esmaspäev, 26. detsember 2011

kiindumatuse seadus

Edu kuues vaimne seadus on kiindumatuse seadus. Kiindumatuse seadus ütleb, et omandamaks midagi füüsilises universumis, tuleb sul loobuda oma kiindumatusest sellesse. See ei tähenda, et peaksid loobuma tahtmisest luua oma soovi. Sa ei loobu oma tahtmisest ja sa ei loobu soovist. Sa loobud oma kiindumusest tulemusse.
 
See on väga võimas asi. Hetkel, mil loobud oma kiindumusest tulemusse, ühendades ühe-eesmärgilise tahtmise kiindumatusega, saadki selle, mida soovid. Mida iganes tahad, saad omandada kiindumatuse kaudu, sest kiindumatuse põhineb kõhklematul usul sinu tõelise Mina jõusse.
 
Kiindumus aga, teiselt poolt, põhineb hirmul ja turvatunde puudumisel - vajadus turvalisuse järele põhineb aga tõelise Mina mittetundmisel. Rikkuse, ohtruse või kõige muu füüsilises maailmas oleva allikaks on Mina; teadvus on see, kes teab, kuidas rahuldada iga vajadust. Kõik muud on sümbolid: autod, majad, rahatähed, riided, lennukid. Sümbolid on ajutised, need tulevad ja lähevad. Sümbolite jälitamine on nagu maa asemel kaardile elama asumine. See loob murelikkust; see lõpeb sellega, et tunned end seestpoolt õõnsa ja tühjana, sest vahetad oma Mina ära oma Mina sümbolite vastu.
 
Kiindumus tuleb vaesusteadvusest, sest kiindume alati sümbolitesse. Kiindumatus on sünonüümiks rikkusteadvusele, sest kiindumatuse puhul on alati loomisvabadus. Ainult kiindumatust osalemisest võivad tekkida rõõm ja naer. Siis luuakse rikkusesümboleid spontaanselt ja pingutuseta. Kiindumusega oleme abituse, lootusetuse, maiste vajadust, tühiste murede, vaikse meeleheite ja tõsiduse vangid - need on keskpärase argielu ja vaesusteadvuse selged tunnused.
 
Tõeline rikkusteadvus on võime saada kõike, mida tahad, alati, kui tahad, ja vähima pingutusega. Et põhineda selles kogemuses, pead põhinema määramatuse tarkuses. Selles määramatuses leiad sa vabaduse luua kõike, mida tahad.
 
Inimesed otsivad lakkamatult turvalisust, ja sa leiad, et turvalisus on tegelikult väga üürike asi. Isegi kiindumus rahasse on turvatunde puudumise märgiks. Võiksid öelda: "Kui mul on x miljonit dollarit, siis olen turvaline. Siis olen rahaliselt sõltumatu ja lahkun ametist. Siis teen kõiki neid asju, mida ma tegelikult tahan teha." Aga seda ei toimu iialgi - ei toimu iialgi.
Need, kes otsivad turvalisust, jälitavad seda kogu elu, iial seda leidmata. Turvalisus jääb tabamatuks ja lühiajaliseks, sest see ei saa kunagi tulla ainult rahast. Kiindumus rahasse loob alati ebaturvalisust, hoolimata sellest, kui palju raha sul pangas on. Tegelikult tunnevad need mõned inimesed, kellel on kõige rohkem raha, ennast kõige ebaturvalisemana.
 
Turvalisuse otsimine on illusioon. Muistse tarkuse traditsioonides asub kogu selle dilemma lahendus ebaturvalisuse tarkuses, määramatuse tarkuses. See tähendab, et turvalisuse ja kindluse otsimine on tegelikult kiindumus tuntusse. Ja mis on see tuntu? Tuntu on meie minevik. Tuntu pole midagi muud kui mineviku-tingimustest sõltuvaks muutumine. Selles pole mingit arengut - absoluutselt mitte mingit. Ja seal, kus pole arengut, on stagnatsioon, entroopia, korratus ja langus.
 
Teiselt poolt on määramatus puhta loovuse ja vabaduse viljakaks pinnaseks. Määramatus tähendab igal me elu hetkel astumist tundmatusse. Tundmatu on kõikide võimaluste väli, mis on alati värske, alati uus, alati avatud uute avaldumiste loomisele. Ilma määramatuse ja tundmatuta on elu vaid vananenud mälestuste kulunud kordamine. Sinust saab mineviku ohver, ja sinu piinajaks täna on su mina, mis on säilinud eilsest.
 
Loobu oma kiindumusest tuntusse, astu tundmatusse ning sa astud kõikide võimaluste väljasse. Sinu tahtevalmiduses astuda tundmatusse on määramatuse tarkus. See tähendab, et su oma elu iga hetk pakub erutust, seikluslikkust, saladuslikkust. Sa hakkad kogema elu lõbusust - sinu enda vaimu maagiat, pühitsemist, elavnemist ja juubeldamist.
 
Iga päev võid oodata erutusega seda, mis võib juhtuda kõikide võimaluste väljas. Kogedes määramatust, oled õigel teel - ära siis sellest loobu. Sul ei pea olema täielikku ja jäika ettekujutust sellest, mida hakkad tegema järgmisel nädalal või järgmisel aastal, sest kui sul on väga selge ettekujutus sellest, mis peaks toimuma, ja sa kiindud sellesse jäigalt, siis välistad sa terve võimaluste piirkonna.
 
Kõikide võimaluste välja üheks iseloomulikuks jooneks on lõpmatu vastastiksuhe. Väli võib orkestreerida lõpmatu hulga aegruumi sündmusi, et tekitada tahetud tulemuse. Kui oled aga kiindunud, siis sulgub su tahe jäika meeleseisu ja sa kaotad voolavuse, loovuse ja spontaansuse, mis on väljale igiomane. Kiindudes külmutad oma soovi välja lõpmatust voolavusest ja paindlikkusest, külmutad oma soovi jäigaks sõrestikuks, mis sekkub kogu loomisprotsessi.
 
Kiindumatuse seadus ei lähe vastuollu tahte ja soovi seadusega - eesmärgi-püstitamisega. Sul on alles tahtmine minna teatud suunas, sul on ikka eesmärk. Aga punkti A ja punkti B vahel on lõpmatu hulk võimalusi. Olles sisse toonud määramatuse, võid sa muuta suunad ükskõik mis hetkel, kui vaid leiad kõrgema ideaali, või kui leiad midagi veel erutavamat. Ja siis on vähem tõenäoline, et surud probleemidele peale lahendusi, see aga võimaldab sul jääda võimaluste suhtes erksaks.
 
Kiindumatuse seadus kiirendab kogu arenguprotsessi. Kui mõistad seda seadust, siis ei taha sa enam lahendusi peale suruda. Sest surudes probleemidele peale lahendusi, lood juurde uusi probleeme. Kui suunad aga oma tähelepanu määramatusele ja jälgid määramatust, kui ootad samal ajal lootusrikkalt lahenduse ilmumist kaosest ja segadusest, siis see, mis ilmub, on muinasjutuline ja erutav.
 
Erksuse seisund - sinu ettevalmistatus olevikus, määramatuse väljas - leiab su eesmärgi ja su tahtmise ning lubab sul tabada võimaluse. Mis on see võimalus? See võimalus sisaldub igas probleemis, mis sul elus on. Iga üksik probleem, mis sul elus on, on võimalusseeme millekski paremaks. Kui sul juba kord on see taju, siis avaned tervele võimaluste piirkonnale - ja see hoiab elavana saladuslikkuse, imepärasuse, põnevuse, seikluslikkuse.
 
Võid suhtuda igasse oma probleemi nagu millegi parema võimalusse. Võid jääda erksaks võimaluste suhtes, põhinedes määramatuse tarkuses. Kui su valmisolek kohtab võimalust, siis ilmub lahendus spontaanselt.
 
Seda, mis sellest välja tuleb, nimetatakse tihti "heaks õnneks". Hea õnn aga pole midagi muud kui valmisolek ja võimalus saavad kokku. Kui need kaks on ühendatud kaose erksa jälgimisega, siis ilmub ka lahendus, mis on arenemise mõttes kasulik nii sulle kui ka kõikidele nendele, kellega puutud kokku. See on täiuslik eduretsept, ja see põhineb kiindumatuse seadusel.
 
Sümbolite jälitamine loob murelikkust; see lõpeb sellega, et tunned end seespoolt õõnsa ja tühjana, sest vahetad oma Mina ära oma sümbolite vastu.
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.