teisipäev, 3. juuli 2012

inimese füüsilise organismi seitse jõu tasandit

TŠAKRAD, SAKRAMENDID JA SEFIROTID 

Inimese füüsilisel organismil on seitse jõu tasandit ja kõik need tasandid sisaldavad üht püha tõde. See tõde pulseerib meis pidevalt, suunates meid elama nii, et selle jõudu me õigesti kasutaks. Oleme tulnud siia kaasasündinud teadmisega neist seitsmest tõest, mis on kootud meie energiaringesse. Nende tõdede rikkumine nõrgestab vaimu ja füüsilist keha, nende austamine aga annab jõudu nii vaimule kui ka füüsisele.
 
Energia on jõud ja keha vajab energiat, seepärast vajab keha jõudu. Nii tšakrad, sefirot kui ka sakramendid räägivad meie vastastiksuhtest jõuga ja omaenda jõu juhtimisest üha intensiivsemates protsessides. Esimesel tasandil õpime näiteks tegelema grupiidentiteedi ja perekonnast tuleneva jõuga, kõrgematel tasanditel individualiseerime ja suuname jõudu täiskasvanutena. Me õpime samm-sammult juhtima oma meelt, mõtteid ja vaimu. Iga meie valik, mida motiveerib usk või hirm, juhib vaimu. Kui inimese vaimu tõukab tagant hirm, siis pöördub see hirm tagasi energiavälja ja kehasse. Kui vaimu ajendab usk, siis pöördub energiavälja tagasi arm ja inimese organism kosub.
 
Kõik kolm traditsiooni peavad vaimu vallandamist füüsilise maailma hirmu või negatiivsuse kaudu valikuks, mis on tehtud usuta, isikliku tahte kasuks ja kõiksuse tahte vastu. Idamaade vaimsete õpetuste järgi tekitab iga tegu karmat. Teadvustatud teod tekitavad head karmat, hirmust ja negatiivsusest lähtuvad teod seevastu halba karmat ning neil puhul peab inimene oma  vaimu "päästma" hirmust, mis oli tema negatiivse teo ajendiks. Kristlikus traditsioonis on piht inimese hinge päästmine negatiivsusest, et tal oleks võimalik "üleni" taevasse pääseda. Judaismi järgi on inimolendi üle nii suurt võimu omav hirm "ebajumal".
 
Me oleme samaaegselt nii mateeria kui ka vaim. Et mõista iseennast ning hoida keha ja vaim terved, peame aru saama, kuidas mateeria ja vaim vastastikku teineteist mõjutavad, mis tõmbab vaimu ehk elujõu kehast välja ja mismoodi saame oma vaimu päästa selliste ebajumalate küüsist nagu hirm, viha ja minevikus kinniolemine. Iga ühendus, millest hirmu tõttu kinni hoiame, eraldab meie vaimuringluse meie energiaväljast ning see maksab meile tervise. Mis kurnab sinu vaimu, see kurnab ka sinu keha. Mis annab sinu vaimule jõudu, see annab jõudu ka kehale. Jõud, mis toidab keha, meelt ja südant, ei pärine DNA-st, tema juured on jumalikkuses endas. Just nii lihtne ja igavene on Tõde.
 
 
SEITSE PÜHA TÕDE
 
Väline jõud
 
Esimene tasand: esimene ehk hõimutšakra (muladhara), ristimissakrament ja sefirot (kabala elupuu) shekhinnah.
 
Nende kolme arhetüübi loodud jõud edastab meie energeetilisele ja bioloogilisele süsteemile püha tõe "Kõik on üks". Me oleme seotud kõige elavaga ja üksteisega. Kõik me peame õppima seda tõde austama. Hõimutšakra on resonantsis meie sisima aukoodeksiga ja meie vajadusega austada perekondlike sidemeid. "Kõik on üks" sinu kirikus või sünagoogis Sinu side bioloogilise perekonnaga sümboliseerib sinu seost kõigi ja kõigega, kes või mis esindavad elu. Selle energeetilise sideme väärkasutamine näiteks juhul, kui pead kõiki, kes sinust on erinevad, endast kehvemaks, tekitab konflikti vaimus ja seega ka füüsilises kehas. Tunnustada põhitõde "Kõik on üks" ja toimida vastavalt sellele on universaalne vaimne väljakutse.     
 
Teine tasand: partnerluse tšakra (svadisthana), armulauasakrament ja sefirot yesod
 
See on jõud, mis annab meie organismile edasi püha tõe "Austage teineteist". Partnerluse tšakra annab meile jõu tegutseda ühiselt ja hoida alal austust kõigis meie suhetes, alates abielust ja sõprusest ning lõpetades tööalaste kontaktidega. See on eriti aktiivne energia, sest on resonantsis kõigi varaliste ja loovtegevusega. Ühtsus ja austus on meie tervise jaoks olulised. Kui me pole aupaklikud või teeme selles osas mingeid järelandmisi, mürgitame nii oma vaimu kui ka füüsilist keha.
 
Kolmas tasand: isikliku jõu tšakra (manipura), konfirmatsioonisakrament ning sefirotid hod ja nezah.
 
Nende nelja arhetüübi jõud annab meie organismile edasi tõe "Austa iseennast". Kõik need neli tasandit suunavad meid arendama enesearmastust ja eneseaustust. See tšakra hõlmab meie  "ellujäämisvaistu", meelt, mis kaitseb meid füüsilise ohu korral ning teeb valvsaks teiste inimeste negatiivse energia ja negatiivsete tegude suhtes. Me kuritarvitame seda energiat, kui ei hooli oma "kõhutundest".
 
Sisemine jõud
 
Neljas tasand: emotsionaalse jõu tšakra (anahata), abielusakrament ja sefirot tef 'eret.

See jõud annab meie organismile edasi püha tõe "Armastus on jõud". See energiakeskus on kõige olulisem jõukese inimese energeetilises süsteemis, sümboolne uks meie sisemaalima. Selle tšakra energia edastab meile teadmise, et armastus on ainus tõeline jõud. Et elus püsida ja areneda, ei vaja armastust mitte ainult meie meel ja vaim, vaid ka füüsiline keha. Ma kuritarvitame seda energiat, kui meie teod teiste vastu pole kantud armastusest. Kui hoiame endas teiste või iseendaga seotud negatiivsed emotsioone või kui teeme tahtlikult teistele haiget, siis mürgitame oma füüsist ja vaimu. Kõige tugevam mürk inimese vaimule on suutmatus andestada endale või teistele. See blokeerib inimese emotsionaalsed varud. Neljandas tšakras peitub väljakutse täiustada oma võimet teisi ja iseennast armastada ning andestuse jõudu avardada.
 
Viies tasand: tahtejõu tšakra (vishuddha), pihisakrament ning sefirotid hased ja gevurah.

Nende jõud annab organismile edasi tõe "Allutada isiklik tahe jumalikule". See on suurim võimalik tegu, et tuua oma ellu vaimne stabiilsus. Igaüks teadvustab endale mingil määral, et oleme sündinud siia teatud kindlal eesmärgil, et elu kulgeb jumaliku plaani kohaselt. Viies tšakra on keskendunud sellele teadmisele, samuti meie soovile saada kontakti jumaliku plaaniga.
 
 
Kuues tasand: meeletšakra (ajna), ordinatsioonisakrament ning sefirotid binah ja hokhmah.
 
On õpetus "Otsi vaid tõde". Meeletšakra annab meile energiat otsida vastuseid müsteeriumitele, mida kohtame. See on jumalik plaan, et me küsime: "Miks?" ja tahame teada rohkem, kui teadsime eile. Sellest tšakrast kiirgav energia suunab meid pidevalt hindama oma uskumuste tõesust ja terviklikkust. Me teame sünnist saati vaistlikult, et uskumine millegisse või kellessegi ebaterviklikku mürgitab vaimu ja keha. Selle tšakra energia sunnib meid järeleandmatult lahti ütlema arusaamadest, mis pole tõesed. Kui toimime vastu sellele energiale ning takistame teadlikult sügavamate tõdede pääsemist oma mentaalsesse energiavälja, siis meie tajumisvõime tuhmistub.
 
Seitsmes tasand: vaimutšakra (sahasrara), viimase võidmise ja sefirot keter.
 
Edastab püha tõe "Ela käesolevas hetkes". Kuna me oleme oma olemuselt vaimsed olendid, on vaimsed vajadused meie heaoluks sama olulised või isegi olulisemad kui füüsilised vajadused. Vaimutšakra räägib meile, et meie vaim on igavene. Me oleme enamat kui ainult füüsiline keha, see tõde võib meid lohutada paljudes lõpp-punktides, mis meie elus ette tulevad. Meie keha näiv seos kronoloogilise ajaga on üksnes illusioon, vaimu ülesanne on sellest aru saada. Meie jumalikule olemusele on ebaloomulik lasta oma mõtetel liiga kaua minevikus elada; selline  tasakaalutus koolutab aega ja häirib meie võimet elada olevikus, saada iga päev vaimseid juhiseid. Need juhised tunduvad meile mõttetuna, kui keskendume vaid eilsete saladuste lahtiarutamisele. Kui elame täielikult käesolevas hetkes, siis lahenevad järk-järgult ka eilsed saladused.
 
Meie vaimu tõmbab instinktiivselt selle püha tõe poole. Me saame sellest innustust, mis tõstab meid ekstaasiseisundisse. Me oleme õnnelikud - ja me terveneme - ekstaasihetkedel, kui vaim saab kehast tugevamaks ja keha võib reageerida vaimu korraldustele.
 
 
P.S. Kristlike sakramentide ja sefiroti ehk kabala elupuu õpetused jätsin kirjutamata. Lisan vaid autoripoolse selgituse:
 
Tõde, mis sisaldub erinevate religioossete traditsioonide pühakirjades, peab meid ühendama, mitte eraldama. Sõnasõnaline tõlgendamine tekitab eraldatust, sümboolne tõlgendamine aga - kui näeme, et need kõik kujutavad meie vaimset olemust ühtemoodi - liidab meid. Kui pöörame tähelepanu kõrvale väliselt maailmalt ja keskendume sisemisele, õpime sümboolselt nägema. Sisimas oleme me kõik ühesugused. Meie välised erinevused on illusoorsed ja ajutised, üksnes füüsilised toed. Liites hinduistliku, budistliku, kristliku ja juudi vaimse traditsiooni ühtseks süsteemiks ühiste pühade tõdedega, loome võimsa õpetuse, mis avardab meelt ja keha ning näitab, kuidas vaimuga maailmas toime tulla.
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.