süsteemi. Universaalne kord, mis tugineb elavale, teadvuslikule viisile, mitte välistele reeglitele (neljas tasand) või grupisidemetele (kuues tasand). "Suur ühendamine" on võimalik nii teoorias kui praktikas. Vahel hõlmab uue spirituaalsuse kui kogu olemise võrgustiku üleskerkimist. Holistlik-mõtlemine kasutab tervet Arenguspiraali, näeb vastasmõju paljusid tasandeid, avastab harmooniaid, müstilisi jõudusid ja läbitungivaid voogavaid seisundeid, mis läbivad kõiki organisatsioone.
 
Teise astme mõtlemine: 1% elanikkonnast, 5% võimust.
 
Teise astme teadvus, mis moodustab praegu ainult 1% elanikkonnast (millest omakorda 0,1% on holistlik), on üpris harv, sest ta moodustab hetkel kollektiivse inimevolutsiooni tipu.
 
__________
 
Samal ajal võib märgata, et esimese astme mõtlemine osutab teise astme mõtlemise üleskerkimisele tugevat vastupanu. (Samuti on see pannud teise astme mõtlemisele tuginevad arengu-uuringud enamikus ülikoolides "kirikuvande alla". See asjaolu teeb selles raamatus, samuti tabelites käsitletavatest teadlastest tõelised kangelased ja kangelannad, sest nad on sageli pidanud tegema oma uuringuid äärmiselt vaenulikus keskkonnas.)
 
Viimaks paar sõna ka horisontaalsetest tüpoloogiatest, mida esindavad Jungi tüübid, enneagramm, Myers-Briggs ja teised. Valdavalt ei ole nende näol tegu arengu vertikaalsete tasandite, staadiumite või lainetega, vaid pigem igal konkreetsel tasandil võimalike suundumuste tüüpidega. Mõned inimesed leiavad, et need tüpoloogiad on enda ja teiste mõistmiseks väga kasulikud.
 
Tuleb aga mõista, et need "horisontaalsed" tüpoloogiad on "vertikaalsetest" tasanditest fundamentaalselt erineva iseloomuga, nimelt on viimased universaalsed staadiumid, mida inimesed normaalse arengu käigus läbivad, esimesed aga isiksusetüübid, mida võib, aga ei pruugi suvalises vaadeldavas staadiumis kohata.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.