reede, 21. oktoober 2011

tajumisest

        Kõik meie tajud on subjektiivsed ja meie maailmapilt sõltub meie hingelisest ja kehalisest seisundist. Vaimne taju aga vastab tegelikkusele, sest me tajume olemasolevat vastavalt oma vaimsele tasemele.

Meie maailmaks nimetatakse meie hetkeolukorra tajumist. Tulevaseks maailmaks nimetatakse seda, mida me tunneme järgmisel hetkel. Aega pole olemas, on vaid erinevad tajud. Kui inimene tajub teadmistest kõrgemal seisvat usu abil, elab ta täielikult tulevikus.

Inimene kellel on oma äri, teeb oma tuludest ja kuludest süstemaatiliselt kokkuvõtteid. Kui ta näeb, et tema kulutused ja pingutused ei tasu ennast ära, et tulud on väiksemad kui kulud, paneb ta äri kinni ja avab uue, kuna loodetav kasum seisab tal silme ees. Ta ei valeta endale, vaid arvestab selgelt, millist kasu ta saab.

Miks ei tee inimene samal kombel näiteks kord aastas kokkuvõtet oma elust? Miks ta ei küsi, milleks on ta elanud?

Meie maailm on valede maailm ja seetõttu ei soovi keha neid küsimusi küsida, kuna ta ei suuda neile vastata. Tõepoolest, mida ta võib vastata inimesele aasta lõpul või elu lõpul? Kõik möödub, nii hea kui halb. Aga mis siis alles jääb? Miks me oma keha heaks töötasime? Vastust ei ole, sest pole tasu elatud elu eest. Seetõttu ei lase keha selliseid küsimusi küsida.

Samal ajal vaimsus, mis on tõde ja mille eest saadav tasu on igavene, esitab iga kord inimesele küsimusi tema vaimse tasu kohta, et ärgitada inimest oma jõupingutustest veel suuremat kasu saama, et ta ennast veel rohkem parandaks.

Miks siis Looja annab inimesele valed teadmised elust meie maailmas? Vaimse anuma loomise protsess on väga raske ja pikk. Inimene peab ju tajuma kogu maailma egoismi, kogema seda kogu oma madaluses ja maitsma kõiki sellest lähtuvaid valesid naudinguid. Selle kogemuse saamiseks kulub mitu elu.

Kogu informatsioon ladestub inimese hinges ja avaldub vajalikul hetkel. Kuni selle ajani on kogumisprotsess inimese eest varjatud ning ta tajub vaid oma hetkeseisundit. Neile, kes pole veel piisavalt tugevad, et vaimselt kõrgemale tõusta, annab Looja elu, mida nimetatakse valeks.

On olemas valgus, mis toob endaga kaasa soovide ehk anuma muutumise, kuid on ka valgus, mis ainult toob teadmised ja naudingud. Tegelikult on see üks ja sama Looja valgus, kuid inimene ise tõstab sealt esile omaduse, mida ta soovib vaimsele eesmärgile jõudmiseks kasutada.

Enese muutmise esimene staadium on kurjuse tajumine, sest niipea, kui inimene veendub, et egoism temale kahjulik, hakkab ta seda endast eemale tõrjuma ja lõpuks loobub sellest. See tähendab, et ei ole vaja kurjuse eest ära joosta, vaid peab mõistma, mis on kurjus. Seejärel eraldume instinktiivselt kõigest kahjulikust.

Seda, mis siis ikkagi on kurjus, saab mõista vaid heade tegude mõjul. Siis inimene tunneb, mis segab tal uut elu alustada ja hakkab püüdlema vaimse täiuslikkuse poole.
    
Looja ilmutab end inimesele alles siis, kui suudame tema valgust ennast kahjustamata vastu võtta. Seni, kuni me aga ei suuda toime tulla nendegi naudingutega, mida me juba tunneme, ei lase Looja meil kogeda tohutut naudingut oma valgusest, sest me muutuksime kohe selle orjaks, nagu ööliblikad, kes lendavad valguse poole.

Iga uus põlvkond otsustab uuesti, millised esemed, nähtused ja kategooriad on väärtuslikud ja ilusad. Iga uus põlvkond eitab eelmise põlvkonna norme. Seetõttu pole absoluutseid norme, iga põlvkonna enamus kehtestab oma normid ja kõik püüavad neid täita. Seetõttu tekivad pidevalt uued moed.

Kõike mida dikteerib enamus, nimetatakse ilusaks ning selle järgijad pärivad au ja kuulsuse. Peetakse auväärseks saavutada seda, mida ühiskond hindab, ning inimesed on valmis selle nimel kõvasti pingutama.

Vaimseid omadusi on nii raske saavutada seetõttu, et enamus ei pea seda eesmärki üldse mainekaks ega pea sellest lugu nagu mõnest uuest moest.

Objektiivselt on vaimne tarkus väga tähtis, kuid et me seda ära ei rikuks, on see meie eest varjatud ja enamus usub, et Looja tajumine pole üldse tähtis.

Looja tajumine tuleb vaimse mõistmise kõrgemal tasemel. Kuni me pole sinna jõudnud, tajume ka iseendid ainult olemasolevatena.  

Meie maailm on valede maailm.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.