reede, 6. juuli 2012

kolmas tšakra: isiklik jõud

        Kolmanda, isikliku jõu tšakra energia muutub meie arengus domineerivaks vibratsiooniks puberteedieas. See on meile toeks edasise individualiseerumise protsessis, kui kujuneb välja "mina", ego, ja isiksus eraldub päritud identiteedist. See energiakeskus tegeleb ka enamiku isikliku jõu ja eneseaustusega seotud probleemidega.
 
Selle tšakraga lõpeb inimese energiasüsteemi füüsiline kolmik. Nii nagu esimene ja teine tšakra, on ka kolmas tšakra seotud eelkõige jõu füüsilise väljendumisega. Kui esimene tšakra on kooskõlas grupi- või hõimujõuga ja teine tšakra energiavooluga mina ja teiste vahel, siis kolmanda tšakra puhul on tegemist meie isikliku jõuga suhetes välismaailmaga.
 
Kolmas tšakra mida nimetatakse ka päikesepõimikuks, on meie isikliku jõu keskus, meie isiksuse ja ego magnetiline tuum. Siit pärinevad haigused aktiviseeruvad, kui on probleeme vastutustunde ja eneseusaldusega, hirmuga hülgamise ees või ülitundlikkusega kriitika suhtes. See tšakra on vahendajaks esmaselt välise teadvuse ja sisemise teadlikkuse  omandamise  vahel. Esimese tšakra raskuskese on väljaspool ja alati grupimeeles. Ka teisel tšakral on väljaspool asuv raskuskese, kuid see keskendub suhetele ja sellele, kuidas suhted meid mõjutavad.  Kolmandas tšakras on raskuskese aga osaliselt meis endas, sest tähelepanu nihkub suhetelt teiste inimestega sellele, kuidas me suhtume iseendasse ja mismoodi enesest aru saame.
 
Kolmanda tšakra nõrgad küljed on hirm hülgamise, kriitika, rumalana paistmise ja selle ees, et sa ei tule vastutusega toime; kõik füüsilise väljanägemisega seotud hirmud, näiteks hirm minna paksuks, muutuda kiilaspäiseks, jääda vanaks ja haigeks; hirm, et teised saavad sinu saladused teada. Tugevateks külgedeks aga on eneseaustus, eneseväärikus ja enesedistsipliin; ambitsioonid, võime tegutseda ja kriisiolukordades toime tulla; julgus riskida; suuremeelsus; eetika, tugev iseloom.
 
Kolmanda tšakra püha tõde kõlab "Austa iseennast." Energiatel, mis koonduvad selles tšakras, on ainult üks siht: aidata küpseda meie enesemõistmisel - suhtel iseendaga. See, kuidas me ennast tunneme ja kas me peame endast lugu, määrab meie elukvaliteedi, meie võime olla edukas äris, suhetes, tervenemises ja intuitiivsetes oskustes. Iseenda mõistmine ja aktsepteerimine, side iseendaga on nimelt üks kõige otsustavamaid väljakutseid, millele meil tuleb vastu astuda.
 
Kas me oleme füüsiliselt tugevad või nõrgad? Võimekad või vigased? Ilusad või inetud? Liiga pikad või liiga lühikesed? Vaimsest perspektiivist on kõik füüsilised eelised illusoorsed, pigem "elu rekvisiidid." Ometi on vaimsesse täiskasvanuikka jõudmisel oluline, kas inimene aktsepteerib või eitab oma füüsist. Vaimselt vaadatuna pole kogu füüsiline maailm muud kui meie õpituba, kuid igaühe väljakutseks selles õpitoas on otsustada, kas teha talle antud keha, ümbruse ja tõekspidamistega valikuid, mis avardavad vaimu, või valikuid, mis tõmbavad tema jõu ümbritsevasse füüsilisse illusiooni? Ikka ja jälle sunnivad kolmanda tšakra väljakutseid sind hindama, kuidas tunnetad jõudu ja iseennast välismaailmas.
 
Inimese isiklikul jõul on neli astet: revolutsioon, involutsioon, nartsissism ja evolutsioon, mille kaudu areneb eneseaustus ja vaimne küpsus. Inimesel võib kuluda iga faasi läbitegemiseks aastaid või ainult kuid, ent ükskõik kui kaua mingi faas kestab, esitab see vältimatult väljakutse inimese iseloomule, eetikale, moraalile ja eneseaustusele. Me peame tegelema iseenda avastamisega, mõistma, miks meil on saladused ja sõltuvused või miks me süüdistame teisi oma vigades. Me peame püüdma mõista, miks meil on raske öelda või vastu võtta komplimenti või miks on meil sisemas häbi. Me peame tundma õppima oma iseloomu parameetreid teadmaks, kui suure osaga endast läheme kompromissile ja kuhu tõmbame piiri - kui üldse tõmbame. Oma identiteedi loomine põhineb enesekasvatamisel, mitte bioloogilisel ja etnilisel päritolul. Eneseavastamise esimene aste on revolutsioon. 
 
Enese mõistmine, iseseisvuse ja enesest lugupidamise arendamine pole lihtne, kuigi see teekond koosneb ainult neljast astmest. Sellel teel lõhestavad meid sageli isiklikud konfliktid, ootame vaimset valjakutset, lasta surra vanadel harjumustel ja minapiltidel, et ärevusvõbinaga uuesti sündida. Kuid tee iseseisvuse ja küpsuse arendamisele on midagi palju enamat kui  psüühiline tervenemine. Vilumuse saavutamine eneseuurimise ja sümboolse kaemuse sisemises protsessis on eluliselt tähtis vaimne ülesanne, mis suurendab usku iseendasse.
 
Bioloogiliselt oleme häälestunud siin maailmas õppima peatükki, mis kõlab: kui edeneb vaim, siis edeneb ka keha.
 
     

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.