reede, 23. detsember 2011

põhjuse ja tagajärje seadus

Edu kolmas vaimne seadus on karma seadus. "Karma" on nii tegu kui ka selle teo tagajärg; ta on ühtaegu põhjus ja tagajärg, sest iga tegu tekitab energiajõu, mis pöördub meie juurde samasugusel viisil tagasi. Karma seaduse kohta pole midagi teadmata. Igaüks on kuulnud väljendit "mida külvad, seda ka lõikad". On ilmselge, et kui tahame oma elus luua õnne, siis peame õppima külvama õnneseemneid. Seepärast tähendabki karma teadlikku valikutegemist.
 
Põhiolemuslikult oleme sina ja mina lõpmatud valikutegijad. Oma elu igal hetkel oleme selles kõikide võimaluste väljas, kus meil on ligipääs lõpmatule hulgale valikutele. Mõned neist teeme teadlikult, samal ajal kui teised teeme ebateadlikult. Aga parim viis mõista ja maksimaalselt kasutada karma seadust on saada teadlikuks valikutes, mida teeme igal hetkel.
 
Kas see sulle meeldib või mitte, aga kõik, mis toimub praegusel hetkel, on sinu minevikus tehtud valikute tagajärg. Kahjuks teevad paljud meist valikuid ebateadlikult, ja seepärast ei pea me neid valikuteks - ja ometi on nad seda.
 
Kui mul tuleks sind solvata, siis kõige tõenäolisemalt teeksid sa valiku: olla solvunud. Kui mul tuleks teha sulle kompliment, siis kõige tõenäolisemalt valiksid sa: olla rõõmus või meelitatud. Aga mõtle selle üle: see ju ikkagi on valik.
 
Võiksin sind haavata ja võiksin sind solvata, ja sina võiksid teha valiku: mitte solvuda. Võiksin teha sulle komplimendi ja sina võiksid teha valiku: mitte lasta sellel meelitada ennast.
Või teiste sõnadega, enamus meist - ehkki oleme lõpmatud valikutegijad - on muutunud tingitud reflekside kimpudeks, mida inimesed ja olukorrad pidevalt vallandavad prognoositavateks käitumismallideks. Need tingitud refleksid sarnanevad Pavlovi tingimustest sõltuvaks muutmisega. Pavlov on selle poolest kuulus, et ta tõestas katseliselt, et kui iga kord kella helistades annad koerale midagi süüa, siis peagi hakkab koeral sülge erituma ka siis, kui helistad ainult kella, sest koer on seostanud ühe ärritaja teisega.
 
Tingimustest sõltuvaks muutumise tagajärjena on enamusel meist korduvad ja prognoositavad reageeringud keskkonna ärritajatele. Näib, et meie reageeringud inimestele ja olukordadele vallanduvad automaatselt, ja me unustame, et need on ikkagi valikud, mida teeme oma elu igal hetkel. Me lihtsalt teeme neid valikuid ebateadlikult.
 
Kui sa astud hetkeks kõrvale ja vaatled valikuid, mida valikutegemisel teed, siis just sellesama vaatlemisega viid sa kogu protsessi ebateadlikust piirkonnast teadlikku piirkonda. See teadliku valikutegemise ja vaatlemise protseduur on väga jõuduandev.
 
Kui teed mingi valiku - ükskõik millise - võid küsida endalt kahte asja, kõigepealt: "Mis on selle minu poolt tehtava valiku tagajärjed?" Oma südames tead sa otsekohe, mis need on. Teiseks: "Kas see valik, mida ma praegu teen, toob õnne mulle ja inimestele mu ümber?" kui vastus on 'jah', siis tee see valik. Kui vastus on 'ei', kui see valik toob kurvastust kas sulle või inimestele su ümber, siis ära tee seda valikut. Niisama lihtne see ongi.
 
Sellest valikute lõpmatust hulgast on igal sekundil ainult üks valik niisugune, mis loob õnne nii sulle kui ka inimestele su ümber. Ja kui sa teed selle ühe valiku, siis on selle tulemuseks käitumisviis, mida nimetatakse spontaanseks õigeks teoks. Spontaanne õige tegu on õige tegu õigel hetkel. See on õige reageerimine igale situatsioonile, nii nagu see toimib. See on tegu, mis toidab sind ja kõiki teisi, keda su tegu mõjutab.
 
Väga huvitav mehhanism on see, et universum peab aitama sul teha spontaanselt õigeid valikuid. See mehhanism on seotud tunnetega sinu kehas. Su keha kogeb kahesuguseid tundeid: üks on mugavustunne, teine on ebamugavustunne. Hetkel, mil teed teadlikult valikut, pööra tähelepanu oma kehale ja küsi oma kehalt: "Kui teen selle valiku, mis siis juhtub?" Kui su keha saadab mugavustunde, siis on valik õige. Kui su keha saadab ebamugavustunde, siis pole see valik kohane.
 
Mõnel inimesel on mugavus- ja ebamugavustunne päikesepõimiku piirkonnas, aga enamusel on see südame piirkonnas. Vii oma tähelepanu teadlikult südamesse ja küsi oma südamelt, mida teha. Siis aga oota reageeringut - füüsilist reageeringut tunde kujul. See võib olla nõrgimal tundetasemel - aga see on, sinu kehas.
 
Ainult süda teab õiget vastust. Enamus inimestest arvab, et süda on puderjas ja sentimentaalne. Aga ta pole. Süda on intuitiivne; ta on holistlik, ta on kontekstiline, ta on suhtesolev. Ta pole orienteeritud võidule-kaotusele. Ta toksib kosmilisse arvutisse - puhta potentsiaalsuse, puhta teadmise ja lõpmatu organiseeriva jõu välja - ja võtab kõik arvesse. Vahete-vahel võib see isegi tunduda mitte ratsionaalsena, aga südamel on arvutamisvõime, mis on palju hoolikam ja palju täpsem kui see, mis jääb ratsionaalse mõtte piiridesse.
 
Võid kasutada karma seadust raha ja külluse ja kõikide heade asjade voolamise loomiseks enda juurde igal ajal, millal tahad. Esmalt pead aga teadvustama endale, et valikud, mida teed oma elu igal hetkel, loovad su tulevikku. Kui tuletad endale seda regulaarselt meelde, siis kasutad täielikult ära karma seaduse. Mida enam tood oma valikuid teadlikkuse tasemele, seda enam teed neid valikuid, mis on spontaanselt õiged - nii sinu enda kui ka sinu ümber olevate inimeste jaoks.
 
Kuidas on aga lood mineviku karmaga ja kuidas mõjutab see sind praegu? Saad mineviku karma heaks teha kolme asja. Üks neist on karmavõlgade maksmine. Enamus inimesi valib selle - ebateadlikult muidugi. Võib-olla valid sinagi selle. Vahel kaasneb nende võlgade maksmisega suur kannatus, aga karma seadus ütleb, et universumis ei jää iial ükski võlg maksmata. Selles universumis on täiuslik arvepidamissüsteem ja kõik on jäävas "siia-sinna" energiavahetuses.
 
Teine asi, mida saad teha, on teisendada ehk muuta oma karma palju soovitavamaks kogemuseks. See on väga huvitav protsess, milles, oma karmavõlga makstes, küsid endalt: "Mida saan õppida sellest kogemusest? Miks see toimub ja missugune on sõnum, mille kõiksus mulle sellega annab? Kuidas saan selle kogemuse muuta kasulikuks oma kaasinimestele?
 
Seda tehes, otsi võimaluseseemet ja seo siis see võimaluseseemne dharmaga, oma elu eesmärgiga, millest räägime edu seitsmendas vaimses seaduses. See võimaldab sul muundada oma karma uueks väljendumiseks.
 
Näiteks, kui sa spordimänge mängides murrad oma jala, siis võiksid küsida: "Mida saan sellest kogemusest õppida? Mis on see sõnum, mille universum saadab mulle?" Võib-olla on sõnum see, et sul on vaja tempot aeglustada ja olla järgmisel korral oma keha vastu hoolikam ning tähelepanelikum. Ja kui su dharmas on ette nähtud õpetada teistele seda, mida tead ise, siis küsides: "Kuidas saan teha selle kogemuse kasulikuks oma kaasinimestele?", võid otsustada jagata õpitut, kirjutades raamatu spordimängude mängimisest turvaliselt. Või kujundad hoopis erilise jalatsi või jalasääretoote, mis hoiab ära sinu poolt kogetud vigastuse.
 
Makstes oma karmavõlga, muudad sa sel viisil õnnetuse endale kasulikuks ja see võib tuua sulle rikkust ja täitumist. See on su karma teisendamine positiivseks kogemuseks. Tegelikult pole sa oma karmast vabanenud, vaid oled võimeline võtma karmasündmuse käsile ja looma sellest uue ja positiivse karma.
 
Kolmas viis karmaga tegelemiseks on karma ületamine. Karma ületamine tähendab temast sõltumatuks saamist. Karma ületamine toimub tühimiku, Mina, Vaimu kogemise teel. See sarnaneb määrdunud riidetüki pesemisega veevoolus. Iga kord, kui pesed seda, eemaldad sellest mõned plekid. Pesed aga ikka ja jälle, ja iga kord saab see natuke puhtamaks. Sa pesed ehk ületad oma karmaseemneid, minnes tühimikku ja tulles jälle sealt välja. Seda teed muidugi meditatsioonis.
 
Kõik teod on karmasündmused. Tassi kohvi joomine on karmasündmus. See tegevus tekitab mälu ja mälul on võime ehk potentsiaalsus tekitada soovi. Ja soov tekitab jällegi teo. Sinu hinges kasutatavaks tarkvaraks on karma, mälu ja soov. Su hing on teadvuskimp, milles on karma, mälu ja sooviseemned. Teadvustades endale need avaldumiseseemned, muutud teadlikuks tegelikkuse generaatoriks. Saades teadlikuks valikutegijaks, hakkad sa genereerima tegusid, mis arendavad sind ja su ümber olevaid inimesi. See ongi kõik, mida sul on vaja teha.
 
Niikaua kui karma on arendatav - nii Mina kui ka kõigi suhtes, keda Mina mõjutab - on karmaviljaks õnn ja edu.

Niikaua kui karma on arendatav - nii Mina kui ka kõigi suhtes, keda Mina mõjutab - on karmaviljaks õnn ja edu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.