laupäev, 7. juuli 2012

neljas tšakra: emotsionaalne jõud

        Neljas tšakra on inimese energeetilise süsteemi jõuhoidla. Keskmise tšakrana on ta vahendajaks keha ja vainu vahel ning määrab nende tervise ja jõu. See tšakra sisaldab endas vaimset õppetükki, kuidas toimida armastusest ja kaastundest lähtudes ning ära tunda, et meie kõige võimsam energia on armastus. Armastus motiveerib meid, juhib meid, inspireerib, tervendab ja hävitab. Armastus on kütus meie füüsilisele ja vaimsele kehale. 
 
Iga väljakutse puhul on elus tegemist armastuse mingi tahuga. Kuidas me nendele väljakutsetele reageerime, jäädvustub meie rakukudedes; me elame vastavalt oma elulooliste valikute bioloogilistele tagajärgedele. Me õpime seda energiat tundma järk-järgult. Iga järk on üheks õppetunniks armastuse tugevusest ja vormidest: andestamine, kaastunne, suuremeelsus, lahkus, enda ja teiste eest hoolitsemine. Kõik need astmed on järjestatud meie tšakratele, alustades esimesest.
 
Kolm esimest tšakrat on seotud armastusega välismaailma vastu. Armastuse kõrgem vorm aitab aga meil ennast ja teisi tervendada. Kriisid elus, mille keskmeks on armastuse teema - lahutus, armastatud inimese surm, emotsionaalne väärkohtlemine, hüljatus, truudusetus -, on sageli haigestumise põhjuseks, kusjuures tegemist ei ole alati just selle sündmusega, mis juhuslikult haigestumisele eelnes. Füüsiliseks tervenemiseks on vajalik ja isegi kohustuslik terveneda just emotsionaalsetest probleemidest. Varem peeti haiguste allikaks peamiselt alumisi tšakraid - geneetikat ja mikroobe -, nüüd arvame, et haigused pärinevad toksiliselt emotsionaalse stressi tasandilt. Tervenemine algab just emotsionaalsete traumade tervendamisest. Kogu meie meditsiin koondub südame jõu ümber.
 
Tegelikult on ennast individuaalselt tervendama hakata üsna lihtne, aga mitte kerge. Vajalikke samme on vähe, kuid need nõuavad meilt suurt pingutust.  
 
1. samm: Luba endal valu allikas täies ulatuses tervendada. See tähendab sissepoole pöördumist ja oma haavade tundma õppimist.
 
2. samm: Kui oled kord "sees", tee kindlaks oma haavad. Kas neist on saanud sinu praeguses elus "haava jõud"? Kui oled muutnud oma haavad jõuks, astu vastu põhjusele, miks sa tervenemist kardad. Oma haavu määratledes lase kellelgi olla nende haavade ja nende mõju "tunnistajaks" sinu arengus. Sa vajad vähemalt ühte inimest, kas arsti või ehk mõnd sõpra, kes suudaks sel moel sinuga koos töötada.
 
3. samm: Kui oled oma haavad sõnastanud, jälgi, kuidas sa neid kasutad enda ja sind ümbritsevate inimeste mõjutamiseks või isegi kontrollimiseks. Pane tähele, kas oled lubanud endal millestki loobuda või üldse ilma jääda, takerdudes minevikku ja andes sellega jõudu depressioonile? Jälgi ennast päeva jooksul, pane tähele, milliseid sõnu sa kasutad, milline on sinu teraapiline keel, sinu vilumus haavateaduses. Muuda oma sõnavara, kaasa arvatud see, milliseid sõnu sa kasutad iseendaga rääkides. Inimene, kes ei suuda lahti lasta haava jõust, on haavasõltlane. Sellest sõltuvusest on sama raske lahti saada nagu kõikidest teistest sõltuvustest. Ära karda otsida arstiabi, et seda ja teisi samme astuda.
 
4. samm: Tee kindlaks, mida head võib tulla ja on tulnud sinu haavadest. Hakka elama seda teadlikult hinnates ja tänades ning kui vaja, siis "teeskle, kuni see sul õnnestub . Tee algust mõne vaimse praktikaga ja ära loobu. Tegele selle vaimse praktikaga korrapäraselt.
 
5. samm: Kui oled saavutanud  teadliku mõistmise, võid võtta käsile andestamise. Isikliku tegevusena on see enamikule inimestele äärmiselt ebameeldiv peamiselt seetõttu, et andestamise tegelikku olemust mõistetakse vääralt. Andestamine ei ole sama mis öelda sulle haiget saanud inimesele: "Pole viga", kuigi enamik inimesi mõistab seda just niiviisi. Pigem on andestamine eneseteadvuse keerukas akt, mis vabastab hinge isikliku kättemaksu vajadusest ja tundest, et oled ohver. Andestamine tähendab pigem vabanemist võimust, mida omab hinge üle tunne, et oled ohver, kui vabanemist haiget teinud inimese süüdistamisest. Andestus, mille vabanemine esile kutsub, tuleb üleminekuga kõrgemale teadvuse tasandile - mitte teoreetiliselt, vaid energeetiliselt ja bioloogiliselt. Tegelikult on siira andestamise tulemus ligilähedane imele. Otsusta, mida sa pead tegema, et andestada teistele - ja vajadusel ka iseendale Kui peaksid võtma kellegagi ühendust, et omavahel asjad selgeks rääkida, siis veendu, te sa ei vii talle ühe päevakorrapunktina süüdistussõnumit.
 
6. samm: Mõtle armastavalt. Ela mõistvalt ja tänutundega. Kutsu muutused oma ellu, kas või ainult suhtumise kaudu. Ja meenuta kõigi vaimsete meistrite sõnumis sisaldavat tõetera  hoia oma vaim olevikus. Las surnud matavad oma surnud ja see mis on - on ainult nüüd ja praegu.
 
Enamus inimesi arvab, et armastus asub meist väljaspool, teistes ja ümbritsevas maailmas, siis seda võib, ja saab leida ainult iseendast. Liiga paljud inimesed kardavad ennast tundma õppida, sest nad kardavad esile kutsuda muutusi, pakub see pikemas plaanis - kui seda toidab teadlikkus, mitte hirm - suuremat rahuldust. Ainus tee vaimse teadlikkuse juurde viib läbi südame. Selle tõega ei saa kaubelda. Armastus on jumalik jõud.
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.